. 2017; 26(1): 24-32

Relationships of ADCmin and SUVmax of the primary tumor with clinicopathological characteristics in endometrial cancer

Evrim Sürer Budak1, Tayfun Toptaş2, Funda Aydın3, Ali Ozan Öner4, Can Çevikol5, Tayup Şimşek2
1Department Of Nuclear Medicine, Antalya Training And Research Hospital, Antalya, Turkey
2Department Gynecologic Oncological Surgery, Akdeniz University School Of Medicine, Antalya, Turkey
3Department Of Nuclear Medicine, Akdeniz University School Of Medicine, Antalya, Turkey
4Department Of Nuclear Medicine, School Of Medicine, Afyon Kocatepe University, Afyonkarahisar, Turkey
5Department Of Radiology, Akdeniz University School Of Medicine, Antalya,

INTRODUCTION: The aim of the study is to explore the relationship between the primary tumor’s maximum standardized uptake (SUVmax) and minimum apparent diffusion coefficient (ADCmin) value and clinicopathological features and to determine their predictive ability in endometrial cancer (EC).
METHODS: A total of 45 patients performed staging surgery after a preoperative evaluation with 18F–fluorodeoxyglucose positron emission tomography/computerized tomography (18F–FDG PET/CT) and diffusion–weighted magnetic resonance imaging (DW–MRI) were included in a prospective case–series study with planned data collection. Multiple linear regression analysis was used to determine the relationships between the study variables.
RESULTS: The mean ADCmin and SUVmax values were found 0.72±0.22 and 16.54±8.73, respectively. A univariate analysis identified age, myometrial invasion (MI) and lymphovascular space involvement (LVSI) as the potential factors associated with ADCmin while it identified age, stage, tumor size, MI, LVSI and number of metastatic lymph nodes as the potential variables correlated to SUVmax. In multivariate analysis, on the other hand, MI was the only significant variable correlated to ADCmin (P=0.007) and SUVmax (P=0.024). Deep MI was best predicted by an ADCmin cutoff value of ≤0.77 [93.7% sensitivity, 48.2% specificity, and 93.0% negative predictive value (NPV)] and SUVmax cutoff value of >20.5 (62.5% sensitivity, 86.2% specificity, and 81.0% NPV); however, the two diagnostic tests were not significantly different (P=0.266).
DISCUSSION AND CONCLUSION: Among clinicopathological features, only MI was independently correlated to SUVmax and ADCmin. However, the routine use of 18F–FDG PET/CT or DW–MRI cannot be recommended at the moment due to non-ideal predictive performances of both parameters.

Keywords: Endometrial cancer, maximum standardized uptake value, minimum apparent diffusion coefficient


Endometrium kanserinde pimer tümöre ait ADCmin and SUVmax değerleri ile klinikopatolojik özelliklerin ilişkisi

Evrim Sürer Budak1, Tayfun Toptaş2, Funda Aydın3, Ali Ozan Öner4, Can Çevikol5, Tayup Şimşek2
1Nükleer Tıp Departmanı, Antalya Eğitim Ve Araştırma Hastanesi, Antalya, Türkiye
2Jinekoonkolojik Cerrahi Departmanı, Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi, Antalya, Türkiye
3Nükleer Tıp Departmanı, Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi, Antalya, Türkiye
4Nükleer Tıp Departmanı, Afyon Kocatepe Üniversitesi Tıp Fakültesi, Afyonkarahisar, Türkiye
5Radyoloji Departmanı, Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi, Antalya, Türkiye

GİRİŞ ve AMAÇ: Endometrial kanserde (EK), primer tümöre ait maksimum standardize tutulum değeri (SUVmax) ve minimum görünen difüzyon katsayısı (ADCmin) değerlerinin klinikopatolojik özellikler ile olan ilişkisini araştırmak ve bunların öngörü gücünü belirlemek.
YÖNTEM ve GEREÇLER: : 18F–florodeoksiglukoz pozitron emisyon tomografi/bilgisayarlı tomografi (18F–FDG PET/BT) ve difüzyon ağırlıklı manyetik rezonans (DA–MRG) görüntüleme ile preoperatif değerlendirmeyi takiben evreleme cerrahisi uygulanan toplamda 45 hasta, planlı veri toplanarak prospektif bir vaka serisine dahil edildiler. Çalışma verileri arasındaki ilişkiler çoklu doğrusal regresyon analizi ile araştırıldı.
BULGULAR: Ortalama ADCmin ve SUVmax değerleri sırasıyla 0.72±0.22 ve 16.54±8.73 bulundu. Tek değişkenli analizde; yaş, miyometriyal invazyon (Mİ) ve lenfovasküler boşluk tutulumu (LVBT) ADCmin ile ilişkili potansiyel faktörler olarak bulunurken; yaş, evre, tümor boyutu, LVBT ve metastatik lenf düğümlerinin sayısı SUVmax ile ilişkili potansiyel değişkenler olarak tespit edildiler. Diğer taraftan çok değişkenli analizde Mİ, ADCmin (P=0.007) ve SUVmax (P=0.024) ile ilişkili tek anlamlı değişkendi. Mİ derinliği ≤0.77’lik bir ADCmin cut-off değeri [%93.7 duyarlılık, %48.2 özgüllük ve %93.0 negatif prediktif değer (NPD)] ve 20.5’in üzerinde bir SUVmax cut-off değeri ile (%62.5 duyarlılık, %86.2 özgüllük ve %81.0 NPD) öngörülebiliyordu. Ne var ki, her iki tanısal test birbirlerinden anlamlı şekilde farklı değildi (P=0.266).
TARTIŞMA ve SONUÇ: Klinikopatolojik özelliklerden yalnızca Mİ bağımsız ve anlamlı şekilde SUVmax ve ADCmin ile ilişkiliydi. Ne var ki, her iki parametrenin ideal olmayan öngörü performansları nedeniyle 18F–FDG PET/BT veya DA–MRG’nin rutin kullanımı şu noktada önerilemez.

Anahtar Kelimeler: Endometrium kanseri, maksimum standardize tutulum değeri, minimum görünen difüzyon katsayısı


Evrim Sürer Budak, Tayfun Toptaş, Funda Aydın, Ali Ozan Öner, Can Çevikol, Tayup Şimşek. Relationships of ADCmin and SUVmax of the primary tumor with clinicopathological characteristics in endometrial cancer. . 2017; 26(1): 24-32

Corresponding Author: Funda Aydın, Türkiye


TOOLS
Print
Download citation
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
Share with email
Share
Send email to author

Similar articles
Google Scholar