. 2021; 27(1): 1-7

Osteoporotik Kırıktan Korunma Ölçeği’nin Geliştirilmesi

Sultan Aydın1, Mehmet Ali Kurçer2, Zeynep Erdoğan3
1Yalova İl Sağlık Müdürlüğü
2Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı A.D.
3Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Ahmet Erdoğan SHMYO

Giriş: Osteoporoz kırık oluşma olasılığının artttğı bir kemik hastalığıdır(6). Her iki kadından biri, her beş erkekten biri hayatlarının bir döneminde osteoporoz ile ilgili kırık riski altındadır(8). Her dönemde önlemler alarak kemik kaybı önlenebilir. (14). Osteoporozun ciddi sonuçlarından korunmak için sağlık davranış teorileri ile sağlık davranışı desteklenmesi gerekir(16).
Amaç: Bu çalışmada amaç ‘Osteoporotik Kırıktan Korunma Ölçeği’’ni geliştirmek, geçerlilik ve güvenirliliği göstermektir.
Yöntem: Çalışma Zonguldak Atatürk Devlet Hastanesi’nin Ortopedi Polikliniği’ne ayaktan başvuran 55 yaş üstündeki kadınlarda yürütülmüştür. Yüzyüze görüşme tekniği kullanılarak test re-test yapılmıştır. Örneklem seçilmeden, örneklem sayısı madde sayısının on katı olarak 400 hesaplanmıştır. Planlı Davranış Teorisi model olarak alınmıştır. Niyet ve davranış bağımlı değişkenlerdir. Tutum, öznel norm ve davranış kontrolu bağımsız değişkenlerdir. Osteoporotik kırıktan korunmada dört strateji 1)Kemik mineral yoğunluğu ölçümü, 2) Tedaviye uyum, 3) Fiziksel egzersiz ve 4) Evde düşmeyi önleyecek düzenlemeler seçilmiştir.
Bulgular: Osteoporotik kırıktan korunma niyeti ile tutum ve öznel norm arasında istatistiksel olarak pozitif yönde, güçlü ve anlamlı bir ilişki vardır (sırasıyla r= 0.520; 0.525; p=0.01). Davranış kontrolü ile niyet arasında istatistiksel olarak pozitif yönde, orta güçte ve anlamlı bir ilişki vardır (r=0.462; p=0.01). Güvenirlilik Cronbach α değeri 0.95’dir.
Tartışma: Osteoporotik kırıklardan korunmak için geliştirilen ölçek yüksek güvenirlilik ve geçerliliğe sahiptir. Osteoporotik kırıklarla mücadelede halk sağlığı modellerinin bir parçası olabilir.

Anahtar Kelimeler: Osteoporoz, Osteoporotik kırık, Planlı Davranış Teorisi, Ölçek geliştirme, Güvenirlilik.


Development Of The Protection Against Osteoporotic Fractures Scale

Sultan Aydın1, Mehmet Ali Kurçer2, Zeynep Erdoğan3
1Yalova Provincial Health Directorate
2Zonguldak Bülent Ecevit University School of Medicine. Dep. of Public Health
3Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Ahmet Erdoğan SHMYO

Background: Osteoporosis is a bone disease which increases the risk of fractures. One out of every two women and one out of every five men are under risk for osteoporosis related fractures during their lifetime. Bone loss can be prevented by taking precautions in every phase of life. In order to avoid the serious consequences of osteoporosis, healthy behaviors should be supported using theories of health behavior as a framework.
Objective: The aim of this study was to develop the protection against osteoporotic fractures (PROF) scale and to test its validity and reliability.
Method: This study was conducted with female outpatients who were above 55 years of age and who admitted to the orthopedic clinics of Zonguldak Atatürk Public Hospital. Test-retest was applied via face-to-face interviews. The sample size was calculated to be ten times the number of scale items, resulting in a sample of 400 participants. Theory of Planned Behavior (TPB) provided the theoretical framework for the development of PROF-SCALE. Four strategies have been selected for protection against osteoporotic fractures: 1) Bone mineral density (BMD) measurement, 2) Adherence to treatment, 3) Physical exercise and 4) Regulations to prevent falls at home.
Results: Factor and matrix correlations of the scale ranged from 0.68 to 0.130. Test-retest reliability of the whole scale was 0.95. Cronbach's α value was found to be 0.95. There was a strong and statistically significant positive correlation between attitudes and subjective norms pertaining to protection against osteoporotic fractures (respectively r = 0.520; 0.525; p = 0.01). There was a moderate and statistically significant positive correlation between intention and behavior control (r = 0.462; p = 0.01).
Conclusion: The PROF Scale was found to be highly valid and reliable. The PROF Scale can be a part of the public health model aimed at preventing osteoporotic fractures.

Keywords: Osteoporosis, Osteoporotic fracture, Theory of Planned Behavior, Scale Development, Reliability.


Sultan Aydın, Mehmet Ali Kurçer, Zeynep Erdoğan. Development Of The Protection Against Osteoporotic Fractures Scale. . 2021; 27(1): 1-7

Sorumlu Yazar: Zeynep Erdoğan, Türkiye


ARAÇLAR
Yazdır
Alıntıyı İndir
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
E-Postala
Paylaş
Yazara e-posta gönder

Benzer makaleler
Google Scholar