. 2013; 19(3): 0-0

Destructive Osteoarthritis in Elderly: Case Report

Canan Çelik1, Mukaddes Asiye Erol1, Seniz Akcay Yalbuzdag1, Banu Karabulut2
1Bursa Sevket Yilmaz Education And Research Hospital, Department Of Physical Medicine And Rehabilitation
2Bursa Sevket Yilmaz Education And Research Hospital, Department Of Radiology

Destructive osteoarthritis is more frequently seen in women over the age of 75. In this report, the aim was to present an elderly patient with destructive osteoarthritis at the left shoulder and bilateral ankle. Seventy-two- year-old female patient had admitted with progressively increasing pain at the left shoulder and ankles since one year. In her history, there was a direct trauma exposure to ankles 23 years ago. Pyhsical examination revealed limited and painful motions of left shoulder and ankle joints. Central erosions, periarticular sclerosis, cysts, osteophyte formations, joint space narrowing and cortical destruction which were detected in ankle and left shoulder joints plain radiographs were compatible with destructive osteoartritis. By this case, destructive osteoarthritis which can be the cause of disability in elderly women is emphasized.

Keywords: Destructive osteoarthritis, shoulder, ankle.


Yaşlılıkta Görülen Destrüktif Osteoartrit: Olgu Sunumu

Canan Çelik1, Mukaddes Asiye Erol1, Seniz Akcay Yalbuzdag1, Banu Karabulut2
1Bursa Sevket Yilmaz Egiitim Ve Arastirma Hastanesi, Fiziksel Tıp Ve Rehabilitasyon Bölümü
2Bursa Sevket Yilmaz Egiitim Ve Arastirma Hastanesi, Radyoloji Bölümü

Destrüktif osteoartrit, çoğunlukla 75 yaşın üzerindeki kadınlarda görülmektedir. Bu raporda, sol omuz ve bilateral ayak bileğinde destrüktif osteoartriti olan yaşlı bir hastanın sunulması amaçlanmıştır. Yetmiş iki yaşında kadın hasta, bir yıldır giderek artan sol omuz ve ayak bileklerinde ağrı nedeniyle başvurmuştu. Özgeçmişinde, 23 yıl önce ayak bileklerine direkt maruz kaldığı bir travma mevcuttu. Fizik muayene, sol omuz ve ayak bilek eklem hareketlerinin kısıtlı ve ağrılı olduğunu göstermekteydi. Ayak bileği ve sol omuz eklemlerinin radyografilerinde saptanan santral erozyonlar, periartiküler skleroz, kistler, osteofit oluşumları, eklem mesafesinde daralma ve kortikal destrüksiyon, destrüktif osteoartrit ile uyumluydu. Bu olgu sunumu ile, yaşlı kadınlarda disabilite nedeni olabilen destrüktif osteoartrit vurgulanmıştır.

Anahtar Kelimeler: Destrüktif osteoartrit, omuz, ayak bileği


Canan Çelik, Mukaddes Asiye Erol, Seniz Akcay Yalbuzdag, Banu Karabulut. Destructive Osteoarthritis in Elderly: Case Report. . 2013; 19(3): 0-0

Corresponding Author: Canan Çelik, Türkiye


TOOLS
Print
Download citation
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
Share with email
Share
Send email to author

Similar articles
Google Scholar