. 0; 0: 0-0

Osteoporoz Risk Faktörlerinin Kemik Mineral Yoğunluğuna Etkisi

Ebru Umay1, Uğur Tamkan1, İbrahim Gündoğdu1, Serkan Umay2, Aytül Çakcı1
1Sağlık Bakanlığı Ankara Dışkapı Yıldırım Beyazıt Eğitim Ve Araştırma Hastanesi, Fizik Tedavi Ve Rehabilitasyon Kliniği
2Ministry Of Health Ankara Diskapi Yildirim Beyazit Training And Research Hospital, Physical Medicine And Rehabilitation Clinic

Giriş: Bu çalışmada osteoporoz (OP) risk faktörlerinin varlığının OP tedavisi verilen hastalarda kemik mineral yoğunluğu ile ilişkili olup olmadığının araştırılması ve bu risk faktörlerinin etkisinin değerlendirilmesi amaçlandı.
Gereç ve Yöntem: Çalışmamıza, 1 yıl bifosfonat tedavisi kullanan ve total lomber ve femur boynu T skorundan en az biri halen -2.5 altında olan ve 1 yıl öncesine göre total lomber ve/veya femur boynu T skorlarında düzelme saptanmayan 73 OP’lu postmenopozal kadın hasta dahil edildi.
Hastaların demografik özellikleri ve OP risk faktörleri kaydedildi. Hastaların kognitif durumlarının değerlendirilmesinde, mini mental test ile Beck Depresyon ve Anksiyete Ölçekleri kullanıldı. Hastaların değerlendirilen parametreleri ile şu anki total lomber ve femur boyun T skorları karşılaştırıldı.
Bulgular: Zayıf kilolu olmanın, okuma yazma bilmemenin, gebelik sayısının yüksek olması ve Ca alımının yetersizliği ile bilişsel fonksiyonların bozuk olmasının hem total lomber hem de femur boynu T skorlarına, aşırı çay, kahve tüketimi ve sigara içimi ile ek komorbidite varlığı ve ilaç kullanımının ise femur boynu T skorlarına etkili olduğu saptandı.
Sonuç: Bazı OP risk faktörleri, düzenli OP tedavisi verildiği halde yeterli yanıt alınamayan hastalarda etkisizliğin sebebi olabilir.

Anahtar Kelimeler: postmenopozal osteoporoz, risk faktörleri, kemik mineral yoğunluğu


The Effect of Osteoporosis Risk Factors on Bone Mineral Density

Ebru Umay1, Uğur Tamkan1, İbrahim Gündoğdu1, Serkan Umay2, Aytül Çakcı1
1Sağlık Bakanlığı İdari Ve Mali İşler Başkanlığı Bilişim Teknolojileri Koordinatörlüğü
2Ministry Of Health Department Of Administrative And Financial Affairs, Information Technology Coordinator

Introduction: This study aimed to evaluate whether osteoporosis (OP) risk factors have any effect on bone mineral density in patients receiving OP treatment.
Material and method: The study included 73 postmenopausal women with OP who had been using bisphosphonate treatment for one year, with at least one of either total lumbar or femoral neck T-score still <-2.5 and whose total lumbar and/or femoral neck T-scores showed no improvement compared to one year earlier. Demographic characteristics and OP risk factors were recorded. Mini-mental test (MMT), Beck Depression and Anxiety Scales were used in the evaluation of the cognitive status of patients. The assessed parameters of patients were compared with the current total lumbar and femoral neck T-scores.
Results: Being underweight, illiteracy, high gravidity, inadequate calcium intake, and cognitive dysfunction were found to be effective on lumbar and femoral neck T- scores, while tea and coffee consumption, smoking status and the presence of additional comorbidity and drug use were found to be effective on femoral neck T-scores.

Conclusion: Some OP risk factors may contribute to the ineffectiveness in patients receiving regular OP treatment who fail to show adequate response.

Keywords: postmenopausal osteoporosis, risk factors, bone mineral density


Ebru Umay, Uğur Tamkan, İbrahim Gündoğdu, Serkan Umay, Aytül Çakcı. The Effect of Osteoporosis Risk Factors on Bone Mineral Density. . 0; 0: 0-0

Sorumlu Yazar: Ebru Umay, Türkiye


ARAÇLAR
Yazdır
Alıntıyı İndir
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
E-Postala
Paylaş
Yazara e-posta gönder

Benzer makaleler
Google Scholar