. 2023; 29(1): 27-32

Fibromiyalji sendromunda kinezyofobi ve ilişkili faktörler

Uğur Ertem, Alev Alp
Bursa Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi, Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Anabilim Dalı, Bursa, Türkiye

Amaç: Bu çalışmada fibromiyaljili (FMS) kadın hastalarda kinezyofobi düzeylerini belirlemeyi amaçladık. Ayrıca, FMS'li hastalarda kinezyofobi ile ilişkili faktörleri araştırmayı ve bu hasta popülasyonunda kinezyofobinin iş sonuçları üzerindeki etkisini değerlendirmeyi amaçladık.
Gereç ve Yöntem: Ocak 2021-Mayıs 2021 tarihleri ​​arasında fizik tedavi ve rehabilitasyon polikliniğine başvuran FMS'li 50 kadın hasta ve kas iskelet sistemi ağrısı olan ancak FMS tanı kriterlerini karşılamayan 44 kadın hasta çalışmaya dahil edildi. Ağrı Sayısal Skala (NS), kinezyofobi düzeyleri Tampa Kinezyofobi Skalası (TSK) ile ve çalışma sonuçları tarafımızca hazırlanan anket formu ile değerlendirildi.
Bulgular: Ortanca TSK puanları FMS grubunda 41,50 (21-61) ve kontrol grubunda 37 (23-61) idi. FMS grubunda TSK skoru anlamlı olarak daha yüksekti (p=0.030). Ağrı skorları (p<0,001) ve semptom süresi (p<0,001) yüksek kinezyofobi düzeyleri ile anlamlı olarak ilişkiliydi. Çoklu lineer regresyon analizi yapıldığında VKİ'nin (p=0,411) kinezyofobi düzeyleri ile ilişkili olmadığı, yaşın (p<0,001) ise kinezyofobi düzeyleri ile ilişkili olduğu bulundu. FMS hastalarında artan kinezyofobi seviyeleri, daha kötü iş sonuçlarıyla ilişkilendirilmiştir.
Sonuç: FMS'li hastalarda kinezyofobi skorları anlamlı olarak daha yüksekti. Hastalarda kinezyofobi düzeyinin değerlendirilmesi ve kinezyofobi varlığında önleyici stratejilerin geliştirilmesi tedavi programı oluştururken faydalı bilgiler sağlayabilir.

Anahtar Kelimeler: Fibromiyalji, kinezyofobi, çalışma sonuçları


Kinesiophobia and related factors in fibromyalgia syndrome

Uğur Ertem, Alev Alp
Department of Physical Medicine and Rehabilitation, Bursa Uludag University Faculty of Medicine, Bursa, Turkey

Objective: In this study, we aimed to determine the kinesiophobia levels in female patients with fibromyalgia (FMS). Also, we intended to search the factors associated with kinesiophobia in patients with FMS and to evaluate the effect of kinesiophobia on work outcomes in this patient population.
Materials and Methods: Between January 2021 and May 2021, 50 female patients with FMS who applied to the physical therapy and rehabilitation outpatient clinic and 44 female patients with musculoskeletal pain but not meeting the diagnostic criteria for FMS were included in the study. Pain was evaluated with the Numeric Scale (NS), kinesiophobia levels with the Tampa Scale for Kinesiophobia (TSK), and the work outcomes with a questionnaire form prepared by us.
Results: The median TSK scores were 41,50 (21-61) in the FMS group and 37 (23-61) in the control group. TSK score was significantly higher in the FMS group (p=0.030). Pain scores (p<0.001), and symptom duration (p<0.001) were significantly associated with high levels of kinesiophobia. When multiple linear regression analysis was performed, it was found that BMI (p=0.411) was not associated with kinesiophobia levels, while age (p<0.001) was associated with kinesiophobia levels. Increased levels of kinesiophobia in FMS patients have been associated with worse work outcomes.
Conclusion: Kinesiophobia scores were significantly higher in patients with FMS. Evaluation of the level of kinesiophobia in patients and the development of preventive strategies in the presence of kinesiophobia can provide useful information when creating a treatment program.

Keywords: Fibromyalgia, kinesiophobia, work outcomes


Uğur Ertem, Alev Alp. Kinesiophobia and related factors in fibromyalgia syndrome. . 2023; 29(1): 27-32

Sorumlu Yazar: Uğur Ertem, Türkiye


ARAÇLAR
Yazdır
Alıntıyı İndir
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
E-Postala
Paylaş
Yazara e-posta gönder

Benzer makaleler
Google Scholar