. 2022; 12(3): 281-291 | DOI: 10.5505/kjms.2022.90757  

Geçmişten Bugüne, SARS-CoV-2 Enfeksiyonun Epidemiyolojisi ve Tedavi Yolları: Derleme

Orhan Uluçay, Elif Altunkülah, Ünal Alkaşi
Kafkas Üniversitesi, Mühendislik Mimarlık Fakültesi, Biyomühendislik Bölümü, Kars

Tüm dünyaya hızla yayılan COVID-19 pandemisi 2019’un sonunda Çin’in Hubei eyaleti Wuhan şehrinde ortaya çıkmıştır. 12 Mart 2020 itibariyle Dünya Sağlık Örgütü tarafından pandemi olarak ilan edilmiştir. Tüm dünyada milyonlarca insanın enfekte olmasına ve çok sayıda kişinin yaşamını kaybetmesine neden olan SARS-CoV-2 virüsü halen daha ciddi bir halk sağlığı problemi olarak etkisini sürdürmektedir. Virüsün yarasa kaynaklı olduğu düşünülmektedir. İnkübasyon süresi ortalaması 4–5 gün (0–14 gün) olarak gösterilmiştir. En yaygın semptomları ateş, kuru öksürük, eklem ağrıları, baş ağrısı ve nefes darlığıdır. Hastalık ileri yaş ve farklı hastalık tedavisi gören kişilerde şiddetli ve mortal etkilerde gösterebilmektedir. Hastalığın teşhisi, şüpheli vakaların solunum yollarından alınan örneklerin özel primerler kullanılarak moleküler analizlerinin yapılmasıyla olur. Temelde tedavide destekleyici vitamin ve protein desteğinin yanında sayıları günden güne artış gösteren spesifik aşılar da üretilmektedir. İnsanların birbirleriyle tokalaşması ve sarılması gibi yakın temasların olmaması ve muhtemel hastaların izolasyonu, hastalığın yayılmasını engellemede en etkin yöntemlerden birisidir. Bulaştan korunmak için maske ve eldiven gibi kişisel koruyucu ekipmanların yanında sürekli bir şekilde temizlik salgın ile mücadelede oldukça büyük öneme sahiptir. Yapılan bu çalışma; özellikle aşılarda yapılan güncel ilerlemeler ile, COVID-19 pandemisine genel bir perspektifte bakmak ve geçmişte dünyada yaşanan pandemi süreçlerini değerlendirmektir. COVID- 19’un dünyada ve Türkiye’de etkisini de dikkate alarak, çıkarımlarda bulunmaktır.

Anahtar Kelimeler: COVID-19, coronavirüs, aşılar, pandemi, virüsler


Past to Present, Epidemiology of SARS-CoV-2 Infection and Ways of Treatment: A Review

Orhan Uluçay, Elif Altunkülah, Ünal Alkaşi
Department of Bioengineering, Faculty of Engineering And Architecture, Kafkas University, Kars, Türkiye

The rapidly spreading COVID-19 pandemic, which has spread worldwide, emerged at the end of 2019 in Wuhan, Hubei province of China. It has been declared a pandemic by the World Health Organization as of March 12, 2020. The SARS-CoV-2 virus, which caused millions of people to be infected and killed many people worldwide, is a severe public health problem. The average incubation period is 4–5 days (0–14 days). The most common symptoms are fever, dry cough, joint pains, headache, and shortness of breath. The disease can show severe and mortal effects in people with advanced age and different treatments. The disease diagnosis is made by molecular analysis of respiratory samples of suspected cases using special primers. In addition to supportive vitamin and protein support in treatment, specific vaccines are produced, the number of which increases day by day. The absence of close contact, such as handshaking and hugging, and the isolation of possible patients are among the most effective methods to prevent the disease’s spread. In addition to personal protective equipment such as masks and gloves, continuous cleaning is essential in the fight against the epidemic. This study looks at the COVID-19 pandemic from a general perspective, especially with the current advances in vaccines, and evaluates the past pandemic processes worldwide. It is to make inferences by considering the impact of COVID-19 on the world and Turkey.

Keywords: COVID-19, coronavirus, vaccines, pandemics; viruses


Orhan Uluçay, Elif Altunkülah, Ünal Alkaşi. Past to Present, Epidemiology of SARS-CoV-2 Infection and Ways of Treatment: A Review. . 2022; 12(3): 281-291

Sorumlu Yazar: Orhan Uluçay, Türkiye


ARAÇLAR
Tam Metin PDF
Yazdır
Alıntıyı İndir
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
E-Postala
Paylaş
Yazara e-posta gönder

Benzer makaleler
Google Scholar