. 0; 0: 0-0

Kortikal kemik hassasiyeti postmenopozal kadınlarda kemik mineral yoğunluğunun pratik bir göstergesi olarak kullanılabilir mi?

Kerem Gün, Murat Uludağ, Nurettin İrem Örnek, Halil Koyuncu
İstanbul Üniversitesi, Cerrahpaşa Tıp Fakültesi, Fiziksel Tıp Ve Rehabilitasyon Ad

Amaç: Osteoporozlu olgularda kortikal kemik kaynaklı olan ağrı sıklıkla ihmal edilen bir yakınmadır. Bu çalışmada kemik mineral yoğunluğundaki azalma ile tibial ve radial kemik korteksindeki lokal hassasiyet arasındaki ilişkinin ortaya konması amaçlanmıştır.
Hastalar ve yöntem: Çalışmaya poliklinikte osteoporoz tanısı ile takip edilen postmenopozal 30 kadın olgu dahil edildi. Standart yöntemle bilateral tibial ve radial kemik hassasiyeti değerlendirilerek kemik mineral yoğunluğu ile hassasiyet dereceleri arasındaki korelasyon araştırıldı.
Bulgular: Olguların yaş ortalamaları 65 (min 43, maks 80, SD 8,7), menopoz yaş ortalamaları ise 20 yıl (min 1, maks 40, SD 10) idi. Olguların femur boyun T skoru ortalama değeri -3,4 ± 0,7, femur total T skoru ortalama değeri -2.6 ± 0,9 olarak bulundu. Olguların tibial ve radial hassasiyet ortalaması ise sırasıyla sağda 4.6±2.3, 4.3±2.3, solda ise 4.5±2.1 ve 4.1±1.4 idi. Bilateral tibial ve radial hassasiyet ile kemik mineral yoğunlukları arasında ilişki incelendiğinde ise hiçbir bölgede anlamlı korelasyon saptanmadı (p>0.05).
Sonuç: Postmenopozal osteoporozlu kadınlarda perküsyon ile oluşturulan tibial ve radial hassasiyetinin kemik mineral yoğunluğunun öngörülmesinde uygun bir klinik değerlendirme yöntemi olmadığı söylenebilir.

Anahtar Kelimeler: DXA, Kemik hassasiyeti, Osteoporoz


Can be used cortical bone sensitivity for predicting to bone mineral density in postmenopausal women?

Kerem Gün, Murat Uludağ, Nurettin İrem Örnek, Halil Koyuncu
Istanbul University. Cerrahpaşa Medical Faculty,department Of Physical Medicine And Rehabilitation

Aim: Cortical bone pain in patients with osteoporosis often overlooked in clinical practice. We investigated the relationship between decrease in femur bone mineral density and the local sensitivity in bone cortex of tibia and radius.
Patients and Methods: Thirty women with postmenopausal osteoporosis in our outpatient clinic included the study. It was investigated the local sensitivity in bilateral radius and tibia with a standard method and its correlation with femur bone mineral density.
Results: The mean age of the patients was 65± 8.7 years (43- 80) and mean menopause duration was 20±10 years (1-40). The average values of the femoral neck T score and total femur T-score were -3.4 ± 0.7 and -2.6 ± 0.9, respectively. The average local sensitivities of the tibial and radial bone on the right side were 4.6 ± 2.3 and 4.3 ± 2.3, while the average local sensitivities of the tibial and radial bone on the left side were 4.5 ± 2.1 and 4.1 ± 1.4, respectively.
We could not find any correlation between decrease in femur bone mineral density and the local sensitivity in bone cortex of the tibia and radius (p> 0.05).
Conclusion: Percussion initiated the tibial and radial bone sensitivities in patients with postmenopausal osteoporosis method may not be considered as an appropriate clinical evaluation for predicting to bone mineral density.

Keywords: Bone sensitivity, DXA, Osteoporosis


Kerem Gün, Murat Uludağ, Nurettin İrem Örnek, Halil Koyuncu. Can be used cortical bone sensitivity for predicting to bone mineral density in postmenopausal women?. . 0; 0: 0-0

Sorumlu Yazar: Kerem Gün, Türkiye


ARAÇLAR
Yazdır
Alıntıyı İndir
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
E-Postala
Paylaş
Yazara e-posta gönder

Benzer makaleler
Google Scholar