. 2017; 26(2): 69-75

FDG-PET/CT Efficiency for Bone Marrow Infiltration Assessment in Initial Staging of Lymphoma

Ali Ozan Öner1, Evrim Surer Budak2, Funda Aydın3, Ozan Salim4, Orhan Kemal Yucel4, Bahar Akkaya5, Tayfur Toptas6, Adil Boz3, Akın Yıldız3, Fırat Gungor3, Levent Undar4
1Department of Nuclear Medicine, School of Medicine, Afyon Kocatepe University, Afyonkarahisar, TURKEY
2Department of Nuclear Medicine, Antalya Training and Research Hospital, Antalya, TURKEY
3Department of Nuclear Medicine, School of Medicine, Akdeniz University, Antalya, TURKEY
4Department of Hematology, School of Medicine, Akdeniz University, Antalya, TURKEY
5Department of Pathology, School of Medicine, Akdeniz University, Antalya, TURKEY
6Department of Hematology, School of Medicine, Marmara University, İstanbul, TURKEY

INTRODUCTION: Currently FDG PET/CT is being successfully used for staging and follow-up of Hodgkin’s lymphoma (HL) and non-Hodgkin’s lymphoma (NHL). Various studies have demonstrated that PET/CT effectively detects bone marrow involvement (BMI) and is concordant with bone marrow biopsy (BMB) findings, thus it is deemed as a complementary method. This study was aimed to evaluate FDG PET/CT efficiency for detection of BMI in HL and NHL.
METHODS: The study included 172 lymphoma cases who were admitted to Akdeniz University Medical School Department of Nuclear Medicine for initial staging with PET/CT. Visual and semiquantitative assessments were performed for PET/CT scan findings of the cases. The maximum standard uptake (SUVmax) value was the quantitative parameter used for FDG PET scan. In visual assessment, bone marrow metabolic activity that is greater than the liver was considered pathologic. For semiquantitative assessment, regions of interest (ROI) were drawn for SUVmax estimation, which included iliac crest in cases with diffusely increased metabolic activity and the highest activity area in cases with focal involvement. BMB was considered the reference test.
RESULTS: On visual assessment of all the cases, PET/CT was found 31% sensitive and 85% specific for detection of BMI. On visual assessment of HL cases, sensitivity was 80%, specificity was 78%, while in NHL cases the corresponding values were 24%, 90% respectively. On semiquantitative assessment of HL cases, considering SUVmax≥4, sensitivity was found 80% and specificity was 68%. In NHL patients, considering SUVmax≥3.2, sensitivity was 65% and specificity was 58%.
DISCUSSION AND CONCLUSION: In this study, a moderately high concordance was observed between PET/CT and BMB findings. PET/CT appears to be a significant method for detecting BMI. Although PET/CT is not a substitute for BMB, we suggest it can be used as a guide to biopsy site and a complementary imaging technique for BMB.

Keywords: Hodgkin’s lymphoma, Non-Hodgkin’s lymphoma, PET/CT, Bone Marrow Biopsy


F-18 FDG PET/BT’nin, Lenfomanın İnisiyal Evrelemesinde Kemik İliği Tutulumunun Belirlenmesindeki Rolü

Ali Ozan Öner1, Evrim Surer Budak2, Funda Aydın3, Ozan Salim4, Orhan Kemal Yucel4, Bahar Akkaya5, Tayfur Toptas6, Adil Boz3, Akın Yıldız3, Fırat Gungor3, Levent Undar4
1Afyon Kocatepe Üniversitesi Tıp Fakültesi, Nükleer Tıp Ana Bilim Dalı, Afyonkarahisar
2Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Nükleer Tıp Kliniği, Antalya
3Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi, Nükleer Tıp Ana Bilim Dalı, Antalya
4Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi, Hematoloji Bilim Dalı, Antalya
5Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi, Patoloji Ana Bilim Dalı, Antalya
6Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi, Hematoloji Bilim Dalı, İstanbul

GİRİŞ ve AMAÇ: Günümüzde FDG PET/BT, Hodgkin Lenfoma (HL) ve Non-Hodgkin Lenfoma (NHL)’ların evrelemesinde ve takibinde başarılı bir şekilde kullanılmaktadır. Değişik çalışmalar PET/BT’nin kemik iliği tutulumunu göstermede etkinliğini ve kemik iliği biyopsisi ile uyumunu göstermiş. Dolayısıyla tamamlayıcı yöntem olarak kullanılması gerektiğini belirtmişler. Biz de bu çalışmada HL ve NHL’da kemik iliği infiltrasyonunu değerlendirmede PET/BT’nin etkinliğini değerlendirmeyi amaçladık.
YÖNTEM ve GEREÇLER: Çalışmaya, Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Nükleer Tıp Anabilim Dalında başlangıç evreleme için PET/BT tetkiki yapılan 172 lenfoma olgusu dahil edilmiştir. Olguların PET/BT tetkikinde; görsel ve semikantitatif değerlendirme yapıldı. FDG PET tetkikinde kantitatif parametre olarak maksimum standart uptake değeri (SUVmax) kullanıldı. Görsel değerlendirmede; karaciğerden daha yüksek metabolik aktivite gösteren kemik iliği aktivitesi patolojik olarak değerlendirildi. Semikantitatif değerlendirmede ise kemik iliğinde diffüz metabolik aktivite artışı gösteren olgularda iliak kanattan, fokal tutulumda ise en yüksek aktivite gösteren alandan ilgi alanı çizdirilerek SUVmax değeri hesaplandı. Kemik iliği biyopsisi sonuçları referans olarak alınmıştır.
BULGULAR: Tüm olgular için görsel değerlendirmede; PET/BT’nin kemik iliği infiltrasyonunu göstermede duyarlılığı %31, özgüllüğü %85 olarak saptanmıştır. HL olgularında görsel değerlendirmede duyarlılık %80, özgüllük %78; NHL olgularında ise duyarlılık %24, özgüllük %90 olarak bulunmuştur. Semikantitatif değerlendirmede; HL’da SUVmax≥4 alındığında duyarlılık %80, özgüllük %68 olarak saptanmıştır. NHL’da ise SUVmax≥3.2 olarak belirlendiğinde duyarlılık %65, özgüllük %58 olarak bulunmuştur.
TARTIŞMA ve SONUÇ: Bu çalışmada çok yüksek olmamakla birlikte PET/BT bulguları ile kemik iliği biyopsisi sonuçları arasında uyum izlendi. PET/BT görüntülemenin, kemik iliği infiltrasyonunun olup olmadığını göstermede önemli bir yöntem olduğunu görmekteyiz. PET/BT’nin, kemik iliği biyopsisinin yerini alamamakla birlikte, biyopsi yapılabilecek bölgeyi göstermede yönlendirici olan ve kemik iliği biyopsisine tamamlayıcı bir görüntüleme yöntemi olarak kullanılabileceğini düşünmekteyiz.

Anahtar Kelimeler: Hodgkin Lenfoma, Non-Hodgkin Lenfoma, PET/BT, Kemik İliği Biopsisi


Ali Ozan Öner, Evrim Surer Budak, Funda Aydın, Ozan Salim, Orhan Kemal Yucel, Bahar Akkaya, Tayfur Toptas, Adil Boz, Akın Yıldız, Fırat Gungor, Levent Undar. FDG-PET/CT Efficiency for Bone Marrow Infiltration Assessment in Initial Staging of Lymphoma. . 2017; 26(2): 69-75

Corresponding Author: Funda Aydın, Türkiye


TOOLS
Print
Download citation
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
Share with email
Share
Send email to author

Similar articles
Google Scholar