. 2023; 29(1): 33-38

Postmenopozal kadınlarda vitamin d seviyeleri, vücut kitle indeksi, fiziksel aktivite düzeyi ve yaşam tarzı faktörleri üzerine kesitsel bir çalışma

Emine Esra ERGÜL1, Gonca Sağlam2
1Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi, Mengücek Gazi Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Anabilim Dalı, Erzincan
2Karadeniz Teknik Üniversitesi Tıp Fakültesi, Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Anabilim Dalı, Trabzon

Amaç: Bu çalışmanın amacı postmenopozal kadınlarda D vitamini düzeylerini, vücut kitle indeksini (VKİ), fiziksel aktiviteyi ve yaşam tarzı faktörlerini değerlendirmek ve D vitamini düzeyleri ile VKİ ve fiziksel aktivite arasındaki korelasyonu araştırmaktır.
Gereç ve Yöntem: Bu kesitsel çalışmaya toplam 100 postmenopozal kadın dahil edildi. Katılımcıların sosyodemografik özellikleri, kalsiyum ve D vitamini takviyesi ve güneş maruziyeti gibi yaşam tarzı faktörleri, VKİ’leri ve 25 hidroksivitamin D [25(OH)D3] düzeyleri kaydedildi. Katılımcılara ayrıca 'Uluslararası Fiziksel Aktivite Anketi Kısa Formu (IPAQ-SF)' uygulandı. 25(OH)D3 düzeyleri ile VKİ ve IPAQ skorları korelasyonu araştırıldı. Postmenopozal hasta grubunun fiziksel aktivite düzeyini karşılaştırmak için 40 postmenopozal sağlıklı birey çalışmaya dahil edildi.
Bulgular: Postmenopozal kadınların ortalama 25(OH)D3 düzeyi 18.97±10.0 ng/ml, ortalama vücut kitle indeksi 27.93±5.19 ve IPAQ skoru 316.15±370.42 idi. Kontrol grubunun IPAQ skoruyla karşılaştırıldığında göre postmenopozal hastaların aktivite düzeyi daha düşüktü (p<0,001). Postmenopozal kadınlarda, 25(OH)D3 düzeyleri ile VKİ arasında negatif anlamlı korelasyon vardı (p<0,001), 25(OH)D3 düzeyleri ile IPAQ-SF skorları arasında ise pozitif yönde anlamlı bir ilişki gözlendi (p<0,001).
Sonuç: VKİ ve fiziksel aktivite seviyeleri postmenopozal dönemde D vitamini düzeyleri ile ilişkili görünmektedir. Postmenopozal dönemde vitamin D eksikliğinin, kilo kontrolünün, yaşam tarzı faktörlerinin ve fiziksel aktivitenin önemi hastalara vurgulanmalıdır.

Anahtar Kelimeler: vitamin D, vücut kitle indeksi, fiziksel aktivite


A cross-sectional study on vitamin D levels, body mass index, physical activity level and life-style factors in postmenopausal women

Emine Esra ERGÜL1, Gonca Sağlam2
1Department of Physical Medicine and Rehabilitation, Erzincan Binali Yıldırım University Mengücek Gazi Training and Research Hospital
2Department of Physical Medicine and Rehabilitation, Karadeniz Technical University Medical Faculty, Trabzon, Turkey

Objective: The aim of this study is to evaluate the vitamin D levels, body mass index (BMI), physical activity levels and life-style factors in postmenopausal women and investigate the correlation between vitamin D levels, BMI and physical activity.
Material and Methods: A total of 100 postmenopausal women were included in this cross-sectional study. Sociodemographic features, life-style factors such as calcium and vitamin D supplementation and sun exposure, BMI and 25 hydroxyvitamin vitamin D [25(OH)D3] levels of the participants were recorded. The ‘International Physical Activity Questionnaire Short Form (IPAQ-SF)’ was applied to all participants. The correlation between 25(OH)D3, BMI and IPAQ scores has been investigated. Forty postmenopausal heathy individuals were included in the study for the comparison of physical activity level with patient group.
Results: The mean 25(OH)D3 level of the postmenopausal participants was 18.97±10.0 ng/ml, the mean BMI was 27.93±5.19, and the IPAQ score was 316.15±370.42. Compared to the IPAQ score of the control group, the activity level of the postmenopausal patients was lower (p<0.001). There was a negative significant correlation between 25(OH)D3 levels and BMI (p<0.001) and a positive significant correlation was observed between 25(OH)D3 levels and IPAQ-SF scores in postmenopausal women (p<0.001).
Conclusion: BMI and physical activity levels seem to be associated with vitamin D levels in postmenopausal period. The importance of vitamin D deficiency, weight control, life-style factors and physical activity in the postmenopausal period should be emphasized to patients.

Keywords: Vitamin D, body mass index, physical activity


Emine Esra ERGÜL, Gonca Sağlam. A cross-sectional study on vitamin D levels, body mass index, physical activity level and life-style factors in postmenopausal women. . 2023; 29(1): 33-38

Sorumlu Yazar: Gonca Sağlam, Türkiye


ARAÇLAR
Yazdır
Alıntıyı İndir
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
E-Postala
Paylaş
Yazara e-posta gönder

Benzer makaleler
Google Scholar