. 2017; 26(3): 110-115 | DOI: 10.4274/mirt.83007  

A Comparison of Iterative Reconstruction and Prone Imaging in Reducing the Inferior Wall Attenuation in Tc-99m Sestamibi Myocardial Perfusion SPECT

Duygu Kuşlu1, Emel Öztürk2
1Antalya Training and Research Hospital, Clinic of Nuclear Medicine, Antalya, Turkey
2Memorial Hospital, Clinic of Nuclear Medicine, Ankara, Turkey

INTRODUCTION: Prone positioning, iterative reconstruction (IR-OSEM) and electrocardiography (ECG) gating have been demonstrated to improve the specificity of myocardial perfusion SPECT (MPS) in the diagnosis of coronary artery disease.
METHODS: The gated supine and prone MPS images of 45 patients were reconstructed with both IR-OSEM [supine (SIR) and prone (PIR)] FBPs [supine (SFBP), prone (PFBP)] for comparison. Perfusion, wall motion (WM) and wall thickening were also interpreted semi-quantitatively. Two groups were generated as those with normal or abnormal findings. Segmental myocardial tracer uptake values were noted from four of the reconstructed images from 17 segment model of bullseye.
RESULTS: The difference between mean values and the standard deviations of the % tracer uptakes of inferior wall segments were statistically significant in all images. The normalcy rates were highest in PIR images, followed by PFBP and SIR images. The number of patients with any perfusion abnormality were 42, 12, 32, and 6, in SFBP, PFBP, SIR and PIR images, respectively. The six patients with perfusion abnormality in PIR images were re-evaluated with rest images and were diagnosed with a fixed perfusion defect. There was positive correlation between WM and either PFBP or PIR images. Sixteen patients’ WM were evaluated as abnormal while only 6 patients’ perfusions were abnormal in PIR.
DISCUSSION AND CONCLUSION: Prone imaging in addition to a supine perfusion SPECT improves imaging quality of the inferior wall, especially when reconstructed with iterative methods. If prone imaging can not be performed, ECG-gating can also be used as a beneficial method.

Keywords: Myocardial perfusion SPECT, attenuation correction, prone positioning, iterative reconstruction


Tc-99m Sestamibi Miyokard Perfüzyon SPECT Görüntülemede İnferior Duvar Attenüasyonunu Azaltmada İteratif Rekonstrüksiyon ile Pron Pozisyonun Karşılaştırması

Duygu Kuşlu1, Emel Öztürk2
1Antalya Eğitim Ve Araştırma Hastanesi, Nükleer Tıp Bölümü, Antalya, Türkiye
2Memorial Hastanesi, Nükleer Tıp Bölümü, Ankara, Türkiye

GİRİŞ ve AMAÇ: Koroner arter hastalığı tanısında miyokard perfüzyon SPECT (MPS) görüntüleme spesifitesini artırmak için pron pozisyonlama, iteratif rekonstrüksiyon (IR-OSEM) ve elektrokardiyogram (EKG) tetikleme gibi yöntemler geliştirilmiştir.
YÖNTEM ve GEREÇLER: Bu yöntemleri birbirleriyle karşılaştırmak amacıyla, kombine gated supin ve pron Tc-99m MIBI MPS görüntülemesi yapılan 45 hastanın görüntüleri retrospektif olarak yeniden değerlendirildi. Her iki görüntüleme de IR-OSEM ile rekonstrükte edilerek [supin (SIR), prone (PIR)], rutin filtered-back projeksiyon (FBP) ile rekonstrükte edilmiş görüntülerle [supin (SFBP), prone (PFBP)] karşılaştırıldı. Perfüzyon, duvar hareketi (WM) ve kalınlaşması görsel olarak değerlendirilerek normal veya anormal olarak gruplandırıldı. Miyokardiyal segmental aktivite tutulum oranları 17 segment modeline göre değerlendirildi.
BULGULAR: İnferior duvar % aktivite tutulum oranlarında dört yöntemde anlamlı farklılık bulundu. Normallik oranı en yüksek PIR görüntülerde ve takiben sırasıyla PFBP ile SIR görüntülerdeydi. Perfüzyonu anormal hasta sayısı SFBP, PFBP, SIR ve PIR görüntülerde sırasıyla 42, 12, 32 ve 6 olarak değerlendirildi. Bu altı hasta istirahat görüntüleriyle birlikte tekrar değerlendirildiğinde sabit perfüzyon defekti tespit edildi. WM ile PFBP perfüzyon ve PIR perfüzyonu arasında korelasyon tespit edildi. WM anormal olan hasta sayısı 16 iken, PIR görüntülerde perfüzyonu anormal olan hasta sayısı 6 idi.
TARTIŞMA ve SONUÇ: Egzersiz sonrası MPS’ye eklenen pron görüntüleme, özellikle IR-OSEM ile rekonstrükte edildiğinde, inferior duvarda atenüasyonu belirgin azaltmaktadır. Pron görüntüleme uygulanamadığında EKG-tetikleme de yardımcı bir yöntemdir.

Anahtar Kelimeler: Miyokard perfüzyon SPECT, atenüasyon düzeltme, pron pozisyon, iteratif rekonstrüksiyon


Duygu Kuşlu, Emel Öztürk. A Comparison of Iterative Reconstruction and Prone Imaging in Reducing the Inferior Wall Attenuation in Tc-99m Sestamibi Myocardial Perfusion SPECT. . 2017; 26(3): 110-115

Corresponding Author: Duygu Kuşlu, Türkiye


TOOLS
Full Text PDF
Print
Download citation
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
Share with email
Share
Send email to author

Similar articles
Google Scholar