. 0; 0: 0-0

Pasif Sigara İçimi Postmenopozal Osteoporoz için Bir Risk Faktörü müdür?*

Osman Altunbayrak1, Merih Sarıdoğan2, Güler Ateşer1, Ülkü Akarırmak2, Deniz Palamar2
1İstanbul Eğitim Ve Araştırma Hastanesi, Aile Hekimliği Anabilim Dalı, İstanbul, Türkiye
2İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi, Fiziksel Tıp Ve Rehabilitasyon Anabilim Dalı, İstanbul, Türkiye

Amaç: Pasif sigara içiminin postmenopozal osteoporoz(OP) için bir risk faktörü olup olmadığını göstermek.
Materyal ve Yöntem: En az bir yıldır adet görmeyen, FSH >40 mIU/ml olan, sekonder OP nedeni bulunmayan ve doğal olarak menopoza girmiş 40-65 yaş arasında postmenopozal 250 kadın çalışmaya alındı. Olgular sigara ile ilişkilerine bağlı olarak üç çalışma grubuna ayrıldı (Aİ: aktif içiciler, Pİ: pasif içiciler, K: kontrol) ve gruplar postmenopozal OP risk faktörleri bakımından karşılaştırıldı. Kemik mineral yoğunluğu DXA yöntemi ile ölçülüp Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ)'nin ölçütlerine göre değerlendirildi. İstatistiksel değerlendirme için ANOVA ve Tukey HSD, Kruskal Wallis, Mann Whitney U ve Ki-Kare testleri kullanıldı. p<0,05 değeri istatistiksel olarak anlamlı kabul edildi.
Bulgular: Aİ, Pİ ve K gruplarına göre anlamlı derecede fazla miktarda çay-kahve tüketmekteydi (p<0.001). Pİ, Aİ ve K gruplarına göre anlamlı derecede fazla oranda Ca ve Vit-D ekleri, antirezorptif-osteoanabolik (ARZ-OAB) ilaç kullanmaktaydı(p<0.05,p<0.01). Gruplar arasında, eğitim, süt ve süt ürünleri tüketimi, tuz kullanımı, diyetle alınan günlük Ca miktarı, postmenopozal eksersiz yapma alışkanlığı, kırık anamnezi, ailede OP öyküsü, menarş yaşı, menopoz yaşı ve süresi, doğurganlık süresi, hormon replasman tedavisi kullanımı bakımından istatistiksel bir farklılık yoktu. L1-L4 vertebra ve femur boynuna ait KMD ve T Skoru değerleri, K grubunda Pİ ve Aİ gruplarına göre anlamlı derecede fazla bulundu (p<0.001).
Tartışma: Pİ grubunda KMY'ni olumlu etkileyen (yüksek vücut kitle indeksi “VKİ” ortalaması, daha fazla Ca ve vit-D ekleri ve ARZ-OAB kullanımı), Aİ grubunda KMY'ni olumsuz etkileyen (düşük VKİ, kentsel yaşam, fazla çay-kahve tüketimi) özellikler görülmesine rağmen, elde edilen veriler, Pİ'de Aİ gibi KMY düşüklüğüne (L1-L4 vertebra ve femur boynu seviyelerinde) neden olabileceğini gösterdi.
Sonuç: Pasif sigara içiminin postmenopozal OP için önemli bir risk faktörü olabileceği sonucuna varıldı.
*Çalışmamız 3. Ulusal Osteoporoz Kongresinde (Antalya 2008) poster olarak sunulmuştur.

Anahtar Kelimeler: Pasif Sigara İçimi, Postmenopozal Osteoporoz, Osteoporoz Risk Faktörleri, Kemik Mineral Yoğunluğu.


Is Passive Smoking a Risk Factor for Postmenopausal Osteoporosis?

Osman Altunbayrak1, Merih Sarıdoğan2, Güler Ateşer1, Ülkü Akarırmak2, Deniz Palamar2
1Department Of Family Medicine, İstanbul Education And Research Hospital, İstanbul, Turkey
2Department Of Physical Medicine And Rehabilitation, İstanbul Universty Cerrahpaşa Medicine Faculty, İstanbul, Turkey

Aim: We aimed to show whether or not passive smoking is a risk factor for postmenopausal osteoporosis.
Material-Method: 250 postmenopausal women between the ages 40-65,who have not had menstruated for at least one year,had FSH>40mIU/ml,have not secondary osteoporosis cause and who naturally entered menopause were engaged in the study.Cases were divided into three study groups depending on their relations with cigarettes(Aİ: active smokers,Pİ: passive smokers,K: Control) and the groups are collated in terms of postmenopausal osteoporosis risk factors.BMD were measured with the DXA method.Results were evaluated as according to the measurements of WHO.ANOVA and Tukey HSD,Kruskal Wallis,Mann WhitneyU and K-Square tests were applied for statistical analysis.p<0,05 value was accepted statistically meaningful.
Findings: Aİ consume more tea-coffee at a significant level when compared with Pİ and K(p<0.001).Pİ use more Ca and Vit-D supplementes and ARZ-OAB(antirezorptive-osteoanabolic) medicine at a significant level when compared with Aİ and K(p<0.05,p<0.01).There were no statistical differences between the groups in terms of education,consumption of milk and dairy products,consumption of salt,daily Ca amount taken on a diet,habit of postmenopausal exercising,fracture anamnesis,story of osteoporosis in the family,menarche age,menopause age and time,fertility time and use of HRT.K are more the values of BMD and T-Score belonging to L1-L4 Vertebral and Femur Neck at a significant level when compared with Pİ and Aİ(p<0.001).
Discussion: Some features have found at a higher level in Pİ,which have positive effect on BMD(such as high BMI average,more Ca and Vit-D supplementes usage and more ARZ-OAB usage) and in Aİ,which have a negative effect on BMD(such as low BMI,urban life,more tea-coffee consumption).Nevertheless,the data we found indicated that there was going to be low bone density in the L1-L4 Vertebra and femur neck levels at a high level in Pİ as well as Aİ.
Conclusion: It has been decided that passive smoking is a significant risk factor for postmenopausal osteoporosis.

Keywords: Passive Smoking, Postmenopausal Osteoporosis, Risk Factors of Osteoporosis, Bone Mineral Density.


Osman Altunbayrak, Merih Sarıdoğan, Güler Ateşer, Ülkü Akarırmak, Deniz Palamar. Is Passive Smoking a Risk Factor for Postmenopausal Osteoporosis?. . 0; 0: 0-0

Sorumlu Yazar: Osman Altunbayrak, Türkiye


ARAÇLAR
Yazdır
Alıntıyı İndir
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
E-Postala
Paylaş
Yazara e-posta gönder

Benzer makaleler
Google Scholar