. 2022; 28(2): 83-90

Primer Diz Osteoartritinde Konvansiyonel Fizik Tedavi Modaliteleri ve Ekstrakorporeal Şok Dalga Tedavisinin Etkinliklerinin Karşılaştırılması

Yaşar Arslan, Ayhan Kul
Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi, Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı, Erzurum, Türkiye

Amaç: Bu çalışmada, primer diz osteoartriti (KOA) tanılı hastalarda, radial-ESWT (ESWT) ve konvansiyonel fizik tedavi modaliteleri tedavilerinin ağrı, eklem hareket açıklığı, fonksiyonel durum ve yürüme hızı üzerine etkisinin karşılaştırılması amaçlanmıştır.
Materyal ve Method: Çalışmamızda, Kellgren-Lawrence evrelendirmesine göre evre 2 ve 3 primer KOA tanılı 51 hasta [(26 hasta ESWT grubu, 25 hasta kombine fizik tedavi grubu (FT)] dahil edildi. ESWT protolü, 2.0 bar, 0,25 mJ/mm2 ve 10 atım/sn frekansında, haftada bir seans olmak üzere toplam 3 seans uygulandı. FT grubuna ise haftada 5 seans toplam 3 hafta 20 dk/gün HP, 30 dk/gün TENS, 10 dk/gün US kombine tedavisi uygulandı. Ayrıca her iki gruba terapötik ev egzersiz programı verildi. Gruplar 0, 10 ve 21. günlerde VAS (Vizüel Analog Skala), WOMAC (Western Ontario and McMaster Universities Osteoarthritis Index), eklem hareket açıklığı ölçümü (EHA) ve The Timed ”Up & Go” Test (TUG) parametreleri ile değerlendirildi.
Bulgular: Gruplar arasında tedavi öncesi ile tedavi sonrası 10. ve 21. gün skorlarında VAS, WOMAC, EHA ve TUG parametrelerinde istatistiksel olarak anlamlı bir fark saptanmadı (p>0.05). Grup içi değerlendirmede ise; her iki grupta da tedavi öncesi değerlerine göre 10. ve 21. günlerde VAS, WOMAC, EHA ve TUG parametrelerinde istatiksel olarak anlamlı şekilde iyileşme gözlendi (p<0.05).
Sonuç: Semptomatik DOA’nde ağrının azaltılması ve fonksiyonel kısıtlılığın iyileştirilmesinde r-ESWT tedavisi, FT (HP+TENS+US) ile benzer etkinlik göstermiştir. Ancak, daha kesin ve doğru sonuçlara ulaşmak için plasebo kontrollü ve daha geniş kapsamlı çalışmalara ihtiyaç vardır.

Anahtar Kelimeler: Ekstrakorporeal şok dalga tedavisi, konvansiyonel fizik tedavi modaliteleri, primer diz osteoartriti.


Effectiveness Comparıson of Extracorporeal Shock Wave Therapy and Conventional Physical Therapy Modalities in Primary Knee Osteoarthritis

Yaşar Arslan, Ayhan Kul
Department Of Physical Medicine and Rehabilitation, Faculty of Medicine, Atatürk University, Erzurum, Turkey

Objective: This study aimed to compare radial-ESWT (ESWT) and conventional physical therapy modalities regarding pain effectiveness, joint range of motion (ROM), functional status, and walking speed in patients diagnosed with primary knee osteoarthritis (KOA).
Materials and Methods: A total of 51 patients [26 patients in the ESWT Group and 25 patients in the Combined Physical Therapy (PT) Group] diagnosed with Stage 2 or Stage 3 primary KOA according to the Kellgren-Lawrence staging were included in the study. ESWT protocol of 2.0 bar, 0.25 mJ/mm2, and ten beats /sec frequency was used once a week for a total of three sessions. In the PT Group, HP 30 min/day, TENS 30 min/day, and US 10 min/day were performed as a combination therapy for five sessions a week and in a total of three weeks. Besides, a therapeutic home exercise program was given to both groups. The groups were assessed on days 0, 10, and 21 using the parameters of VAS (Visual Analog Scale), WOMAC (Western Ontario McMaster Universities Osteoarthritis Index), joint ROM measurements, and the Timed Up&Go (TUG) test.
Results: No statistically significant differences were determined between the groups regarding the pretreatment and 10-day and 21-day posttreatment scores, VAS, WOMAC, joint ROM, and TUG parameters (p>0.05). In intra-group evaluations, statistically significant improvements were determined when the 10-day and 21-day values of VAS, WOMAC, joint ROM, and TUG parameters were compared to the pretreatment values (p<0.05).
Conclusion: The ESWT and conventional physical therapy were determined to have similar effects in KNO treatment. When its faster-onset impact on joint ROM and analgesic effect are considered together with its other potential advantages, ESWT can be suggested as an efficient, safe, and promising alternative treatment option.

Keywords: Extracorporeal shock wave therapy, conventional physical therapy modalities, primary knee osteoarthritis


Yaşar Arslan, Ayhan Kul. Effectiveness Comparıson of Extracorporeal Shock Wave Therapy and Conventional Physical Therapy Modalities in Primary Knee Osteoarthritis. . 2022; 28(2): 83-90

Sorumlu Yazar: Yaşar Arslan, Türkiye


ARAÇLAR
Yazdır
Alıntıyı İndir
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
E-Postala
Paylaş
Yazara e-posta gönder

Benzer makaleler
Google Scholar