. 2023; 13(2): 114-124 | DOI: 10.5505/kjms.2023.53138  

COVID-19’lu Hastalara Bakım Veren Hemşirelerin Ruhsal Etkilenme Durumlarının Belirlenmesi

Hanımgül Dokumacı, Olcay Çam
Ege Üniversitesi Hemşirelik Fakültesi, Psikiyatri ve Ruh Sağlığı Hemşireliği Anabilim Dalı, İzmir, Türkiye

Amaç: Çalışmada COVID-19 tanısı alan ya da şüpheli olan vakaların bakımını üstlenen hemşirelerin ruhsal yönden etkilenme durumlarını belirlemek amaçlanmıştır.
Materyal ve Metot: Tanımlayıcı tipte olan araştırmanın evreni, Ege Üniversitesi Hastanesi COVID-19 Birimlerinde görev yapan ve çalışmaya gönüllü olarak katılan hemşireler (n: 149) oluşturmaktadır. Araştırmanın yapılması için gönüllü olarak çalışmaya katılmayı kabul eden, hemşirelere Sosyodemografik anket formu, Koronavirüs (COVID-19) Korkusu Ölçeği ve Kısa Semptom Envanteri (KSE) veri toplama araşları olarak kullanılmıştır.
Bulgular: Covid-19’lu hastaları bakan hemşirelerin; cinsiyeti, haftalık çalışma saatleri, daha önceden konulmuş psikiyatrik tanı öyküsü, COVID-19 ile ilgili eğitim alma durumu ve pandemi döneminde kişisel ve mesleki yardıma ihtiyaç duyma halleri, KSE’nin somatizasyon alt boyutuyla istatistiksel olarak anlamlı bulunmuştur. Hemşirelerde birlikte yaşadıkları kişiler KSE’nin depresyon alt boyutuyla istatistiksel olarak anlamlı olduğu görülmüştür. COVID-19 ile ilgili eğitim alma durumu ile pandemi döneminde kişisel ve mesleki yardıma ihtiyaç duyma halleri ise KSE’nin anksiyete ve depresyon alt boyutlarıyla ilişkili bulunmuştur. COVID-19’lu hastalara bakan hemşirelerin; cinsiyet, medeni durumu, çocuk sayısı, birlikte yaşadıkları kişiler, birlikte yaşadığı kişilerde 65 yaş üstü birey olması, COVID-19 ile ilgili eğitim alma durumu, COVID-19 ile ilgili haberleri takip etme sıklıkları ve pandemi döneminde kişisel ve mesleki yardıma ihtiyaç duyma hali Koronavirüs Korkusu Ölçeği ile istatistiksel olarak anlamlı düzeyde ilişkili bulunmuştur. Yaş, Kısa Semptom Envanterinin alt boyutları ve Koronavirüs Korkusu Ölçeği ile istatistiksel olarak anlamlı bulunmamıştır.
Sonuç: Çalışma sonuçları, genel anlamda literatür ile uyumlu olup, hemşirelerin bu pandemi döneminde psikolojik olarak etkilendiğini göstermektedir. Araştırmanın daha büyük gruplarda ve farklı hastanelerde de tekrarlanması ve sonuçlara göre, Konsültasyon Liyezon Psikiyatrisi Hemşireliği ile birlikte uygun girişimler planlanması önerilir.

Anahtar Kelimeler: COVID-19, hemşirelik, pandemi süreci, ruh sağlığı; ruhsal travma


Determination of Mental Health Status of Nurses Caring for Patients With COVID-19

Hanımgül Dokumacı, Olcay Çam
Department of Psychiatric and Mental Health Nursing, Ege University Faculty of Nursing, Izmir, Türkiye

Aim: The present study aims to determine the effects of COVID-19 on the psychological well-being of nurses caring for diagnosed or suspected cases of COVID-19.
Material and Method: The population of the descriptive study consists of nurses (n: 149) working at theEge University Hospital COVID-19 Units who voluntarily agreed to participate in the study. Data were collected through Socio-demographic questionnaire form, Fear of Coronavirus Scale, and Brief Symptom Inventory (BSI) from nurses who voluntarily agreed to participate in the study.
Results: Nurses caring for patients with COVID-19; Gender, weekly working hours, previous psychiatric diagnosis history, being educated about COVID-19 and needing personal and professional help during the pandemic were found to be statistically significant with the somatization sub-dimension of BSI. It was seen that the nurses who lived with BSI were statistically significant with the depression sub-dimension. The state of being educated about COVID-19 and needing personal and professional help during the pandemic were found to be related to the anxiety and depression sub-dimensions of BSI. Among nurses caring for patients with COVID-19, gender, marital status, number of children, household members, household members over 65 years of age, receiving education about COVID-19, frequency of following the news about COVID-19, and need for personal and professional help during the pandemic were found to be statistically significantly correlated with the Fear of Coronavirus Scale.
Conclusion: The study’s results exhibit consistency with the literature and demonstrate that nurses are psychologically affected during this pandemic. Repetitive studies are required in larger hospital patient groups to organize necessary interventions with the Consultation-Liaison Psychiatry Nursing.

Keywords: COVID-19, nursing, pandemic, mental health; mental trauma


Hanımgül Dokumacı, Olcay Çam. Determination of Mental Health Status of Nurses Caring for Patients With COVID-19. . 2023; 13(2): 114-124

Sorumlu Yazar: Hanımgül Dokumacı, Türkiye


ARAÇLAR
Tam Metin PDF
Yazdır
Alıntıyı İndir
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
E-Postala
Paylaş
Yazara e-posta gönder

Benzer makaleler
Google Scholar