. 2013; 19(3): 0-0

The Relationship Between Osteoporotic Risk Factors and Bone Mıneral Density

Şule Şahin Onat, Sibel Ünsal Delialioğlu, Sumru Özel
Physical Therapy Education And Research Hospital, Ankara, Turkey

Introduction: Since osteoporosis is a preventable disease to some extent, risk factor determination and if possible modification is very important.
Objective: The aim of this study is to identify the relationship between ostoporotic risk factors and bone mineral density results and emphasize the importance of risk factors.
Materials and Methods: The study comprised 103 postmenopausal osteoporotic women. Demographic characteristics, osteoporortic risk factors, lumbar vertebrae and femur neck T scores were recorded. Relationships between lumbar vertebra and femur neck T scores and risk factors were statistically studied.
Results: Advanced age, low physical activity status, inadequte dietary calcium intake and vertebral compression fractures were found to be associated with low bone mineral density results in postmenopausal osteoporotic women whereas marital status, occupation, education level and familial fracture history were not. Furthermore early menopause was found to be associated with low femoral T scores and smoking with low lumbar T scores. Tendency to fall and number of chronic diseases were irrelevant to bone mineral density.
Conclusions: Risk factor assesment is still important for osteoporosis prevention.

Keywords: Postmenopausal osteoporosis, risk factors, bone mineral density


Osteoporoz Risk Faktörlerinin Kemik Mineral Yoğunluğuyla İlişkisi

Şule Şahin Onat, Sibel Ünsal Delialioğlu, Sumru Özel
Ankara Fizik Tedavi Eğitim Ve Araştırma Hastanesi

Giriş: Osteoporozun, bir dereceye kadar önlenebilir bir hastalık olması nedeniyle risk faktörlerinin belirlenmesi ve mümkünse modifiye edilmesi önemlidir.
Amaç: Bu çalışmanın amacı osteoporoz risk faktörleri ile kemik mineral dansite sonuçları arasındaki ilişkinin incelenmesi ve osteoporoz risk faktörlerinin öneminin vurgulanmasıdır.
Materyal-metod: Çalışmaya 103 postmenopozal osteoporotik hasta dahil edildi. Hastaların demografik özellikleri, osteoporotik risk faktörleri, lumbar vertebra ve femur boyun T skorları kaydedildi. Lumbar vertebra ve femur boyun T skorları ile risk faktörleri arasındaki ilişki istatistiksel olarak incelendi.
Bulgular: Postmenopozal osteoporotik kadınlarda ileri yaş, düşük fiziksel aktivite düzeyi, yetersiz günlük kalsiyum alımı ve vertebral kompresyon fraktürü varlığı düşük kemik mineral dansite sonuçlarıyla ilişkili bulunurken, medeni durum, meslek, eğitim durumu ve ailede kırık öyküsünün varlığı kemik mineral dansite sonuçlarıyla ilişkili bulunmadı. Ayrıca erken menopoz düşük femoral T skorları ile, sigara kullanımı ise düşük lumbar T skorları ile ilişkili bulundu. Düşme eğilimi ve kronik hastalık sayısı ise kemik mineral dansite sonuçlarıyla ilişkisiz bulundu.

Anahtar Kelimeler: Postmenapozal osteoporoz, risk faktörü, kemik mineral yoğunluğu


Şule Şahin Onat, Sibel Ünsal Delialioğlu, Sumru Özel. The Relationship Between Osteoporotic Risk Factors and Bone Mıneral Density. . 2013; 19(3): 0-0

Corresponding Author: Şule Şahin Onat, Türkiye


TOOLS
Print
Download citation
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
Share with email
Share
Send email to author

Similar articles
Google Scholar