. 0; 0: 0-0

Perimenopozal ve Erken Postmenopozal Kadınlarda Kemik Döngüsü ile Kemik Yoğunluğu Arasındaki İlişki

Nurdan Paker, Derya Buğdaycı, Betül Kaya, Didem Dere, Demet Tekdöş
İstanbul Fizik Tedavi Ve Rehabilitasyon Eğitim Araştırma Hastanesi,2. Ftr Kliniği, İstanbul

AMAÇ: Bu çalışmanın amacı perimenopozal ve erken postmenopozal kadınlarda kemik döngüsü ile kemik mineral yoğunluğu (KMY) arasındaki ilişkinin araştırılmasıdır.
YÖNTEM: Çalışmaya 16’sı perimenopozal, 26’sı erken postmenopozal dönemde olan 42 gönüllü kadın alınmıştır. Kemik yoğunluğu ölçümü dual enerji x-ışınlı absorpsiyometri (DXA) ile lomber vertebralar ve proksimal femurdan yapılmıştır. Rutin serum biyokimyasal incelemeleri yapılmıştır. Bütün grupta serum alkalen fosfataz (ALP) düzeyi ölçülmüştür. Kemik döngüsü için serumda osteokalsin (OC) ve tip 1 kollajen çapraz bağlı C telopeptit (CTX) düzeylerine bakılmıştır.
BULGULAR: Çalışma grubunda ortalama yaş 48 ± 4 yıl, vücut kitle indeksi (VKİ) 27,87 ± 4,26 kg/ m² idi. Postmenopozal kadınların ortalama menopoz yaşı 45 ± 9 yıl, menopoz süresi 3,23 ± 1,9 yıl idi. Ortalama serum OC ve CTX düzeyleri sırasıyla 19,23 ± 7,52 mg/dl ve 0,58 ± 0,35 mg/dl olarak bulunmuştur. Katılımcıların % 21,6’unda ( 9 kişi) CTX, % 36,3’ünde (15 kişi) OC düzeyleri yüksek bulunmuştur. Gruptaki osteoporoz ve osteopeni oranları sırasıyla % 11,9 ve % 40,4 idi. Lomber bölge ve kalça KMY değerleri ile serum CTX ve OC düzeyleri arasında anlamlı bir ilişki bulunmamıştır. Serum ALP ile femur boyun KMY arasında anlamlı negatif korelasyon saptanmıştır (p=0,003). VKİ ile femur boyun ve femur total KMY değerleri arasında istatistiksel olarak anlamlı pozitif korelasyon bulunmuştur (p=0,003, p=0,001). Perimenopozal ve postmenopozal kadınlar arasında serum OC ve CTX düzeyleri, lomber bölge ve kalça KMY değerleri açısından istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmamıştır (p>0,05).
SONUÇ: Bu çalışmada perimenopozal ve erken postmenopozal kadınlarda kemik döngüsü göstergeleri ile lomber bölge ve proksimal femur kemik yoğunluğu arasında bir ilişki bulunmamıştır.

Anahtar Kelimeler: CTX, kemik mineral yoğunluğu, osteokalsin, perimenopoz, postmenopoz


Relationship Between Bone Turnover and Bone Density in Perimenopausal and Early Postmenopausal Women

Nurdan Paker, Derya Buğdaycı, Betül Kaya, Didem Dere, Demet Tekdöş
İstanbul Physical Medicine And Rehabilitation Training Hospital, 2. Pmr Clinic, İstanbul,turkey

AIM: The aim of this study was to investigate the relationship between the bone turnover and bone density in perimenopausal and postmenopausal women.
METHOD: Forty-two healthy women, 16 perimenopausal and 26 early postmenopausal were included in the study. Bone density at the spine and proximal femur was measured by dual energy x-ray absorptiometry (DXA). Routine serum biochemical tests were performed. Serum alkaline phosphatase (ALP) level was measured. Bone turnover markers including serum osteocalcin (OC) and and type I collagen crosslinked C-terminal telopeptide (CTX) levels were measured.
RESULTS: Mean age was 48 ± 4 years, body mass index (BMI) was 27,87 ± 4,26 kg/ m². Mean age at menopause was 45 ± 9 years, time after menopause was 3,23 ± 1,9 years in early postmenopausal group. Serum OC and CTX levels were 19,23 ± 7,52 mg/dl and 0,58 ± 0,35 mg/dl, respectively. CTX level was high in 21,6% (9 women) of the study subjects, whereas OC level was high in 36,3 % (15 women) of the group. Osteoporosis and osteopenia rates in the study subjects were % 11,9 ve % 40,4, respectively. BMD values at the spine and proximal femur did not show correlation with bone turnover markers. Serum ALP level showed statistically significant negative correlation with femoral neck BMD (p=0,003). BMI showed statistically significant correlation with BMD values at femoral neck and total femur ( p=0,033, p=0,001). There were no statistically significant difference in terms of serum OC and CTX levels and BMD values at spine and hip between the perimenopausal and early postmenopausal groups (p>0,05).
CONCLUSION: As our results there was no correlation between bone turnover markers and bone density at spine and hip in perimenauposal and early postmenauposal women.

Keywords: CTX, bone mineral density, osteocalcin, perimenopause, postmenopause


Nurdan Paker, Derya Buğdaycı, Betül Kaya, Didem Dere, Demet Tekdöş. Relationship Between Bone Turnover and Bone Density in Perimenopausal and Early Postmenopausal Women. . 0; 0: 0-0

Sorumlu Yazar: Nurdan Paker, Türkiye


ARAÇLAR
Yazdır
Alıntıyı İndir
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
E-Postala
Paylaş
Yazara e-posta gönder

Benzer makaleler
Google Scholar