. 2020; 29(1): 17-24

The prognostic value of 18F-FDG PET/CT and KRAS mutation in colorectal cancers

ESRA ARSLAN1, Tamer Aksoy1, Rıza Umar Gürsu2, Nevra Dursun3, Ekrem Çakar4, Tevfik Fikret Çermik1
1University of Health and Sciences, Istanbul Training and Research Hospital, Clinic of Nuclear Medicine, Istanbul,Turkey
2University of Health and Sciences, Istanbul Training and Research Hospital, Department of Medical Oncology, Istanbul,Turkey
3University of Health and Sciences, Istanbul Training and Research Hospital, Department of Pathology, Istanbul,Turkey
4University of Health and Sciences, Istanbul Training and Research Hospital, Clinic of Surgery, Istanbul,Turkey

INTRODUCTION: KRAS mutation and tumor-side associated prognostic effect in colorectal cancer is highly controversial subject. We evaluated the association between FDG uptake pattern in 18F-FDG PET/CT imaging and KRAS mutation and tumor localization in patients with a diagnosis of colon cancer and assessed the effects of these three factors on prognosis and survival.
METHODS: Eighty-three patients with colorectal cancer were retrospectively included in this study. 18F-FDG PET/CT study was performed for pretreatment staging. The maximum standardized uptake value (SUVmax) of the primary tumor and survival data of patients were compared between groups. KRAS mutations were detected with the help of real-time Polymerase Chain Reaction (PCR) technique through genomic DNA extracted from paraffin-embedded tumor tissue blocks. Tumor lesions with potential KRAS mutations were classified as mutant KRAS and wild.
RESULTS: 25 patients were female, 58 were male. Mean age 59.8±11.3. Mean follow-up 35.5±18.9 months. Primary tumor localized in the left colon in 83.1% and in the right colon in 16.9%. KRAS mutation detected in 54.2% (n=45). Mean SUVmax of primary tumor 21.1±9.1 (Range = 6.0-47.5). Mean tumor SUVmax with KRAS mutation (24.0±9.0) was found significantly higher than those without KRAS mutation (17.7±8.2) (p=0.001). Mean survival was significantly shorter in patients with locoregional nodal metastasis than without.As well as with distant nodal metastasis than without distant nodal metastasis and in patients with organ metastasis in i without organ metastasis. Mean survival was nearly statistically-significantly shorter with tumors located to left colon (34.2±19.4) than in right colon (43.2±14.6) (p=0.059). However, we found no significant impact of KRAS mutation on survival.
DISCUSSION AND CONCLUSION: We found that tumor localization had no significant effect on prognosis with colon cancer. FDG uptake was observed to be higher in the presence of KRAS mutation and it was concluded that coexistence of KRAS mutation with higher SUVmax is a negative prognostic factor.

Keywords: Colorectal cancer, KRAS mutation, 18F-FDG PET/CT, Prognosis.


Kolorektal kanserlerde 18F-FDG PET/BT ve KRAS mutasyonunun prognostik değeri

ESRA ARSLAN1, Tamer Aksoy1, Rıza Umar Gürsu2, Nevra Dursun3, Ekrem Çakar4, Tevfik Fikret Çermik1
1Sağlık Bilimleri Üniversitesi,İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Nükleer Tıp Kliniği,İstanbul,Türkiye
2Sağlık Bilimleri Üniversitesi,İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Tıbbi Onkoloji Bölümü,İstanbul,Türkiye
3Sağlık Bilimleri Üniversitesi,İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Patoloji Bölümü, İstanbul,Türkiye
4Sağlık Bilimleri Üniversitesi,İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Genel Cerrahi Kliniği, İstanbul,Türkiye

GİRİŞ ve AMAÇ: Kolorektal kanserde KRAS mutasyonu ve tümörün lokalizasyonu ile ilişkili prognostik etki tartışmalı bir konudur. Bu nedenle 18F-FDG PET / BT görüntülemede FDG tutulum paterni ile kolon kanseri tanısı almış hastalarda KRAS mutasyonu ve tümör lokalizasyonu arasındaki ilişkiyi değerlendirdik. Bu üç faktörün prognoz ve sağkalım üzerindeki etkilerini değerlendirdi.
YÖNTEM ve GEREÇLER: Kolorektal kanser tanılı 83 hasta retrospektif olarak bu çalışmaya dahil edildi. Tedavi öncesi evreleme 18F-FDG PET / BT çalışması yapıldı. Primer tümöre ait ortalama SUVmax ve sağkalım verileri gruplar arasında karşılaştırıldı. KRAS mutasyonları, parafine gömülü tümör dokusu bloklarından ekstrakte edilen genomik DNA ile gerçek zamanlı PCR tekniği ile tespit edildi. Potansiyel KRAS mutasyonları olan tümöral lezyonlar mutant KRAS ve wild tip olarak sınıflandırıldı.

BULGULAR: Olguların 25’i kadın, 58’i erkekti. Hastaların yaş ortalaması 59.8 ± 11.3 idi. Ortalama takip süresi 35.5 ± 18.9 aydı. Primer tümör hastaların % 83.1'inde sol kolonda ve % 16.9'unda sağ kolonda lokalize idi. KRAS mutasyonu % 54.2 (n = 45) hastada tespit edildi.
Primer tümör ortalama SUVmax 21.1 ± 9.1 (Dağılım aralığı = 6.0-47.5) olarak hesaplandı. KRAS mutasyonu olan hastaların ortalama tümör SUV max'ı (24.0 ± 9.0), KRAS mutasyonu olmayanlara (17.7 ± 8.2) göre anlamlı derecede yüksek bulundu (p=0.001)
Ortalama sağkalım, lokorejyonel nodal metastazı olan hastalarda, lokorejyonel nodal metastazı olmayanlarda olduğu kadar uzak nodal metastazı olan hastalarda da, uzak nodal metastazı olmayanlarda ve organ metastazı olmayanlarda, evreleme amaçlı PET / BT'de organ metastazı olmayanlardan anlamlı olarak daha kısaydı.
Ayrıca, ortalama sağkalım sol kolonda lokalize tümörü bulunan hastalarda (34.2 ± 19.4) sağ kolondan (43.2 ± 14.6) istatistiksel olarak anlamlı derecede kısaydı (p = 0.059). Ancak KRAS mutasyonunun sağkalım üzerinde anlamlı bir etkisi olmadığı belirlendi.

TARTIŞMA ve SONUÇ: Çalışmamızda, kolon tümörü lokalizasyonunun prognoz üzerinde anlamlı bir etkisinin olmadığını bulduk. Öte yandan, FDG tutulumunun KRAS mutasyonu varlığında daha yüksek olduğu gözlendi ve KRAS mutasyonunun yüksek SUVmax ile birlikteliğinin negatif prognostik bir faktör olduğu sonucuna varıldı.

Anahtar Kelimeler: Kolorektal kanser, KRAS mutasyonu, 18F-FDG PET/BT, Prognoz


ESRA ARSLAN, Tamer Aksoy, Rıza Umar Gürsu, Nevra Dursun, Ekrem Çakar, Tevfik Fikret Çermik. The prognostic value of 18F-FDG PET/CT and KRAS mutation in colorectal cancers. . 2020; 29(1): 17-24

Corresponding Author: ESRA ARSLAN, Türkiye


TOOLS
Print
Download citation
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
Share with email
Share
Send email to author

Similar articles
Google Scholar