. 2021; 27(2): 103-108

Total Diz Artroplasti Sonrası Nöropatik Ağrı: Kadın Hastalarda Kesitsel Bir Çalışma

Cemile Sevgi Polat, Didem Sezgin Ozcan, Elif Umay ALTAS, Sule Sahin Onat, Belma Füsun Köseoğlu:
Ankara Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Eğitim ve Araştırma Hastanesi

Amaç: Çalışmanın amacı total diz protezinden sonra nöropatik ağrı varlığını ve nöropatik ağrının sosyodemografik faktörler, fiziksel fonksiyon, medikal ve psikolojik komorbiditeler ile ilişkisini araştırmaktır.
Gereç ve Yöntem: Diz osteoartriti nedeni ile total diz protezi olan 85 kadın hasta çalışmaya dahil edildi. Sosyodemografik faktörler, medikal ve psikolojik komorbiditeler sorgulandı. Ağrı şiddeti görsel analog skala ve Western Ontario and McMaster Universities Arthritis Index (WOMAC) ağrı skalası ile, fonksiyonel durum WOMAC fiziksel fonksiyon skalası ile, nöropatik ağrı varlığı PainDETECT Ağrı Anketi ile, hastaların emosyonel durumu Hastane Anksiyete Depresyon Skalası ile değerlendirildi.
Bulgular: 9 hasta (10.6 %) nöropatik ağrı pozitif, 14 hasta ( 16.5 %) muhtemel nöropatik ağrı olarak sınıflandırıldı. PainDETECT scorları ile operasyon öncesi VAS skorları, WOMAC pain ve fiziksel fonksiyon skorları ve depresyon varlığı arasında anlamlı pozitif korelasyon, artroplastiden sonra geçen zaman ile arasında negatif korelasyon saptandı. Nöropatik ağrı ve sosyodemografik faktörler ve medikal komorbiditeler arasında ilişki saptanmadı.

Sonuç: Bu çalışmanın sonuçları total diz artroplastisi sonrası bazı hastalarda nöropatik ağrı olduğunu gösterdi. Nöropatik ağrısı olan hastaların artroplasti sonrası geçen süresinin daha kısa olduğu ve bu hastaların depresyonu olduğu, ağrı ve disabilitesinin artmış olduğu saptandı. Diz artroplasti hastalarında nöropatik ağrı varlığı düşünülmeli ve ilişkili faktörler değerlendirilmelidir. Diz artroplastisi sonrası ağrı tedavisinde nöropatik ağrı için uygun tedavi stratejileri dahil edilmelidir.

Anahtar Kelimeler: Nöropatik ağrı, total diz artroplastisi, kadın hastalar


Neuropathic Pain After Total Knee Arthroplasty: A cross-sectional Study in Female Patients

Cemile Sevgi Polat, Didem Sezgin Ozcan, Elif Umay ALTAS, Sule Sahin Onat, Belma Füsun Köseoğlu:
Ankara Physical Medicine and Rehabilitation Training and Research Hospital, Ankara, Turkey

Objective: To investigate the presence of neuropathic pain (NP) after total knee arthroplasty (TKA) and NP associated factors.
Material and methods: 85 female patients who underwent TKA due to knee osteoartritis were included in this study. Sociodemographic factors, medical and psychological comorbidities were questioned. Pain levels were assessed by visual analogue scale (VAS) and the Western Ontario and McMaster Universities Arthritis Index(WOMAC) pain scales.The functional status was assessed by WOMAC physical function scales.The presence of neuropathic pain was assessed by the painDETECT questionnaire. Emotional status of the patient’s were assessed by the Hospital Anxiety Depression Scale.
Results: A total of 9 (10.6 %) patients were classified as having likely NP and 14 (16.5%) patients were classified as having possible NP. There is a significant positive correlation between the PainDETECT scores and the preoperative VAS scores,WOMAC pain and physical function scores and presence of depression. There is a significant negative correlation between the PainDETECT scores and time frame after artroplasti. We found no relationship between sociodemographic factors, medical comorbidities and NP

Conclusion: Patients with NP had shorter time frame after arthroplasty and had depression, increased severity of pain and decreased physical function. The presence of NP in the TKA patients should be considered and assosiated factors should be evaluated.

Keywords: Neuropathic pain, total knee arthroplasty, female patients


Cemile Sevgi Polat, Didem Sezgin Ozcan, Elif Umay ALTAS, Sule Sahin Onat, Belma Füsun Köseoğlu:. Neuropathic Pain After Total Knee Arthroplasty: A cross-sectional Study in Female Patients. . 2021; 27(2): 103-108

Sorumlu Yazar: Cemile Sevgi Polat, Türkiye


ARAÇLAR
Yazdır
Alıntıyı İndir
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
E-Postala
Paylaş
Yazara e-posta gönder

Benzer makaleler
Google Scholar