. 0; 0: 0-0

Kayseri Melikgazi Sağlık Grup Başkanlığı Bölgesindeki Kadınların Osteoporoza Yönelik Bilgi Ve Davranışları

Rıza Çıtıl1, Murat Özdemir1, Serpil Poyrazoğlu1, Elçin Balcı2, Mualla Aykut1, Yusuf Öztürk1
1Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi, Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı, Kayseri
2Melikgazi Sağlık Grup Başkanlığı, Kayseri

Günümüzde önemli bir halk sağlığı sorunu olan osteoporoz, kemik kırılganlığının ve kırık olasılığının artması ile karakterize yaygın bir iskelet sistemi hastalığıdır. Bu araştırmada kadınların osteoporoza yönelik bilgi ve davranışlarının değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Araştırma Kayseri Melikgazi Sağlık Grup Başkanlığı’na bağlı 14 sağlık ocağı bölgesinde 2006 yılında gerçekleştirilmiştir. Araştırmaya katılmayı kabul eden 18 yaş ve üzeri 800 kadın evlerinde ziyaret edilerek, osteoporoza yönelik bilgi ve davranış soruları ile osteoporoz risk faktörlerini içeren anket formu uygulanmıştır. İstatistiksel analizde Ki-kare testi kullanılmıştır. Katılımcıların %74.6’sı 18-49 yaş grubunda, %49.0’ı ilk ve ortaokul mezunu, %83.5’i ev kadını, %29.8’i menopozdadır. Kadınların osteoporoza yönelik bilgi düzeyleri düşük olup, bilgi düzeyi eğitim düzeyi yükseldikçe anlamlı olarak artarken, yaş arttıkça anlamlı olarak azalmaktadır (p<0,05). Katılımcıların %12.3’ü (98 kadın) osteoporoz tanısı aldığını ifade etmiştir. Katılımcıların %15.0’i her gün düzenli egzersiz veya yürüyüş yaptığını ifade etmiştir. Katılımcıların %11.5’inde kırık hikayesi olup, bunların %84.8’i düşmeye bağlıdır. Ten rengi ve vücut yapısı ile osteoporoz tanısı alma durumu arasında anlamlı ilişki yoktur. Osteoporoza yönelik en sık bilgi alınan kaynaklar televizyon ve radyodur. En çok kullanılan ilaçlar kalsiyum ve D vitaminidir. Osteoporozda temel yaklaşım korunma olup, kadınların osteoporoza yönelik bilgi düzeylerini arttırmak için eğitime ağırlık verilmelidir. Bu konuda sağlık personeline daha çok görev düşmekte olup; tüm sağlık personeli osteoporoz risk faktörleri, tanı, tedavi ve komplikasyonları konusunda eğitilmelidir.

Anahtar Kelimeler: osteoporoz, bilgi ve davranış, kadınlar


Women's Knowledge And Attitude About Osteoporosis At Kayseri Melikgazi Health Group Headship’s

Rıza Çıtıl1, Murat Özdemir1, Serpil Poyrazoğlu1, Elçin Balcı2, Mualla Aykut1, Yusuf Öztürk1
1Erciyes University Medical Faculty, Department Of Public Health, Kayseri
2Melikgazi Health Group Headship’s, Kayseri

At the present day osteoporosis is an important subject of public health concern. Osteoporosis is a systemic skeletal disorder, which is characterized by increased bone fragility and increased fracture risk. The aim of this study was to evaluate women’s knowledge and attitude about osteoporosis. The study was performed in 2006 at Kayseri Melikgazi Health Group Headship’s 14 village clinic area on 800 women over 18 years old who accepted to join this study. İt is performed by home visits with a descriptive questionnaire which concernes knowledge, attitude and risk factors about osteporosis. Women merge in the study, 74.6% is at 18-49 age group, 49.0% is first and second degree graduated, 83.5% is housewife and 29.8% is at menaposis. Women’s knowledge level about osteoporosis is low, knowledge level is on increase with education levels increase and it is significant and it decreases significantly by the age increases (p<0.05). 12.3% of the participants (98 women) reported a diagnosis of osteoporosis. 15.0% of the women reported daily regular exercise and walk. 11.5% of the women reported have previously fracture history and 84.8% of the fractures related to crash. There are no statistical differences between diagnosis of osteoporosis and, color of skin and body structure. The most common knowledge source about osteoporosis is television and radio. Most taken medicines to osteoporosis are calcium and vitamin D. Basic approach at osteoporosis is protection, therefore it must be focused on education to raise women’s knowledge level about osteoporosis. Health professionals must act more in this head, and all should be educated about osteoporosis risk factors, diagnose, threatment and complications.

Keywords: osteoporosis, knowledge and attitude, women


Rıza Çıtıl, Murat Özdemir, Serpil Poyrazoğlu, Elçin Balcı, Mualla Aykut, Yusuf Öztürk. Women's Knowledge And Attitude About Osteoporosis At Kayseri Melikgazi Health Group Headship’s. . 0; 0: 0-0

Sorumlu Yazar: Rıza Çıtıl, Türkiye


ARAÇLAR
Yazdır
Alıntıyı İndir
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
E-Postala
Paylaş
Yazara e-posta gönder

Benzer makaleler
Google Scholar