. 2020; 26(2): 110-114

Naif HIV ile enfekte bireylerde kemik mineral yoğunluğunun değerlendirilmesi

Sevtap Şenoğlu, Özlem Altuntaş Aydın
Bakırköy Dr. Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Kliniği, İstanbul

Amaç: HIV enfeksiyonu, kemik mineral yoğunluğu (KMY) düşüklüğü için bir risk faktörüdür. Çalışmamızda rehberlerin rutin olarak KMY taraması önerdiği ve önermediği naif HIV ile enfekte bireylerde, osteoporoz/osteopeni gelişimi için risk faktörlerinin karşılaştırılması amaçlanmıştır.
Gereç ve Yöntem: Enfeksiyon Hastalıkları Polikliniğinde Ocak 2015 – Haziran 2019 tarihleri arasında takip edilen HIV ile enfekte bireylerin ilk başvurularındaki demografik, klinik ve laboratuvar özelliklerinin kaydedildiği bir veri tabanı oluşturulmuştur. Başvuru anında ve antiretroviral tedavi öncesi DXA ölçümü yapılan 284 HIV ile enfekte hasta çalışmaya dahil edilmiştir. Osteoporoz/osteopeni tanısı alan ≥50 yaş/postmenapozal ve <50 yaş naive HIV ile enfekte bireylerin özellikleri karşılaştırılmıştır.
Bulgular: Çalışmaya dahil edilen 284 naiv HIV ile enfekte bireylerin 131’inde (46%) DXA ile osteoporoz/osteopeni tanısı konulmuş olup, <50 yaş osteoporoz/osteopeni oranı %42,9 (106/247) iken ≥50 yaş olanlarda %67,6 (25/37) saptanmıştır (p değeri: 0,007). 26 hastada osteoporoz saptanmış olup, 16’sı (%61,5) <50 yaş idi. Yaşlı bireylerde KMY azalmasının en fazla femoral bölgede olduğu, genç bireylerde femoral bölge yanında lomber bölgede de görüldüğü belirlenmiştir (p<0.001).
Sonuç: Çalışmamız genç ve antiretroviral tedaviye maruziyeti olmayan hastalarımızda yüksek oranda kemik mineral yoğunluğunda azalma olduğu ortaya koymaktadır. Osteopeni/osteoporoz varlığının erken saptanması, hayat kalitesinin arttırılması ve ilaç yükünün azaltılması için önemlidir. Bu nedenle, düşük KMY tespiti, erken tedavisi için herhangi bir yaşta ve naif hastalarda da tedaviden bağımsız olarak tanısal testlerin yapılmasını öneriyoruz.

Anahtar Kelimeler: HIV, kemik mineral yoğunluğu, osteoporoz, osteopeni


Evaluation of bone mineral density in naive HIV-infected individuals

Sevtap Şenoğlu, Özlem Altuntaş Aydın
Bakirkoy Dr. Sadi Konuk Training and Research Hospital, Infectious Diseases and Clinical Microbiology Clinic, Istanbul

Aim: HIV infection is a risk factor for low bone mineral density (BMD). In our study, it was aimed to compare the risk factors for the development of osteoporosis / osteopenia in naive individuals with HIV infection in patient groups that the guidelines routinely recommend and do not recommend BMD screening.
Material and methods: A database was created in which the demographic, clinical and laboratory features of HIV-infected individuals were recorded in the infectious diseases outpatient clinic between January 2015 and June 2019. 284 HIV-infected patients with DXA measurements at admission and before antiretroviral treatment were included in the study. The characteristics of ≥50 years old / postmenopausal and <50 years old naive HIV infected with osteoporosis / osteopenia were compared.
Results: 131 (46%) of 284 naive HIV-infected individual were diagnosed with osteoporosis / osteopenia by DXA. While <50 years of osteoporosis / osteopenia rate was 42.9% (106/247) and 67% (25/37) of those aged ≥50 years were determined (p value: 0.007). Osteoporosis was detected in 26 patients and 16 (61.5%) were <50 years old. It has been determined that BMD reduction is the most common in the femoral region in the elderly, and in the lumbar region as well as the femoral region in the young individuals (p <0.001).
Conclusion: Our study reveals a high rate of decrease in bone mineral density in our young patients who are not exposed to antiretroviral therapy. It is important to detect the presence of osteoporosis / osteoporosis early, to increase the quality of life and to decrease the drug load. Therefore, we recommend performing diagnostic tests at any age and naive patients, regardless of treatment, for low BMD detection and early treatment.

Keywords: HIV, bone mineral density, osteoporosis, osteopenia


Sevtap Şenoğlu, Özlem Altuntaş Aydın. Evaluation of bone mineral density in naive HIV-infected individuals. . 2020; 26(2): 110-114

Sorumlu Yazar: Sevtap Şenoğlu, Türkiye


ARAÇLAR
Yazdır
Alıntıyı İndir
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
E-Postala
Paylaş
Yazara e-posta gönder

Benzer makaleler
Google Scholar