. 2021; 27(1): 37-43

Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı Hastalarında Osteoporozu Değerlendirmede FRAX’ın Rolü

Onur Yazıcı1, Şenay Demir Yazıcı2
1Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Tıp Fakültesi, Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı, Aydın, Türkiye
2Atatürk Devlet Hastanesi, Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Kliniği, Aydın, Türkiye

Amaç: Kronik obstrüktif akciğer hastalığı (KOAH) hastalarında osteoporoz sıklığı artmıştır ve osteoporoz sonucunda ortaya çıkan kırıklar önemli bir morbidite nedenidir. Bu nedenle bu hastalarda kırık riskinin değerlendirilmesi ve gereken olgularda önlem alınması gereklidir. Bu çalışmada DXA ile taranan KOAH hastalarının kırık risk değerlendirme aracı (FRAX) ile kırık riskini değerlendirmeyi ve bu hastaların tedavi durumlarını belirlemeyi amaçladık.
Gereç ve yöntem: Ocak 2014- Ocak 2019 tarihleri arasında Aydın Atatürk Devlet Hastanesi Fizik Tedavi polikliniğine başvuran ve KOAH tanısı olan hastalar çalışmaya alındı. Sistemdeki dual enerji X-ray absorbsiyometrisi (DXA) sonuçları ve son bir yıl içerisinde yapılmış olan solunum fonksiyon test sonuçları kaydedildi. Hastalar DXA sonuçlarına göre osteoporotik, osteopenik ve normal olarak 3 gruba ayrıldı. Hastalar ayrıca GOLD sınıflamasına göre A, B, C ve D olarak 4 sınıfa ayrıldı. Hastaların web üzerinden FRAX değerleri hesaplandı.
Bulgular: Çalışmaya 95 KOAH hastası alındı. DXA değerlerine göre sınıflandırıldığında 39 (%41.1)’u osteoporotik, 41 (%43.2)’i osteopenik ve 15(%15.8)’i normal grupta idi. FRAX ile hesaplanılan 10 yıllık majör osteoporotik ve kalça kırık riski en yüksek osteoporotik grupta daha sonra ise osteopenik grupta bulundu (p değerleri sırasıyla <0,001 ve <0,001). Osteoporozu olan hastaların 36 (%92,3)’sı osteoporoz için medikal tedavi almışken, osteopenik grupta 13 (%31,7) hasta medikal tedavi almıştı. Osteopenik grupta tedavi almayan 28 hastanın 5 (17,8)’i kalça fraktürü açısından yüksek riskli bulundu. FRAX ile yapılan değerlendirmede C ve D grubunda olan hastalarda hem major osteoporoz riski hem de kalça fraktürü riski daha yüksekti ( p değerleri sırasıyla 0,002 ve 0,002).
Sonuç: Başta C ve D grubu olmak üzere tüm KOAH hastaları osteoporoz ve kırık riski açısından hem DXA hem de FRAX ile birlikte değerlendirilerek gereken olgularda koruyucu ve medikal tedavi planlanmalıdır.

Anahtar Kelimeler: Osteoporoz, KOAH, FRAX


The Role of FRAX in Evaluation of Osteoporosis in Chronic Obstructive Pulmonary Disease Patients

Onur Yazıcı1, Şenay Demir Yazıcı2
1Aydin Adnan Menderes University Faculty of Medicine, Department of Chest Diseases, Aydin, Turkey
2Atatürk State Hospital, Clinic of Physical Medicine and Rehabilitation, Aydin, Turkey

Objective: The incidence of osteoporosis is increased in patients with chronic obstructive pulmonary disease (COPD), and fractures occurring due to osteoporosis are a significant cause of morbidity. Thus, in these patients, risk assessment and taking precautions when necessary are essential. This study aimed to assess the fracture risk of COPD patients scanned with DXA using the fracture risk assessment tool (FRAX) and identify their treatment status.
Materials and methods: Patients who presented to the Physical Therapy Outpatient Clinic of Aydın Atatürk State Hospital and diagnosed with COPD between January 2014 and January 2019 were included in the study. Dual energy-X-ray absorptiometry (DXA) results and the pulmonary function test performed within the last year were recorded. According to their DXA results, patients were divided into three groups as osteoporotic, osteopenic, and normal. The patients were also classified as A-B-C-D according to the GOLD classification. The patients' FRAX values were calculated on the internet.
Results: Ninety-five COPD patients were enrolled in our study. According to their DXA values, 39 (41.1%) patients were in the osteoporotic group, 41 (43.2%) in the osteopenic group, and 15 (15.8%) in the normal group. The 10-year major osteoporotic and hip fracture risks, calculated using FRAX, was highest in the osteoporotic group and second-to-highest in the osteopenic group (p<0.001 and p<0<001, respectively). Thirty-six patients (92.3%) in the osteoporotic group were determined to receive medical treatment for osteoporosis, whereas the number of patients who received medical treatment was only 13 (31.7%) in the osteopenic group. FRAX assessment revealed that both the major osteoporotic and the hip fracture risks were higher in Groups C and D (p=0.002 and p=0.002, respectively).
Conclusion: All COPD patients, particularly those in Groups C and D, should be assessed both with DXA and FRAX regarding osteoporosis and fracture risks, and preventive measures/treatment should be planned when required.

Keywords: Osteoporosis, COPD, FRAX


Onur Yazıcı, Şenay Demir Yazıcı. The Role of FRAX in Evaluation of Osteoporosis in Chronic Obstructive Pulmonary Disease Patients. . 2021; 27(1): 37-43

Sorumlu Yazar: Onur Yazıcı, Türkiye


ARAÇLAR
Yazdır
Alıntıyı İndir
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
E-Postala
Paylaş
Yazara e-posta gönder

Benzer makaleler
Google Scholar