. 2020; 26(3): 180-185

Sekonder Osteoporoz nedenleri ve kırık ilişkisinin literatür ile gözden geçirilmesi

Elif Umay Altaş1, Sule Sahin Onat2, İbrahim Bilir1, Bengi Oz1
1Katip Çelebi Üniversitesi Atatürk Eğitim Ve Araştırma Hastanesi Fizik Tedavi Ve Rehabilitasyon Anabilim Dalı, İzmir
2Sağlık Bilimleri Üniversitesi Ankara Fizik Tedavi Ve Rehabilitasyon Eğitim Ve Araştırma Hastanesi, Ankara

Amaç:
Osteporoz (OP), kırık riskinde artış yapan, primer ya da sekonder nedenlerle ortaya çıkabilen, düşük kemik kütlesi ile karakterize bir iskelet hastalığıdır. Bu çalışmanın amacı, kliniğimize başvuran hastaların ne sıklıkta ve hangi nedenlerle sekonder OP tanısı aldığını ve bunun kırıkla ilişkisini incelemektir.

Gereç ve öntemler:
Polikliniğimize gelerek OP tanısı alan hastaların dosyaları retrospektif olarak incelendi. Sekonder OP tanısı alan hastaların demografik verileri (yaş, cinsiyet), ek hastalıkları, kullandığı ilaçlar ve kırık öyküleri dosya bilgilerinden elde edildi.

Bulgular:
Osteoporoz tanısı alan 2199 hasta dosyası incelendi ve sekonder OP olan 341 hasta çalışmaya dahil edildi. Sekonder OP için en sık 3 neden malignite (%38.4), ilaç kullanımı (%24.6) ve romatolojik hastalıklar (%17.3) idi. 94 hastada kırık bulunurken, bu hastaların yaş ortalaması kırığı olmayanlara göre istatistiksel olarak daha yüksekti (p: 0.008). Ayrıca Kronik böbrek yetmezliği (KBY) (p: 0.034) ve paratiroid (PTH) adenomu (p: 0.031) olan hastalarda kırık oranı olmayanlara göre istatistiksel olarak anlamlı düzeyde yüksekti.

Sonuç:
Osteoporoz tanılı hastalarda sıklığa göre sekonder OP nedenleri ve kırık oranları belirlenmiştir. Yaş, KBY ve paratiroid adenomu ile kırık oranları ilişkili bulunduğundan hastalar sorgulanırken gözden kaçırılmamalıdır.

Anahtar Kelimeler: Sekonder Osteoporoz, kırık, kanser


Review of secondary osteoporosis causes and fracture relationship with literature

Elif Umay Altaş1, Sule Sahin Onat2, İbrahim Bilir1, Bengi Oz1
1İzmir Katip Çelebi University, Atatürk Training And Research Hospital, Clinic Of Physical Medicine And Rehabilitation, İzmir
2Ankara Physical Medicine And Rehabilitation Training And Research Hospital, Ankara

Objective:
Osteporosis (OP) is a skeletal disease characterized by low bone mass, which may occur for primary or secondary reasons and increases the risk of fracture. The aim of this study was to investigate the frequency and the reasons for the diagnosis of secondary OP in patients presenting to our clinic and its relationship with fracture.

Materials and Methods:
The files of the patients who came to our outpatient clinic with the diagnosis of OP were retrospectively reviewed. Demographic data (age, sex), comorbidities, drugs and fracture history of the patients with secondary OP were obtained from the file information.

Results:
A total of 2199 patients with osteoporosis were reviewed and 341 patients with secondary OP were included in the study. The most common causes of secondary OP were malignancy (38.4%), drug use (24.6%), and rheumatologic diseases (17.3%). While 94 patients had fractures, the mean age of these patients was statistically higher than those without fractures (p: 0.008). In addition, the fracture rate was significantly higher in patients with chronic renal failure (CRF) (p: 0.034) and parathyroid (PTH) adenoma (p: 0.031) than those without.

Conclusion:
Secondary OP causes and fracture rates were determined in patients with osteoporosis. Since age, CRF and parathyroid adenoma are associated with fracture rates, patients should not be overlooked when questioning.

Keywords: Secondary Osteoporosis, fracture, cancer


Elif Umay Altaş, Sule Sahin Onat, İbrahim Bilir, Bengi Oz. Review of secondary osteoporosis causes and fracture relationship with literature. . 2020; 26(3): 180-185

Sorumlu Yazar: Elif Umay Altaş, Türkiye


ARAÇLAR
Yazdır
Alıntıyı İndir
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
E-Postala
Paylaş
Yazara e-posta gönder

Benzer makaleler
Google Scholar