. 2022; 28(2): 137-146

Osteopenili Kadınlarda Vertebra Deformasyonlarının Değerlendirilmesi

Zeynep Koç
İç Hastalıkları Kliniği, Kartal Dr Lütfi Kırdar Şehir Hastanesi, İstanbul, Türkiye

Amaç: Bu çalışmada osteopenili hastalarda vertebra bütünlüğün ne ölçüde etkilendiği araştırıldı.
Yöntem: İkinci basamak bir sağlık kuruluşunun İç Hastalıkları polikliniğinde tedavi gören 40-74 yaş arası 304 kadın hasta dahil edildi. Total lomber T ve Z skorları ile femur boyun T ve Z skorları DXA ile analiz edildi. T skoru -1 ile -2.4 arasında olan hastaları dahil edildi ve dorsal ve ventral X-Ray görüntüleme ile hastaların torasik ve lomber vertebraları değerlendirildi. Hastalarda vertebra kırığı olup olmadığını inceledik ve varsa kırık şiddeti belirlendi.
Bulgular: Hastaların %30,6'sında vertebra kırığı saptandı ve bu hastalarda skolyoz sıklığı kırık olmayanlara göre daha yüksek bulundu (p<0,001). Omurga kırıklarının sıklığı ile menopozdan sonra geçen yıl sayısı arasında anlamlı bir ilişki vardı (p<0,001). Premenopozal ve postmenopozal dönemler karşılaştırıldığında menopoz eşiğinde ve kırık sıklığında anlamlı artış görüldü (p=0,036). BMI düzeyleri kırıklı hastalarda anlamlı olarak yüksek bulundu (p=0,001). Lomber T skoru ile vertebral kırık sıklığı (p=0,469) ve skolyoz sıklığı (p=0,116) arasında anlamlı bir ilişki bulunmadı.
Sonuç: Menopoz sonrası geçen süre kırık sıklığını artırmaktadır. Genel literatürün aksine, çalışmamız obezite ve artmış BMI ile kırık sıklığında artış göstermiştir. 304 osteopenik hastayı direkt radyografi ile taradığımızda, önemli bir kırık sıklığı bulduk, ancak çoğu hastanın kırıkları 'sessiz' idi. Toplumda osteopeni sık görülmekle birlikte literatürde olduğu gibi çalışmamız da bu hastaların herhangi bir semptomu olmasa bile vertebra kırığı açısından incelenmesi gerektiğini göstermektedir.

Anahtar Kelimeler: Osteopeni, İleri yaş kadın hasta, vertebral deformasyon, skolyoz


Evaluation of Vertebral Deformations in Women with Osteopenia

Zeynep Koç
Department Of Internal Medicine, Kartal Dr. Lütfi Kırdar City Hospital, İstanbul, Turkey

Aim: The extent to which vertebral integrity is affected in patients with osteopenia was investigated in this study.
Method: We included 304 female patients aged between 40 and 74 treated in the Internal Medicine outpatient clinic of a secondary health care institution. Total lumbar T and Z scores and femoral neck T and Z scores were analyzed by DXA. We included patients with a T score between -1 and -2.4 and evaluated the thoracic and lumbar vertebrae of the patients with dorsal and ventral X-Ray imaging. We examined whether the patients had vertebral fractures and if so, we determined the fracture level.
Results: The vertebral fracture was found in 30.6% of the patients, and the frequency of scoliosis in these patients was found to be higher than those without fractures (p<0,001). There was a significant correlation between the frequency of vertebral fractures and the number of years that passed after menopause (p<0,001). When the premenopausal and postmenopausal periods were compared, a significant increase was observed in the menopausal threshold and the frequency of fractures (p=0,036). BMI levels were found to be significantly higher in patients with fractures (p=0,001). No significant correlation between the lumbar T score and the frequency of vertebral fractures (p=0.469) and the frequency of scoliosis (p=0,116) was found.
Conclusion: The time elapsed after menopause increases the frequency of fractures. Contrary to the general literature, our study showed an increase in the frequency of fractures with obesity and increased BMI. When we scanned 304 osteopenic patients with X-rays, we found a significant frequency of fractures, but fractures of most patients were 'silent'. Although osteopenia is common in the community, as in the literature, our study also shows that these patients should be examined in terms of vertebral fracture even if they do not have any symptoms.

Keywords: Osteopenia, Elderly Women, Vertebrael Deformation, Scoliosis


Zeynep Koç. Evaluation of Vertebral Deformations in Women with Osteopenia. . 2022; 28(2): 137-146

Sorumlu Yazar: Zeynep Koç, Türkiye


ARAÇLAR
Yazdır
Alıntıyı İndir
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
E-Postala
Paylaş
Yazara e-posta gönder

Benzer makaleler
Google Scholar