. 0; 0: 0-0

Orta Yaşlı Erkeklerde “Biyoaktif ve Serbest Seks Steroidleri” Kemik Mineral Yoğunluğu ve Kemik Döngüsü Belirteçleri ile İlişki mi ?

Melek Sezgin1, Burak Çimen2, Handan Çamdeviren Ankaralı3, İsmet As1, Neslihan Erçetin2, Özlem Bölgen Çimen1, Günşah Şahin1
1Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi, Fiziksel Tıp Ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı, Mersin
2Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi, Biyokimya Ana Bilim Dalı, Mersin
3Karaelmas Üniversitesi Tıp Fakültesi, Biyoistatistik Ana Bilim Dalı, Zonguldak

Amaç: Orta yaşlı erkeklerde biyoaktif ve serbest seks steroidlerinin kemik mineral yoğunluğu (KMY) ve kemik döngüsü belirteçleri ile ilişkili olup olmadığını araştırmak.
Gereç ve Yöntemler: Çalışmaya polikliniğimize başvuran, 35 ile 65 yaşları arasındaki 165 gönüllü arasından 115 erkek alındı. Serum albumin, total testosteron (T), total östradiol (E2), SHBG, osteokalsin (OC), C-terminal telopeptid (CTx) seviyeleri ölçüldü. Serbest ve biyoaktif seks steroidleri, serbest androjen indeksi (SAİ) ve serbest östrojen indeksi (SÖİ) hesaplandı. Çalışma grubunun bel ve kalçalarından KMY’u ölçüldükten sonra seks steroidlerinin, KMY ve kemik döngüsü belirteçleri üzerine etkisi araştırıldı.
Bulgular: Çalışma grubunun yaş ve vucüt kitle indekslerinin ortalamaları sırasıyla 52.4±7.8 yıl ve 26.1±3.4 kg/m²’di. Osteoporozlu ve osteopenik bireylerin hem seks hormonu düzeyleri hem de kemik döngüsü belirteçleri KMY normal olan bireylerden farklı değildi (p>0.05). Yaş ile, SAİ hariç (r: -0.23, p: 0.01), biyoaktif ve serbest seks steroidleri, SÖİ ve SHBG arasında ilişki yoktu. Ancak VKİ ile biyoaktif E2 (r: 0.35, p: 0001), serbest E2 (r: 0.29, p: 0.002) ve SÖİ (r: 0.39, p: 0.0001) arasında pozitif korelasyon vardı. KMY üzerine etkili değişkenler için düzeltme yapıldıktan sonra, serum biyoaktif seks steroidleri, serbest seks steroidleri, SAİ, SÖİ ve SHBG seviyelerinin ne bel ne de kalça KMY ölçümleri ile ilişkisi tesbit edilmedi (p>0.05). Ancak serum biyoaktif T, SÖİ ile OC ve CTx seviyeleri arasında sınırda ilişki vardı ( p: 0.05).
Sonuç: Biz, orta yaşlı erkeklerde biyoaktif ve serbest seks steroidlerinin bel ve kalça KMY’na etkili bağımsız değişkenler olmadıkları ve idiopatik erkek osteoporozunun patofizyolojisini açıklayacak yeni çalışmalara ihtiyaç olduğu kanısındayız.

Anahtar Kelimeler: Erkek osteoporozu, biyoaktif seks steroidleri, serbest seks steroidleri, kemik mineral yoğunluğu, kemik döngüsü belirteçleri


Are Bioactive and Free Sex Steroids associated with Bone Mineral Density and Bone Turnover Markers in Middle Aged Men?

Melek Sezgin1, Burak Çimen2, Handan Çamdeviren Ankaralı3, İsmet As1, Neslihan Erçetin2, Özlem Bölgen Çimen1, Günşah Şahin1
1Department Of Physical Medicine And Rehabilitation, Mersin University, Mersin, Turkey
2Department Of Biochemistry, Mersin University, Mersin, Turkey
3Department Of Biostatistics, Karaelmas University, Zonguldak, Turkey

Aim: To investigate whether bioactive and free sex steroids are associated with bone mineral density (BMD) and bone turnover markers in middle aged men.
Materials and Methods: One hundred and fifteen out of 165 volunteers aged 35-65 years presenting to our outpatient clinic were included in the study. Serum albumin, total testosterone (T), total estradiol (E2), SHBG, osteocalcin (OC) and C-terminal telopeptide (CTx) levels were measured. Free and bioactive sex steroids, free androgen index (FAI) and free estrogen index (FEI) were calculated. BMD in the lumbar spine and the hip was measured in all participants and effects of sex steroids on BMD and bone turnover markers were investigated.
Results: The mean age and the mean body mass index (BMI) in all participants were 52.4±7.8 years and 26.1±3.4 kg/m² respectively. There was no significant difference in sex hormone levels and bone turnover markers between the individuals with osteoporosis and osteopenia and the individuals with normal BMD (p>0.05). There was a significant relation between age and FAI (r: -0.23, p: 0.01), but there was no significant relation between age and bioactive and free sex steroids, FEI and SHBG. However, there was a positive correlation between BMI and bioactive E2 (r: 0.35, p: 0001), free E2 (r: 0.29, p: 0.002) and FEI (r: 0.39, p: 0.0001). After an adjustment for variables effective on BMD was made; no relation was found between BMD measures from the lumbar spine and the hip and serum bioactive sex steroids, free sex steroids, FAI, FEI and SHBG (p>0.05). However, there was a weak positive relation between serum bioactive T, FEI and OC, CTx levels (p: 0.05).
Conclusion: We think that bioactive and free sex steroids are not independent variables effective on BMD in the spine and the hip in middle aged men and that further studies are needed to elucidate the pathophysiology of idiopathic male osteoporosis.

Keywords: Male osteoporosis, bioactive sex steroids, free sex steroids, bone mineral density, bone turnover markers


Melek Sezgin, Burak Çimen, Handan Çamdeviren Ankaralı, İsmet As, Neslihan Erçetin, Özlem Bölgen Çimen, Günşah Şahin. Are Bioactive and Free Sex Steroids associated with Bone Mineral Density and Bone Turnover Markers in Middle Aged Men?. . 0; 0: 0-0

Sorumlu Yazar: Melek Sezgin, Türkiye


ARAÇLAR
Yazdır
Alıntıyı İndir
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
E-Postala
Paylaş
Yazara e-posta gönder

Benzer makaleler
Google Scholar