. 2023; 13(1): 39-44 | DOI: 10.5505/kjms.2023.97992  

Açıklanamayan İnfertilitesi Olan Kadınlarda Klomifen Sitratın Gonadotropin Tedavisine Karşı Maliyet Etkinliği

Meryem Kuru Pekcan1, Nilüfer Akgün2, Hasan Ulubasoglu1, Refik Ersin Eroğlu3, Yasemin Tasci4
1Sağlık Bilimleri Üniversitesi Ankara Bilkent Şehir Hastanesi, Kadın Hastalıkları ve Doğum
2Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi
3Kafkas Üniversitesi Tıp Fakültesi
4Kütahya Üniversitesi Tıp Fakültesi

Amaç: Klomifen sitrat (CC), over stimülasyonu (OS) için en sık kullanılan ajandır. Klomifen sitrat ile gebe kalamayan kadınlarda gonadotropin (GND) tedavisi bir sonraki adım olarak teşvik edilebilir. Biz bu çalışmada açıklanamayan infertilitesi olan OS ve intrauterin inseminasyona giden hastalarda CC ve GND’nin etkisini ve maliyet etkinliğini belirlemeyi amaçladık.
Materyal ve Metot: CC ve GND’nin maliyet etkinliği ve başarısı, 247’si CC ve 11’i GND tedavisi alan 358 infertil kadında geriye dönük olarak değerlendirildi. Toplam CC/GND dozu, endometriyal kalınlık, semen parametreleri, OS süresi, folikül boyutu ve gebelik sonucu kaydedildi. İlaç maliyetleri ve döngü izleme dahil olmak üzere her iki stratejinin tıbbi maliyetleri analiz edildi. Her iki grupta da inseminasyon uygulandığı için onun maliyeti değerlendirilmemiştir. İstatistiksel analizler için Shapiro-Wilk testi, Student’s t-testi ve Mann-Whitney U testi kullanıldı.
Bulgular: Siklus özellikleri, semen analizi, kullanılan toplam ilaç dozu, OS süresi ve dominant folikül boyutu açısından gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı fark yoktu (tümü için p>0,05). Primer infertilitesi olan 264 (%73,7) hastada gebelik oranı %23,5, sekonder infertilitesi olan 94 (%26,3) hastada ise %17 idi. Elde edilen gebelik oranı açısından CC ve GND grupları arasında anlamlı bir fark gözlenmedi (%21,1’e %23,4, p=0,615). Herhangi bir yan etki gözlenmedi. Açıklanamayan infertilitesi olan bir çiftin tedavi maliyeti GND için 1.716,42 TL ve CC için 30,67 TL idi.
Sonuç: Açıklanamayan infertilitesi olan hastalarda OS’nin CC ve GND ile tedavi başarısı benzer görünmektedir. Bu nedenle GND tedavisinin maliyet etkinliği ve yan etkileri göz önüne alındığında bu hastalarda ilk tercih CC olmalıdır.

Anahtar Kelimeler: klinik gebelik, klomifen sitrat, gonadotropin, ovulasyon endüksiyonu; açıklanamayan infertilite


The Cost-effectiveness of Clomiphene Citrate Against Gonadotropin Therapy in Women with Unexplained Infertility

Meryem Kuru Pekcan1, Nilüfer Akgün2, Hasan Ulubasoglu1, Refik Ersin Eroğlu3, Yasemin Tasci4
1Department of Obstetrics and Gynecology, University of Health Sciences Ankara City Hospital, Ankara
2Department of Obstetrics and Gynecology, Ankara Training and Research Hospital, Ankara
3Department of Obstetrics and Gynecology, Kafkas University, Kars
4Department of Obstetrics and Gynecology, Kutahya University of Health Sciences, Kutahya, Turkiye

Aim: Clomiphene citrate (CC) is the most frequently used agent for ovarian stimulation (OS). Gonadotropin (GND) treatment can be encouraged as a next step in women who are not able to become pregnant with CC. We aimed to determine the efficacy and costeffectiveness of CC and GND in patients with unexplained infertility undergoing OS and intrauterine insemination.
Material and Method: The cost-effectiveness and success of CC and GND were retrospectively evaluated in 358 infertile women, of whom 247 received CC and 11 received GND treatment. The total CC/GND dose, endometrial thickness, semen parameters, duration of OS, follicle size, and pregnancy outcome were recorded. The medical costs of both strategies were analyzed, including the costs of medication and cycle monitoring. The cost of insemination was not evaluated since it was applied in both groups. The Shapiro-Wilk test, Student’s t-test and Mann-Whitney U test were used for statistical analyses.
Results: There were no statistically significant differences between the groups in terms of cycle characteristics, semen analysis, total drug dose used, duration of OS, and dominant follicle size (p>0.05 for all). The pregnancy rate was 23.5% among the 264 (73.7%) patients with primary infertility and 17% among the 94 (26.3%) patients with secondary infertility. No significant difference was observed between the CC and GND groups with regard to the achieved pregnancy rate (21.1% vs. 23.4%, p=0.615). No side effect was observed. The cost of treatment for a couple with unexplained infertility was 1,716.42 TL for GND and 30.67 TL for CC.
Conclusion: The treatment success of OS with CC and GND seems to be similar in patients with unexplained infertility. Therefore, considering the cost-effectiveness and side effects of GND medication, the first choice should be CC in these patients.

Keywords: clinical pregnancy, clomiphene citrate, gonadotropin, ovulation induction; unexplained infertility


Meryem Kuru Pekcan, Nilüfer Akgün, Hasan Ulubasoglu, Refik Ersin Eroğlu, Yasemin Tasci. The Cost-effectiveness of Clomiphene Citrate Against Gonadotropin Therapy in Women with Unexplained Infertility. . 2023; 13(1): 39-44

Sorumlu Yazar: Meryem Kuru Pekcan, Türkiye


ARAÇLAR
Tam Metin PDF
Yazdır
Alıntıyı İndir
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
E-Postala
Paylaş
Yazara e-posta gönder

Benzer makaleler
Google Scholar