. 2019; 28(3): 0-0

Solitary Pulmonary Nodule: Morphological Effects on Metabolic Activity Assessment

Mehmet Erdoğan1, Şehnaz Evrimler2, Hüseyin Aydın2, Adnan Karaibrahimoğlu3, Sevim Süreyya Şengül1
1Süleyman Demirel University, Faculty of Medicine, Department of Nuclear Medicine, Isparta, Turkey
2Süleyman Demirel University, Faculty of Medicine, Department of Radiology, Isparta, Turkey
3Süleyman Demirel University, Faculty of Medicine, Department of Biostatistics and Medical Informatics, Isparta, Turkey

INTRODUCTION: We aimed to evaluate the effects of morphological characteristics of the SPNs on metabolic activity assessment. To the best of our knowledge, this is the first study to compare the volumetric metabolic activity parameters according to the morphologic parameters of the nodules.  
METHODS: 18F-FDG-PET and CT scans performed between 2011 and 2018 were evaluated retrospectively by a nuclear and diagnostic radiologist. 113 patients with SPNs with biopsy-proven diagnosis were included. SPNs were classified as solid, partially solid (PS), and ground glass opacity (GGO).

RESULTS: SPN diameter, SUVmax, MTV, TLG, and density were significantly higher in the malignant group. SUVmax, MTV, TLG increased in direct proportion to the diameter. There wasn’t a significant difference between SUVmax values amongst GGO, PS, and solid nodules. MTV, TLG values increased parallelly with the density of the nodules, but only significantly in the malignant group. There was a significant difference for MTV, while there wasn’t for SUVmax in <2cm group. The cut-off value determined by the ROC curve was found to be 4.39 for SUVmax, 7.33ml for MTV, 31.88g for TLG.  The cut-off values for SUVmax of solid and subsolid nodules were close to each other, but cut-off values for MTV, TLG were higher in solid nodules. 

DISCUSSION AND CONCLUSION: SUVmax, MTV, and TLG are affected by diameter and attenuation. We suggest using different MTV and TLG cut-off values for solid and subsolid nodules, but not for SUVmax. MTV can be a more reliable parameter than SUVmax in malignancy prediction for smaller nodules.

Keywords: Positron emission tomography,  solitary pulmonary nodule, metabolic tumor volume, total lesion glycolysis.


Soliter Pulmoner Nodül: Metabolik Aktivite Değerlendirmesinde Morfolojik Etkiler

Mehmet Erdoğan1, Şehnaz Evrimler2, Hüseyin Aydın2, Adnan Karaibrahimoğlu3, Sevim Süreyya Şengül1
1Süleyman Demirel Üniversitesi Tıp Fakültesi, Nükleer Tıp Ana Bilim Dalı, Isparta
2Süleyman Demirel Üniversitesi Tıp Fakültesi, Radyoloji, Ana Bilim Dalı, Isparta
3Süleyman Demirel Üniversitesi Tıp Fakültesi, Biyoistatistik ve Tıp Bilişimi Anabilim Dalı, Isparta

GİRİŞ ve AMAÇ: SPN'lerin morfolojik özelliklerinin metabolik aktivite değerlendirmesi üzerindeki etkilerini değerlendirmeyi amaçladık. Bildiğimiz kadarıyla, volumetrik metabolik aktivite parametrelerini nodüllerin morfolojik parametrelerine göre karşılaştıran ilk çalışma budur.

YÖNTEM ve GEREÇLER: 2011 ve 2018 yılları arasında yapılan 18F-FDG-PET ve BT taramaları, bir nükleer tıp uzmanı ve radyoloji uzmanı tarafından retrospektif olarak değerlendirildi. Biyopsi ile kanıtlanmış tanısı olan 113 SPN hastası dahil edildi. SPN'ler solid, kısmi solid (PS) ve buzlu cam opasitesi (GGO) olarak sınıflandırıldı.

BULGULAR: SPN çapı, SUVmax, MTV, TLG ve dansite malign grupta anlamlı olarak yüksek bulundu. SUVmax, MTV ve TLG değerleri çap ile doğru orantılı olarak arttı. Buzlu cam opasitesi, kısmi solid ve solid nodüller arasında SUVmax değerleri arasında anlamlı bir fark yoktu. MTV, TLG değerleri nodüllerin yoğunluğu ile paralel olarak arttı; ancak sadece malign grupta anlamlı fark bulundu. 2 cm'den küçük grupta MTV için anlamlı fark varken SUVmax için yoktu. ROC eğrisi ile belirlenen kesme değerinin SUVmax için 4.39, MTV için 7.33 ml, TLG için 31.88g olduğu bulundu. Solid ve subsolid nodüllerin SUVmaks için cut-off değeri birbirine yakındı, ancak MTV, TLG için cut-off değer solid nodüllerde daha yüksekti.

TARTIŞMA ve SONUÇ: SUVmax, MTV ve TLG çap ve atenuasyondan etkilenmektedir. Solid ve subsolid nodüller için farklı MTV ve TLG cut off değerlerinin kullanılmasının gerektiğini; ancak SUVmax için gerekli olmadığını düşünmekteyiz. Ancak SUVmax için değil. MTV, küçük nodüller için malignite tahmininde SUVmax'tan daha güvenilir bir parametre olabilir.

Anahtar Kelimeler: Pozitron emisyon tomografi, Soliter pulmoner nodül, Metabolik tümör volümü, Total lezyon glikolizis


Mehmet Erdoğan, Şehnaz Evrimler, Hüseyin Aydın, Adnan Karaibrahimoğlu, Sevim Süreyya Şengül. Solitary Pulmonary Nodule: Morphological Effects on Metabolic Activity Assessment. . 2019; 28(3): 0-0

Corresponding Author: Mehmet Erdoğan, Türkiye


TOOLS
Print
Download citation
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
Share with email
Share
Send email to author

Similar articles
Google Scholar