. 0; 0: 0-0

Postmenopozal Osteoporozda Strontium Ranelat'ın Kısa Dönemde Ağrı Ve Kemik mineral Yoğunluğu Üzerine Etkisi

Halil Koyuncu1, Meryem Gül Erden2, Selma Eşen3
1İstanbul Üniversitesi, Cerrahpaşa Tıp Fakültesi, Fiziksel Tıp Ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı, İstanbul, Türkiye
2Gebze Medical Park Hastanesi, Fizik Tedavi Ve Rehabilitasyon, İzmit, Türkiye
3Suruç Devlet Hastanesi, Fizik Tedavi Ve Rehabilitasyon, Şanlıurfa, Türkiye

Giriş: Mineraller ve eser elementler, kemik hücreleri ve kemik minerali üzerine olan doğrudan ve dolaylı yoldan etkileriyle kemik yapım ve yıkımını etkilemektedirler. Strontiumun kemik hücreleri üzerine iki farklı, hem anabolik ve hem de antikatabolik etkisi vardır.
Yöntem ve Gereçler: Postmenopozal kadınlarda Strontium ranelat‘ın ağrı ve kemik mineral yoğunluğu üzerine kısa dönemdeki etkileri kontrollü olmayan bu çalışmada araştırıldı. Oral strontium ranelat, 6 ay süreyle, günde 2 gr dozunda, 31 hastaya verildi. Tüm hastalara kalsiyum ve D vitamini destek tedavisi yapıldı. Kemik mineral yoğunluğu ölçümü DXA ile ve kan biyokimyasal testleri, çalışma başlangıcında ve sonunda araştırıldı.
Bulgular: Ağrı skoru (VAS) başlangıç değerlendirmede 6.12+- 1.05 iken 6 ay sonunda 4.2+-0.92 olarak saptandı. 6. ayda ağrıda anlamlı olarak düzelme saptandı (p<0.05). Kemik mineral yoğunluğu ölçümü tedaviden önce ve 6 ay sonra yapıldı. Strontium ranelat 6. ay sonunda lomber vertebra ve total femur kemik yoğunluğunda anlamlı olarak yükselmeye neden oldu (p<0.05). Ciddi bir yan etki saptanmadı. Yan etkiler sebebiyle çalışmadan ayrılan hasta olmadı. Kan biyokimyasal testleri çalışma başlangıcında ve sonunda normal saptandı. 6. aydaki global etkinlik %64.5 oranında iyi olarak değerlendirildi. İlacın tolerabilitesi çalışma süresince %80.6 oranında mükemmel olarak saptandı. Kısa dönemde hiçbir hastada kırık gelişmedi.
Sonuç: Postmenopozal osteoporoz tanısı konan kadınların strontium ranelat ile tedavisi ilk altı aydan başlayarak ağrıyı azaltabilir ve kemik mineral yoğunluğunu artırabilir. Bu çalışma bir ön çalışma olarak planlanmış olup daha çok hasta üzerinde ve daha uzun bir zaman sürecinde devam etmesi planlanmıştır.

Anahtar Kelimeler: Strontium ranelat, ağrı, kemik mineral yoğunluğu


The Effects of Strontium Ranelate on Pain and Bone Mineral Density In Postmenopausal Women With Osteoporosis

Halil Koyuncu1, Meryem Gül Erden2, Selma Eşen3
1İstanbul University, Cerrahpaşa Medical Faculty, Department Of Physical Medicine And Rehabilitation, İstanbul, Turkey
2Gebze Medical Park Hospital, Physical Medicine And Rehabilitation, Izmit, Turkey
3Suruç State Hospital, Physical Medicine And Rehabilitation, Şanlıurfa, Turkey

Introduction: Minerals and trace elements affect bone formation and resorption through direct or indirect effets on bone cells or bone mineral. Strontium has several effects on bone cells and anabolic actvity.
Methods: The effects of strontium ranelate on pain and bone mineral density were assessed in an open, noncontrolled trial conducted in postmenopausal women. Oral strontium ranelate was given at a daily dose of 2 gr for six months in 31 patients. All women received calcium and vitamin D supplements. Measurements of bone mineral density were performed before treatment and at the sixth month. Blood biochemistry analysis was performed at the beginning and at the 6th month.
Results: Pain (visual analog scala) score was 6.12+-1.05 at baseline and 4.25+-0.92 at sixth month of treatment. Pain decreased significantly at 6th month (p<0.05). New fractures did not occur during the study.
Strontium renalate treatment increased bone mineral density at 6th month at the total lumbar spine and the femoral total region. The changes were found to be statistically significant (p<0.05).
There were no serious adverse events. None of the patients discontinued treatment due to adverse effects. The blood biochemistry was normal at baseline and end of trial. Global efficacy was good in 64.5% of patients at sixth month. Tolerability was excellent during the study (80.6%).
Conclusion: Treatment of postmenopausal osteoporosis with strontium ranelate can decrease pain, and increase bone mineral density beginning at six months following treatment. The results have to be considered as preliminary, the study was planned for a longer duration on a greater number of patients.

Keywords: Strontium ranelate, pain, bone mineral density


Halil Koyuncu, Meryem Gül Erden, Selma Eşen. The Effects of Strontium Ranelate on Pain and Bone Mineral Density In Postmenopausal Women With Osteoporosis. . 0; 0: 0-0

Sorumlu Yazar: Halil Koyuncu, Türkiye


ARAÇLAR
Yazdır
Alıntıyı İndir
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
E-Postala
Paylaş
Yazara e-posta gönder

Benzer makaleler
Google Scholar