. 0; 0: 0-0

Osteoporozlu Hastalarda Gözardı Edilen Bir Risk Faktörü: Sigara Kullanımı

Özlem Taşoğlu1, Oya Özdemir2, Yeşim Gökçe Kutsal1
1Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi, Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon A.D., Ankara
2Hacettepe Üniversitesi Kastamonu Tıp Fakültesi, Fiziksel Tıp Ve Rehabilitasyon A.d., Ankara

Literatürde sigara kullanımının osteoporoz için bir risk faktörü olduğuna dair artan sayıda kanıt yer almaktadır. Sigara kullanımının kemik kütlesi ve kırık riski ile ters yönde bir ilişkisi olduğunu gösteren çeşitli çalışmalar bulunmaktadır. Fakat bu ilişkinin büyüklüğü ve sigara ile ilişkili kemik kaybının geri dönüşümlülüğü konusu halen belirsizdir. Biz, bu olgu sunumunda başlıca risk faktörü sigara kullanımı olarak belirlenen ve şiddetli osteoporoz olan bir postmenopozal kadın sunulmaktadır. Her ne kadar osteoporozlu hastaların tedavisinde esas olarak farmakolojik tedavilerle uğraşılsa da, sigaranın bırakılması gibi yaşam tarzı değişikleri için önerilerde bulunmanın da tedavinin tamamlayıcı bir parçası olduğu unutulmamalıdır.

Anahtar Kelimeler: osteoporoz, kemik mineral yoğunluğu, kırık, sigara


A Neglected Risk Factor in Patients with Osteoporosis: Cigarette Smoking

Özlem Taşoğlu1, Oya Özdemir2, Yeşim Gökçe Kutsal1
1Department Of Physical Medicine and Rehabilitation, Hacettepe University Medical School, Ankara, Turkey
2Department Of Physical Medicine and Rehabilitation, Hacettepe University Kastamonu Medical School, Ankara, Turkey

In the literature, there is a growing evidence that cigarette smoking is a risk factor for osteoporosis. There have been numerous studies indicating that smoking is negatively associated with bone mass and fracture risk. But the magnitude of this relationship and the reversibilty of smoking-associated bone loss remains unclear. In this case report, we have presented a postmenopausal woman with severe osteoporosis in whom cigarette smoking was identified as a major risk factor. Although primary effort has been directed towards appropriate pharmacological therapy, it should be kept in mind that recommendations for lifestyle alterations such as cessation of smoking should be an integral part of treatment in patients with osteoporosis.

Keywords: osteoporosis, bone mineral density, fracture, smoking


Özlem Taşoğlu, Oya Özdemir, Yeşim Gökçe Kutsal. A Neglected Risk Factor in Patients with Osteoporosis: Cigarette Smoking. . 0; 0: 0-0

Sorumlu Yazar: Oya Özdemir, Türkiye


ARAÇLAR
Yazdır
Alıntıyı İndir
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
E-Postala
Paylaş
Yazara e-posta gönder

Benzer makaleler
Google Scholar