. 2019; 25(3): 105-110

Meme kanseri ilişkili lenfödem hastalarında vitamin D düzeylerinin değerlendirilmesi: Kesitsel gözlemsel araştırma

Didem Sezgin Ozcan1, Meltem Dalyan2, Serhat Ergul3, Sibel Unsal Delialioglu2, Belma Fusun Koseoglu4
1İstanbul Medipol Üniversitesi Tıp Fakültesi, Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Anabilim dalı, İstanbul, Türkiye
2Ankara Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Bölümü, Ankara, Türkiye
3Diyarbakır Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Bölümü, Diyarbakır, Türkiye
4TOBB ETÜ Tıp Fakültesi, Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Anabilim dalı, Ankara, Türkiye

Amaç: Çalışmamızın amacı meme kanseri ile ilişkili lenfödem (MKİL) ve sağlıklı popülasyondaki hastalarda plazma D vitamini düzeylerini karşılaştırmaktı. Ayrıca sosyodemografik ve klinik faktörlerin ve lenfödem şiddetinin D vitamini düzeylerine etkilerini tespit etmekti.
Gereç ve yöntem: MKİL'li 80 hasta [yaş ortalaması 55,5 ± 8,9 (36-81)] ve kalsiyum ya da Vitamin D tedavisi altında olmayan 80 yaş ve cinsiyet uyumlu sağlıklı kontrol [yaş ortalaması 53,7 ± 7,4 (32-70)] çalışmaya dahil edildi. Hastaların sosyo-demografik ve klinik özellikleri sorgulandı. Plazma 25 (OH) D3, Kalsiyum, Fosfor, alkalen fosfataz (ALP), parathormon (PTH) düzeyleri değerlendirildi. Lenfödem evre 0, I, II veya III olarak sınıflandırıldı.
Bulgular: Ortalama lenfödem süresi 23,5 ± 13,8 aydı. MKİL'li hastalarda sağlıklı kontrollere oranla daha düşük D vitamini düzeyleri ve daha yüksek PTH ve ALP düzeyleri saptandı. Çok değişkenli regresyon analizi sonucunda, MKİL hastalarında D vitamini düzeyleri ile yaş, meme kanseri evresi ve hastalık süresi arasında anlamlı bir ilişki olduğu ortaya çıkarıldı. Evre 3 lenfödem hastalarında, evre 1'e kıyasla D vitamini düzeyi daha düşük ve PTH düzeyi anlamlı olarak daha yüksekti.
Sonuç: D vitamini düzeyleri lenfödemli hastalarda sağlıklı kontrollere oranla daha düşük saptanmıştır. Şiddetli lenfödemi olan hastalarda D vitamini düzeylerinin daha düşük saptanmasına rağmen, çok değişkenli regresyon analizi lenfödem şiddetinin D vitamini düzeyleri üzerinde anlamlı bir etkisi olmadığını ortaya koymuştur.

Anahtar Kelimeler: D vitamini, meme kanseri, lenfödem, parathormon


Evaluation of vitamin D levels in patients with breast cancer-related lymphedema: An observational cross-sectional study

Didem Sezgin Ozcan1, Meltem Dalyan2, Serhat Ergul3, Sibel Unsal Delialioglu2, Belma Fusun Koseoglu4
1Istanbul Medipol University School of Medicine, Department of Physical Medicine and Rehabilitation, Istanbul, Turkey
2Ankara Physical Medicine and Rehabilitation Training and Research Hospital, Department of Physical Medicine and Rehabilitation, Ankara, Turkey
33. Diyarbakir Gazi Yasargil Training and Research Hospital, Department of Physical Medicine and Rehabilitation, Diyarbakir, Turkey
4TOBB ETU Faculty of Medicine, Department of Physical Medicine and Rehabilitation, Ankara, Turkey

Objective: The aim of our study was to compare serum vitamin D levels between patients with breast cancer-related lymphedema (BCRL) and healthy population. Besides, we aimed to investigate the effects of socio-demographic and clinical factors and lymphedema severity on vitamin D levels.
Material –method: Eighty patients with BCRL [mean age 55,5 ± 8,9 (36-81)] and 80 age and sex-matched healthy controls [mean age 53,7±7,4 (32-70)] who were not on calcium or vitamin D supplementation were included in the study. Socio-demographic and clinical characteristics of the subjects were questioned. Plasma 25(OH) D3, calcium, phosphorus, alkaline phosphatase (ALP) and parathormone (PTH) levels were evaluated. Lymphedema was classified as stage 0, I, II, or III.
Results: The mean duration of lymphedema was 23,5 ±13,8 months. Comparisons revealed lower vitamin D levels and higher PTH and ALP levels in patients with BCRL than healthy controls. The multivariate regression analysis revealed a significant relation between vitamin D levels and age, breast cancer grade and disease duration in patients with BCRL. There were significant differences in stage 3 lymphedema compared to stage 1 in terms of vitamin D and PTH levels.
Conclusion: Vitamin D levels were significantly lower in patients with BCRL. Although patients with severe lymphedema had lower vitamin D levels, multivariate analysis revealed no significant effect of lymphedema severity on vitamin D levels.

Keywords: Breast cancer, lymphedema, parathormone, vitamin D


Didem Sezgin Ozcan, Meltem Dalyan, Serhat Ergul, Sibel Unsal Delialioglu, Belma Fusun Koseoglu. Evaluation of vitamin D levels in patients with breast cancer-related lymphedema: An observational cross-sectional study. . 2019; 25(3): 105-110

Sorumlu Yazar: Didem Sezgin Ozcan, Türkiye


ARAÇLAR
Yazdır
Alıntıyı İndir
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
E-Postala
Paylaş
Yazara e-posta gönder

Benzer makaleler
Google Scholar