. 2019; 28(2): 0-0

Evaluation of Myocardial Perfusion Imaging SPECT Parameters and Pharmacological Stress Test with Adenosine Versus Coronary Angiography Findings, Are These Diagnostically Concordant?

Zekiye Hasbek1, Seyit Ahmet Ertürk1, Ali Çakmakcılar1, Ibrahim Gül2, Ahmet Yilmaz2
1Cumhuriyet University, Department of Nuclear Medicine, Sivas, Turkey
2Cumhuriyet University, Department of Cardiology, Sivas, Turkey

INTRODUCTION: In this study our first aim is to evaluate the role of pharmacological stress test with adenosine (APST) by comparision with exercise treadmil test (ETT) for the diagnostic concordance of myocardial perfusion scintigraphy (MPS) with coronary angiography. And another aim in this study is evaluation of relationship between coronary angiography (CAG) findings and automated analysis parameters such as left ventricular ejection fraction (LVEF), summed stress score (SSS), summed rest score (SRS), summed difference score (SDS), stress myocardial perfusion defect percentage ratio (extent) and transient ischemic dilatation (TID) obtained from MPI SPECT.
METHODS: A total of 129 patients (62 M,67F,median age: 60.02) undergoing MPS due to suspicion of coronary ischemia and thereafter undergoing CAG last one year were included in this study and MPS data and CAG results were compared.
RESULTS: There were no statistically significant diagnostic concordance when visually evaluation of MPS, quantitative MPS parameters and ETT ECG results used alone. In fact diagnostic concordance was higher when automated analysis parameter like TID, SSS and extent values was added to MPS SPECT visual analysis. There were diagnostic concordance in 57.9 % of APST patients and 41.7 % of ETT patients. There were diagnostic concordance in 75.8 % of APST patients and 52.6 % of ETT patients who were age of ≥ 65.
DISCUSSION AND CONCLUSION: In our study, we found that the use of APST during MPS increases diagnostic concordance with CAG. Therefore, we think that it would be appropriate to use APST in women and elderly patients with limited exercise habits. The CAG diagnostic mismatch is far above what it should be when MPS reporting is only done with visual data and it is not supported by quantitative data such as TID, SSS, SDS and extent.

Keywords: Myocardial Perfusion, SPECT, Adenosine, Stress Test, Quantitative Parameters


Miyokardial Perfüzyon Görüntüleme SPECT parametreleri ve Adenozin ile Yapılan Farmakolojik Stres Testinin Koroner Anjiografi Bulguları ile Değerlendirilmesi, Tanı Uyumu Var mı?

Zekiye Hasbek1, Seyit Ahmet Ertürk1, Ali Çakmakcılar1, Ibrahim Gül2, Ahmet Yilmaz2
1Cumhuriyet Üniversitesi, Tıp Fakültesi, Nükleer Tıp Ana Bilim Dalı, Sivas
2Cumhuriyet Üniversitesi, Tıp Fakültesi, Kardiyoloji Ana Bilim Dalı, Sivas

GİRİŞ ve AMAÇ: Bu çalışmada ilk amacımız, adenozin ile farmakolojik stres testinin (AFST), egzersiz treadmill teste (EST) göre koroner anjiografi ile uyumunu araştırmaktı. İkinci amacımız ise, miyokard perfüzyon SPECT (MPS) ile elde edilen sol ventrikül ejeksiyon fraksiyon (LVEF), summed stres score (SSS), summed rest score (SRS), summed difference score (SDS), stres miyokardial perfüzyon defekt yüzde oranı (extent) ve transient iskemik dilatasyon (TID) gibi otomatik analiz parametrelerinin koroner anjiografi ile uyumunu araştırmaktı.
YÖNTEM ve GEREÇLER: Çalışmaya son 1 yıl içerisinde koroner arter hastalığı nedeniyle iskemi düşünülerek bölümümüzde MPS yapılan, sonrasında koroner anjiografi (KAG) uygulanan 129 hasta (62 E, 67 K, median yaş: 60.02) dahil edildi. MPS verileri ve KAG sonuçları karşılaştırıldı.
BULGULAR: Tek başına vizüel değerlendirme, eforlu EKG sonuçları veya sayısal veriler kullanıldığında, KAG ile istatistiksel olarak anlamlı bir uyum bulunamadı. Oysa MPS vizüel analizine, otomatik analiz parametreleri eklendiğinde KAG ile tanı uyumunun TID, SSS ve Extent verileri ile arttığı bulundu. EST yapılan hastaların % 41.7’sinde ve AFST yapılan hastaların ise % 57.9’unda KAG ile tanı uyumu vardı. Yaşı ≥ 65 olan hastalardan EST yapılan hastaların % 52.6’sında, AFST yapılan hastaların % 75.8’inde KAG ile tanı uyumu vardı.
TARTIŞMA ve SONUÇ: Çalışmamızda MPS sırasında AFST kullanılmasının KAG ile tanı uyumunu artırdığını bulduk. Bu nedenle özellikle efor alışkanlığı kısıtlı olan kadın ve yaşlı hastalarda adenozinle farmakolojik stres test kullanımının tercih edilmesinin uygun olacağını düşünmekteyiz. MPS raporlama sadece görsel verilerle yapılıp, TID, SSS, SDS ve extent gibi sayısal verilerle destelenmediğinde KAG uyumsuzluğunun, olması gerekenin çok üstünde olduğu unutulmamalıdır.

Anahtar Kelimeler: Miyokard Perfüzyon, SPECT, Adenozin, Stres Test, Kantitatif Parmetreler


Zekiye Hasbek, Seyit Ahmet Ertürk, Ali Çakmakcılar, Ibrahim Gül, Ahmet Yilmaz. Evaluation of Myocardial Perfusion Imaging SPECT Parameters and Pharmacological Stress Test with Adenosine Versus Coronary Angiography Findings, Are These Diagnostically Concordant?. . 2019; 28(2): 0-0

Corresponding Author: Zekiye Hasbek, Türkiye


TOOLS
Print
Download citation
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
Share with email
Share
Send email to author

Similar articles
Google Scholar