. 0; 0: 0-0

Osteoporotik kalça kırığı ile ilişkili risk faktörlerinin değerlendirilmesi

Beril Doğu, Raikan Soydemir, Sinem Yamaç, Figen Yılmaz, Banu Kuran
Şişli Etfal Eğitim Ve Araştırma Hastanesi, Fizik Tedavi Ve Rehabilitasyon Kliniği, İstanbul, Türkiye

Amaç: Kalça kırıkları osteoporozun en ciddi ve ekonomik olarak en önemli komplikasyonudur. Bu nedenle çalışmamızda osteoporotik kalça kırığı ile ilişkili risk faktörlerini irdeledik.
Gereç ve Yöntem: Osteoporotik kalça kırığı mevcut 35 hasta (grup 1) ile, 70 yaş ve üzeri, kalça kırığı olmayan 35 hasta (grup 2) karşılaştırıldı. Hastaların yaş ve cinsiyeti kaydedildi. Tüm hastaların lomber (L1-L4) ve femur (boyun ve total) bölgelerinden dual enerji X-Ray absorpsiyometri (DXA) tekniği ile kemik mineral yoğunluk ölçümleri (KMY) yapıldı. Yürüme mesafeleri, daha önceki kırık varlığı ve yeri, yardımcı cihaz kullanımı, ek hastalıkları, laboratuar değerleri, kreatinin klirensi (ml/dakika) ile birlikte hastalardaki rekürren düşme varlığı kaydedildi.
Bulgular: Her iki grup arasında cinsiyet, tüm bölgelerdeki KMY ölçümleri, önceki kırık varlığı, rekürren düşme ve kreatinin klirensi açısından anlamlı fark bulunmadı (p>0,05). Grup 1’deki hastaları yaş ortalaması daha ileriydi (p<0,05). Yürüme mesafesi grup 2’de daha uzun olmasına rağmen fark istatistiksel olarak anlamlı değildi (p>0,05). Yardımcı cihaz kullanımı ve ek hastalık varlığı grup 1’de daha sık gözlendi (p<0,05).
Sonuç: Birçok risk faktörünün kalça kırığı ile ilişkilisi gösterilmiştir. Bu risklerin belirlenmesi ve daha ayrıntılı olarak incelenmesi yüksek riskli kişilerde kalça kırığı ve ilişkili maluliyetleri önlemede oldukça önemlidir.

Anahtar Kelimeler: Osteoporoz, kalça kırığı, risk faktörleri


Evaluation of risk factors associated with osteoporotic hip fractures

Beril Doğu, Raikan Soydemir, Sinem Yamaç, Figen Yılmaz, Banu Kuran
Department Of Physical Medicine And Rehabilitation, Sisli Etfal Education And Research Hospital, Istanbul, Turkey

Aim: Hip fractures are the most serious and economically most important complication of osteoporosis. Therefore in our study we examined risk factors associated with osteoporotic hip fractures.
Material and Method: Patients (Group 1; n=35) with osteoporotic hip fractures were compared with patients aged ≥ 70 years without osteoporotic hip fractures (Group 2; n=35). Age and sex distribution of the patients were recorded. From all patients bone mineral density measurements (BMD) of their L1-L4 vertebras and femurs (total and femoral head) were obtained using dual energy X-Ray absorptiometry (DXA) techniques. Their walking distances, presence and location of any previous fracture(s), usage of any assisted device, concomitant disease(s), laboratory values, creatinine clearance (ml/min), and recurrent falling episodes were documented.
Results: Any significant difference could not be found as for sex, BMD measurements of relevant regions, presence of any previous fracture(s), history of recurrent falls and creatinine clearance (p > 0.05). The mean age of the patients in Group 1 was more advanced (p > 0.05). Although walking distances in Group 2 were longer, the difference was not statistically significant (p > 0.05).The usage of asisted device and the presence of concomitant disease(s) were more frequently observed in Group 1 (p < 0.05).
Conclusion: The association of many risk factors with hip fracture has been demonstrated. Determination of these risk factors and their detailed examination are quite important in the prevention of hip fractures and related disabilities.

Keywords: Osteoporosis, hip fracture, risk factors


Beril Doğu, Raikan Soydemir, Sinem Yamaç, Figen Yılmaz, Banu Kuran. Evaluation of risk factors associated with osteoporotic hip fractures. . 0; 0: 0-0

Sorumlu Yazar: Beril Doğu, Türkiye


ARAÇLAR
Yazdır
Alıntıyı İndir
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
E-Postala
Paylaş
Yazara e-posta gönder

Benzer makaleler
Google Scholar