. 2023; 29(1): 22-26

Postmenopozal Türk Kadınlarında PPAR-α Gen Polimorfizminin (rs4253778) Osteoporoz ile İlişkisi

Şengül Tural1, Amir Saghafian1, Gamze Alaylı2, Ercan Tural3, Esra Tekcan4
1Ondokuz Mayıs Universitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Biyoloji AD, Samsun Türkiye
2Ondokuz Mayıs Universitesi Tıp Fakültesi Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Anabilim Dalı, Samsun Türkiye
3Ondokuz Mayıs Universitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi, Samsun, Türkiye
4Ondokuz Mayıs Universitesi Tıp Fakültesi, Samsun Türkiye

Amaç: Osteoporoz, kemik mineral yoğunluğunun azalması ve kemik dokusunun mikro yapısının bozulması ile karakterize multifaktöriyel bir hastalıktır. Kemik kütlesini etkileyen çeşitli aday genlerin varlığı bildirilmiştir. Bu çalışmada PPAR-α geni intron 7 G>C (rs4253778) polimorfizmi ile osteoporoz arasındaki ilişkiyi incelemeyi amaçladık.
Yöntemler: Çalışmaya çoğunlukla Orta Karadeniz Bölgesi'nden 250 postmenopozal kadın (osteoporozlu 150 vaka ve 100 postmenopozal sağlıklı kontrol) dahil edildi. Hasta ve kontrol gruplarından periferik kan örnekleri alındı ve kit metodolojisi kullanılarak DNA izolasyonu yapıldı. Genotiplendirme PCR-RFLP yöntemi ile gerçekleştirildi. İstatistiksel analiz için SPSS 20 programı ve Ki-kare analizi yapıldı.
Bulgular: Çalışma sonucunda genotip dağılımı ile osteoporoz arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki bulunmazken, C allel sıklığı hasta grubunda daha yüksekti ve istatistiksel olarak anlamlıydı (p=0,017).
Sonuç: Bildiğimiz kadarıyla bu, Türkiye'de Orta Karadeniz Bölgesi'nde yapılan ilk çalışmadır. Çalışma popülasyonunun genişletilmesi ve sonuçların birleştirilmesiyle polimorfik bölgelerin osteoporoza duyarlılığı ile ilgili daha açıklayıcı sonuçlar elde edilebilir.

Anahtar Kelimeler: Osteoporosis, Gen Polimorfizmi, Postmenopozal Kadın


Association of PPAR-α Gene Polymorphism (rs4253778) with Osteoporosis in Postmenopausal Turkish Women

Şengül Tural1, Amir Saghafian1, Gamze Alaylı2, Ercan Tural3, Esra Tekcan4
1Ondokuz Mayis University Faculty of Medicine Department of Medical Biology, Samsun Türkiye
2Ondokuz Mayis University Faculty of Medicine Department of Physical Medicine and Rehabilitation, Samsun Türkiye
3Ondokuz Mayis University Faculty of Health Science, Samsun, Türkiye
4Ondokuz Mayis University Faculty of Medicine, Samsun Türkiye

Aim: Osteoporosis is a multifactorial disease characterized by decreased bone mineral density and deterioration of the microstructure of bone tissue. The existence of various candidate genes affecting bone mass has been reported. In this study, we aimed to examine the relationship between PPAR-α gene intron 7 G>C (rs4253778) polymorphism and osteoporosis.
Methods: The stud included 250 postmenopausal women (150 cases with osteoporosis and 100 postmenopausal healthy controls) mostly from the Central Black Sea Region. Peripheral blood samples were taken from the patient and control groups and DNA isolation was performed using the kit methodology. Genotyping was performed by PCR-RFLP method. SPSS 20 programme and Chi-square analysis were performed for statistical analysis.
Results: As a result of the study, while there was no statistical significant association between genotype distribution and osteoporosis, C allele frequency was higher in patient group and it was statistically significant (p=0,017).
Conlusion: To our knowledge, this is the first study conducted in the Central Black Sea Region, Turkey. By expanding the study population and combining the results, more descriptive results regarding the susceptibility of polymorphic regions to osteoporosis can be obtained.

Keywords: Osteoporosis, Gene Polymorphism, Postmenopausal Woman


Şengül Tural, Amir Saghafian, Gamze Alaylı, Ercan Tural, Esra Tekcan. Association of PPAR-α Gene Polymorphism (rs4253778) with Osteoporosis in Postmenopausal Turkish Women. . 2023; 29(1): 22-26

Sorumlu Yazar: Şengül Tural, Türkiye


ARAÇLAR
Yazdır
Alıntıyı İndir
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
E-Postala
Paylaş
Yazara e-posta gönder

Benzer makaleler
Google Scholar