. 2021; 27(1): 14-19

Üçüncü Basamak Bir Hastanenin Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Kliniği Tarafından Takip Edilen Behçet Hastalarının Sosyodemografik ve Klinik Özellikleri

Nurdan Yılmaz1, Osman Demir2
1Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi Tıp Fakültesi, Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Anabilim Dalı, Tokat
2Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi Tıp Fakültesi, Biyoistatistik Anabilim Dalı, Tokat

Amaç: Behçet hastalığı (BH) dünyada önemli morbiditelere neden olan, multisistemik inflamatuvar bir hastalıktır. Bu çalışmada BH tanılı hastalarımızın klinik ve demografik özelliklerini incelemeyi amaçladık.
Gereç ve Yöntem: Ocak 2015- Aralık 2018 tarihleri arasında fiziksel tıp ve rehabilitasyon kliniğine başvuran hastaların kayıtları retrospektif olarak incelendi. Uluslararası Behçet Hastalığı Çalışma Grubu’nun tanı kriterlerini karşılayan 160 hasta çalışmaya dahil edildi. Hastaların demografik özelliklerine ek olarak hastalığın başlangıç yaşı, ilk başvuru yakınması, hastalık süresi, sistemik bulgular ve kullanılan medikal tedaviler de dahil olmak üzere klinik özellikler kayıt altına alındı.
Bulgular: Çalışmaya alınan 160 hastanın yaş ortalaması 40.48±10.0(min: 19, max: 72) idi. Hastalığın ortalama başlangıç yaşı 30.54± 8.46(min: 14, max: 62) olarak hesaplandı. Hastalığın en sık tuttuğu sistemlerin başında cilt yer alırken; en sık cilt bulgusu %100 ile oral aftlar idi. Sırasıyla diğer en sık tutulum bölgeleri % 36.3 (n: 58) ile göz, %16.9 (n: 27) ile vasküler yapılar ve %15 (n: 24) ile eklemler idi. En nadir tutulum %0.6 (n: 1) ile genitoüriner sistem idi. Tedavide en sık kullanılan ajan kolşisin olup hastanın klinik durumuna göre steroidler, azatiopurin, siklosporin ve çeşitli biyolojik ilaçlar tedavide kullanılan farklı gruplardan ajanlardır.
Sonuç: Çalışmamızın sonuçları BD'nin en sık görülen tutulum şekli mukokutanöz tutulum olsa da; oküler, kas-iskelet sistemi ve nörolojik sistem tutulumu gibi ciddi morbidite ve mortalite ile ilişkili farklı tutulumların da nadir olmadığını göstermektedir. Tedavi, tutulan sistem ve organlara göre değişir. Bu nedenle, BD hastalarını sistematik olarak değerlendirmek ve uygun ve yeterli tedaviyi düzenlemek çok önemlidir.

Anahtar Kelimeler: Behçet hastalığı, göz tutulumu, üveit, oral aft, kas iskelet sistemi tutulumu, epidemiyoloji


The Sociodemographic and Clinical Characteristics of the Patients with Behçet Disease Followed in Physical Therapy and Rehabilitation Department of a Tertiary Hospital

Nurdan Yılmaz1, Osman Demir2
1Department of Physical Medicine and Rehabilitation, Tokat Gaziosmanpaşa Univercity Faculty of Medicine, Tokat
2Department of Biostatistics, Tokat Gaziosmanpaşa Univercity Faculty of Medicine, Tokat

Objective: Behçet's disease (BD) is a multisystemic inflammatory disease that causes significant morbidities worldwide. In this study, we aimed to evaluate the clinical and demographic characteristics of the patients with BD.
Materials and Methods: The patients admitted to our physical medicine and rehabilitation clinic between January 2015 and December 2018 were evaluated retrospectively. One hundred sixty patients who met the diagnostic criteria of the International Study Group for BD were included in the study. In addition to the demographic characteristics of the patients, clinical features including age at onset, initial admission symptom, disease duration, systemic/organ involvements and medical treatments used were recorded.
Results: The mean age of the 160 patients included in the study was 40.48±10.0 (min: 19, max: 72). The mean age at onset was 30.54±8.46 (min: 14, max: 62). The most common involvement type in BD was mucocutaneous manifestations and oral aphthae were the most common mucocutaneous symptom with 100%. Regarding clinical man¬ifestations, 36.3 %(n: 58) of the patients showed ocular involve¬ment, 16.9% (n: 27) of the patients had vascular involvement and 15% (n: 24) of the patients had musculoskeletal involvement. The most rare involvement was genitourinary system with 0.6% (n: 1). Colchicine was the most commonly used agent in treatment, steroids, azathiopurine, cyclosporine and various biologicals were used agents from different groups depending on the clinical status of the patients.
Conclusion: The results of our study suggest that, although the most common manifestation of BD is mucocutaneous involvement, different involvements which are associated with severe morbidity and mortality, such as ocular, musculoskeletal and neurological systems are not rare. Treatment varies according to the involved systems and organs. Therefore, it is very important to systematically evaluate patients with BD and to arrange appropriate and adequate treatment.

Keywords: Behçet’s disease, ocular involvement, uveitis, oral aphthae, musculoskeletal involvement, epidemiology


Nurdan Yılmaz, Osman Demir. The Sociodemographic and Clinical Characteristics of the Patients with Behçet Disease Followed in Physical Therapy and Rehabilitation Department of a Tertiary Hospital. . 2021; 27(1): 14-19

Sorumlu Yazar: Nurdan Yılmaz, Türkiye


ARAÇLAR
Yazdır
Alıntıyı İndir
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
E-Postala
Paylaş
Yazara e-posta gönder

Benzer makaleler
Google Scholar