. 2020; 26(3): 151-159

Omuz Sıkışma Sendromlu Hastalarda Kinezyobantlama'nın Ağrı, Fonksiyonellik ve Ultrason Parametreleri Üzerine Etkisi: Randomize Sham-Kontrollü Bir Çalışma

Fatih Bağcıer1, Duygu Geler Külcü2, Nilgün Mesci2, Mustafa Hüseyin Temel2
1Biruni Üniversitesi Tıp Fakültesi, Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Anabilimdalı, İstanbul
2Haydarpaşa Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Anabilimdalı, İstanbul

Amaç: Omuz impingement sendromu (OİS) olan hastalarda kinezyobantlama'nın ağrı, fonksiyonellik ve ultrason parametreleri üzerine etkisini araştırmayı amaçladık.
Hastalar ve Metot: Toplam 75 OİS hastası randomize olarak üç grupta sınıflandırıldı: Kinesiotaping (KT), konvansiyonel Egzersiz (KE) ve sham-kinesiotaping (sham-KT). Her gruba iki haftalık tedavi programı uygulandı. Hastalar tedavi öncesi ve sonrası görsel analog skala (GAS), eklem hareket açıklığı, Kol, Omuz ve El Sorunları Anketi (DASH) anketi kullanılarak değerlendirildi. Ayrıca supraspinatus tendonu (SsT) kalınlığı ve akromiohumeral mesafe (AHA) parametreleri ultrasonografi (US) kullanılarak ölçüldü.
Bulgular: Gruplar arasında tedavi sonrası gece ve aktivite-VAS skorları açısından istatistiksel olarak anlamlı fark vardı. Post-hoc analize göre, bu farklılıklar KE grubu lehine gözlenmiştir (P < 0.016). Gruplar arasında tedavi öncesi DASH skorlarında bir fark olduğu için, gruplar tedavi öncesi ve sonrası DASH skorundaki değişiklikler açısından incelendi; sham-KT ve KT ile sham-KT ve KE grupları arasında KT ve KE grupları lehine anlamlı bir fark tespit edilmiştir. US, KE grubunun hem SsT kalınlığındaki azalma hem de AHD'deki artış açısından sham-KT grubundan daha üstün olduğunu ortaya koymuştur (P < 0.016). Ayrıca, KT AHD'nin artmasında etkili olmuştur.
Sonuç: KT, ağrı dışındaki tüm parametrelerde sham-KT'den üstün görülmüştür. KT'nin tüm parametrelerde KE kadar etkili olduğu bulunmuştur. Ek olarak, US nesnel olarak supraspinatus tendinitinin azaltılabileceğini ve AHD'nin arttırılabileceğini ortaya koymuştur. KT, SIS'li hastalarda alternatif bir tedavi seçeneğidir ve KE ile uyumlu olmayan hastalarda tek başına veya KE ile kombinasyon halinde kullanılabilir.

Anahtar Kelimeler: Kinezyobantlama, Omuz sıkışma sendromu, Ultrason


Effect Of Kinesiotaping On Pain, Functionality, And Ultrasound Parameters In Patients With Shoulder Impingement Syndrome: A Randomized Sham-Controlled Study

Fatih Bağcıer1, Duygu Geler Külcü2, Nilgün Mesci2, Mustafa Hüseyin Temel2
1Biruni University Faculty of Medicine, Departmant of Physical Medicine and Rehabilitation, İstanbul
2Haydarpasa Numune Training and Research Hospital, Departmant of Physical Medicine and Rehabilitation, İstanbul

Objectives: We aimed to investigate the effect of kinesiotaping on pain, functionality and ultrasound parameters in patients with shoulder impingement syndrome (SIS).
Patients and Method: A total of 75 patients with SIS were randomly classified into the following three groups: kinesiotaping (KT), conventional exercise (CE) and sham-kinesiotaping (sham-KT). Each group was underwent two weeks treatment program. The patients were then evaluated in terms of pain analyzed using the visual analog scale (VAS), joint range of motion, Disabilities of the Arm, Shoulder and Hand (DASH) questionnaire before and after treatment. In addition, supraspinatus tendon (SsT) thickness and acromiohumeral distance (AHD) parameters were measured using ultrasonography (US).
Results: There was a statistically significant difference between the groups in terms of post-treatment night- and activity-VAS scores. According to the post-hoc analysis, these differences were observed in the CE group (P < 0.016). Because there was a difference in the pre-treatment DASH scores between the groups, the groups were examined for changes in the DASH score before and after treatment; a significant difference between the sham-KT and KT and the sham-KT and CE groups in favor of the KT and CE groups was observed. US revealed that the CE group was superior to the sham-KT group in terms of both reduction in SsT thickness and increase in AHD (P < 0.016). Furthermore, KT was effective in increasing AHD.
Conclusion: KT was superior to sham-KT in all parameters except pain. KT was also found to be as effective as CE in all parameters. In addition, US objectively revealed that the supraspinatus tendinitis can be reduced and AHD can be increased. KT is an alternative treatment option in patients with SIS and can be used alone or combination with CE in patients who do not comply with CE.

Keywords: Kinesiotaping, Shoulder impingement syndrome, Ultrasound


Fatih Bağcıer, Duygu Geler Külcü, Nilgün Mesci, Mustafa Hüseyin Temel. Effect Of Kinesiotaping On Pain, Functionality, And Ultrasound Parameters In Patients With Shoulder Impingement Syndrome: A Randomized Sham-Controlled Study. . 2020; 26(3): 151-159

Sorumlu Yazar: Fatih Bağcıer, Türkiye


ARAÇLAR
Yazdır
Alıntıyı İndir
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
E-Postala
Paylaş
Yazara e-posta gönder

Benzer makaleler
Google Scholar