. 2020; 26(2): 139-142

Gebelikte sakral stres kırığı: olgu sunumu ve literatürün gözden geçirilmesi

Hamza Sucuoglu1, Adem Aktürk2
1İstanbul Gelişim Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Yüksekokulu, İstanbul, Türki̇ye
2Özel Nisa Hastanesi̇, Radyoloji, İstanbul, Türkiye

Amaç
Sakral stres kırıkları (SSF), hamilelikte bel ve kalça ağrısının nadir sebeplerinden biridir. Bu raporun amacı, gebeliğin ikinci trimesterinde tanı konan bir SSF vakasını tanı, tedavi ve doğum şekli sunmaktır.

Olgu
27 yaşında primigravid hasta, 25 haftalık gebelikte bel ve kalça ağrısı şikayeti ile başvurdu. SSF, manyetik rezonans görüntüleme (MRG) kullanılarak tanı konuldu. Hasta konservatif tedavi ile takip edildi. 38. haftada sezaryen ile doğum yaptı. Kemik mineral yoğunluğu analizi doğum sonrası dönemde gebeliğe bağlı osteoporozu ortaya çıkardı. İki ay sonra, hastanın semptomları tamamen düzeldi.

Sonuç
Gebelikte bel ve kalça ağrısının ayırıcı tanısında SSF düşünülmeli ve bu kırıkların da doğum öncesi dönemde ortaya çıkabileceği akılda tutulmalıdır. Gebelikle ilişkili osteoporoz, SSF için bir risk faktörüdür. Sezaryen, bu kadınlarda, kırılma için olası yer değiştirme riskini göz önüne alarak, doğum tipi olarak önerilebilir.

Anahtar Kelimeler: Sakral stres kırığı, gebelikle ilişkili osteoporoz, bel, kalça, ağrı


Sacral stress fracture in pregnancy: case report and review of literature

Hamza Sucuoglu1, Adem Aktürk2
1Istanbul Gelisim University, School Of Health Sci̇ences, Istanbul, Turkey
2Private Nisa Hospital, Radiology, Istanbul, Turkey

Purpose
Sacral stress fractures (SSF) are one of the rare causes of lumbar and hip pain in pregnancy. The aim of this report is to present an SSF case diagnosed in the second trimester of pregnancy along with the diagnosis, treatment,and type of birth.

Case
A 27-year-old primigravid patient presented with lumbar and hip pain at 25weeks of gestation. SSFwas observed using magnetic resonance imaging (MRI). Patient was followed-up with conservative treatment. She gave birth by cesarean section at 38 weeks of gestation. Bone mineral density analysis revealed pregnancy-related osteoporosis in the postpartum period. Two months later, the patient’s symptoms completely resolved.

Conclusion
SSF should be considered in the differential diagnosis of lumbar and hip pain during pregnancy, and it should be kept in mind that these fractures may also occur in the prepartum period. Pregnancy-related osteoporosis is a risk factor for SSF. Cesarean section can be recommended as the type of birth in this women, considering the possible displacement risk for the fracture.

Keywords: Sacral stress fracture, pregnancy-related osteoporosis, lumbar, hip, pain


Hamza Sucuoglu, Adem Aktürk. Sacral stress fracture in pregnancy: case report and review of literature. . 2020; 26(2): 139-142

Sorumlu Yazar: Hamza Sucuoglu, Türkiye


ARAÇLAR
Yazdır
Alıntıyı İndir
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
E-Postala
Paylaş
Yazara e-posta gönder

Benzer makaleler
Google Scholar