. 0; 0: 0-0

Lepralı erkek hastada osteoporoz: olgu sunumu

Özcan Hız, Yasemin Özkan, Elif Gülcü, İbrahim Tekeoğlu
Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tıp Fakültesi, Fiziksel Tıp Ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı, Van

Lepra priferik sinir, deri, retikoandotelyal sistem, göz, testis ve diğer iç organların tutulumu ile giden kronik Mikobakterium Lepra’nın neden olduğu kronik bir enfeksiyondur. Lepra erkek hastalarda neden olduğu testiküler atrofi, muskuloskeletal patolojiler, nöropati ve inaktivite sebebiyle potansiyel olarak kemik mineral yoğunluğunda azalmaya neden olabilir. Bu yazıda lepralı, hipogonadizmli ve osteoporozlu bir olguyu sunarak hem lepranın androjen durumu üzerine etkisine hem de kemik mineral yoğunluğu üzerine olan etkisine dikkat çekmek amaçlanmıştır.

Anahtar Kelimeler: Lepra, erkek osteoporozu


Osteoporosis in a male patient with leprosy: a case report

Özcan Hız, Yasemin Özkan, Elif Gülcü, İbrahim Tekeoğlu
Department Of Physical Therapy And Rehabilitation, Yuzuncu Yil University, Van, Turkey

Leprosy is a chronical infectious disease caused by Mycobacteriun Leprae involving peripheral nerve, skin, reticuloendothelial system, eyes, testicles and other internal organs. Low bone mineral density in male patients with leprosy due to inactivity, neuropathy, musculosceletal pathology, testicular atrophy and hypogonadism is possible. In this report, we present a male case with hypogonadism and testicular atrophy caused by leprosy and aim to discuss its effects on androgen and bone mineral density in males.

Keywords: Leprosy, male osteoporosis


Özcan Hız, Yasemin Özkan, Elif Gülcü, İbrahim Tekeoğlu. Osteoporosis in a male patient with leprosy: a case report. . 0; 0: 0-0

Sorumlu Yazar: Özcan Hız, Türkiye


ARAÇLAR
Yazdır
Alıntıyı İndir
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
E-Postala
Paylaş
Yazara e-posta gönder

Benzer makaleler
Google Scholar