. 2020; 26(2): 136-138

Kranial ve sakroiliak tutulum ile tanı konulan, alkalen fosfatazın normal olduğu Paget hastalığı

Gonca Sağlam
Erzurum Bölge Eğitim Ve Araştırma Hastanesi, Fizik Tedavi Ve Rehabilitasyon, Erzurum

Kemiğin Paget hastalığı, genellikle radyolojik incelemelerde tesadüfen tespit edilen kronik fokal kemik yapılanma bozukluğu ile karakterizedir. Her ne kadar serum total alkalen fosfataz Paget hastalığında genel bir kemik turnover belirteci olsa da, hastaların yaklaşık % 10-15'inde referans aralığında bulunur. Semptomatik formların tedavisi, kemik döngüsündeki yükselmeleri azaltmakta etkili olan bifosfonatlar ile sağlanır. Burada kronik bel ağrısı olan ve normal serum alkalen fosfataz ve kemik spesifik alkalen fosfataz düzeyleri ile Paget hastalığı tanısı alan 80 yaşında bir kadın olgu sunuyorum.

Anahtar Kelimeler: Paget hastalığı, alkalen fosfataz, kemik sintigrafisi


Paget's disease diagnosed on cranial and sacroiliac involvement in contrast to normal alkaline phosphatase levels

Gonca Sağlam
Department Of Physical Therapy And Rehabilitation, Erzurum Regional Training And Research Hospital, Erzurum

Paget’s disease of bone is characterized by chronic focal bone remodeling disorder which is usually detected incidentally on imagining examinations. Although measeurement of serum total alkaline phosphatase usually provides a general indication of bone turner in Paget’s disease, about %10-15 of patients present with a level of alkaline phosphatase within the reference range. Treatment of symptomatic forms relies on bisphosphonates that are efficacious to reduce elevations in bone turnover. Here I present a case of 80-year-old woman suffering from chronic low back pain and diagnosed as Paget’s disease with normal serum alkaline phosphatase and bone spesific alkaline phosphatase levels.

Keywords: Paget’s disease, alkaline phosphatase, bone scintigraraphy


Gonca Sağlam. Paget's disease diagnosed on cranial and sacroiliac involvement in contrast to normal alkaline phosphatase levels. . 2020; 26(2): 136-138

Sorumlu Yazar: Gonca Sağlam, Türkiye


ARAÇLAR
Yazdır
Alıntıyı İndir
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
E-Postala
Paylaş
Yazara e-posta gönder

Benzer makaleler
Google Scholar