. 2023; 13(1): 62-70 | DOI: 10.5505/kjms.2023.47640  

Akciğer Kanserli Hastalarda Tedavi Yanıtının Değerlendirilmesinde Difüzyon MR Görüntüleme

Melike Şener Sorgun1, Feray Aras2, Cihan Göktan3, Deniz Özel1
1Bakırçay Üniversitesi Çiğli Eğitim ve Araştırma Hastanesi Radyoloji Bölümü, İzmir
2Celal Bayar Üniversitesi, Nükleer Tıp Anabilim Dalı, Manisa, Türkiye
3Celal Bayar Üniversitesi, Radyoloji Anabilim Dalı, Manisa, Türkiye

Amaç: Akciğer kanserinde kemoradyoterapi sonrası görünür difüzyon katsayısı (ADC) değerindeki değişimi gözlemlemek ve ADC değerlerindeki değişimin bilgisayarlı tomografi (BT)’den daha erken tedaviye yanıtı belirleme yeteneğini araştırmak.
Materyal ve Metot: Bu prospektif çalışma, evre III-IV akciğer kanseri tanısı doğrulanmış hastalarda yapıldı ve T2 ağırlıklı MR, difüzyon ağırlıklı görüntüler (DAG), BT ve FDG PET/BT yapılan 25 hastayı içeriyordu. Kemoradyoterapi alan hastalara torasik difüzyon MRG ve BT incelemeleri yapıldı. Tedavi sonrası; Torasik difüzyon MRG, iki kür kemoterapi bitiminden bir hafta sonra ve radyoterapi bitiminden iki hafta sonra tekrarlanırken, tedavi sonrası BT, tedaviden dört veya beş hafta sonra yapıldı. Tedavi öncesi ve sonrası ADCmin, ADCmean ve SUVmax değerleri birbirleri ile karşılaştırıldı.
Bulgular: Veri analizi, tedavi öncesi ADCmin ve SUVmax (r=-0,36; p=0,077) ile ADCmean ve SUVmax (r=-0,283; p=0,170) arasında istatistiksel olarak anlamsız bir ters korelasyon ortaya çıkardı. Tedavi sonrası tekrarlanan ölçümler, BT’de tümörün büyük boyutunun (r=-0,872; p=0,000) ve median boyutunun (r=-0,847; p=0,001) değişimiyle, artan ADCmin değerlerinin önemli ölçüde daha yüksek olduğunu ortaya koydu.
Sonuç: DAG ile ADC ölçümleri, akciğer kanserinde kemoterapiye erken yanıtı öngören yeni bir prognostik belirteç olabilir.

Anahtar Kelimeler: difüzyon, görünür difüzyon katsayısı, akciğer kanseri, tedaviye yanıt; manyetik rezonans görüntüleme


Diffusion MR Imaging in Evaluation of Treatment Response in Patients with Lung Cancer

Melike Şener Sorgun1, Feray Aras2, Cihan Göktan3, Deniz Özel1
1Department of Radiology, Cigli Training and Research Hospital, Bakırcay University, Izmir
2Department of Nuclear Medicine, Celal Bayar University, Manisa, Türkiye
3Department of Radiology, Celal Bayar University, Manisa, Türkiye

Aim: To observe the change in apparent diffusion coefficient (ADC) value after chemoradiotherapy in lung cancer and to investigate the ability of the change in ADC values to detect response to treatment earlier than computed tomography (CT).
Material and Methods: This prospective study was performed in patients with a confirmed diagnosis of stage III-IV lung cancer and included 25 patients who underwent T2-weighted MR, diffusionweighted images (DWI), CT, and FDG PET/CT. Thoracic diffusion MRI and CT examinations were performed on patients who received chemoradiotherapy. Post-therapy; Thoracic diffusion MRI was repeated one week after the two cycles of chemotherapy and two weeks after the end of the radiotherapy, while post-therapy CT was performed four or five weeks after therapy. Before and after treatment, ADCmin, ADCmean, and SUVmax values were compared with each other.
Results: Data analysis revealed a statistically insignificant inverse correlation between the pre-therapy ADCmin and SUVmax (r=- 0.36; p=0.077) with ADCmean and SUVmax (r=-0.283; p=0.170). Post-therapy repeated measures revealed that increased ADCmin values were significantly higher with the tumor size change (r=- 0.872; p=0.000) and median size (r=-0.847; p=0.001) tumor on CT.
Conclusion: ADC measurements with DWI may be a new prognostic marker in lung cancers predicting early response to chemotherapy in lung cancer.

Keywords: diffusion, apparent diffusion coefficient, lung cancer, responce to treatment, magnetic resonance imaging


Melike Şener Sorgun, Feray Aras, Cihan Göktan, Deniz Özel. Diffusion MR Imaging in Evaluation of Treatment Response in Patients with Lung Cancer. . 2023; 13(1): 62-70

Sorumlu Yazar: Melike Şener Sorgun, Türkiye


ARAÇLAR
Tam Metin PDF
Yazdır
Alıntıyı İndir
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
E-Postala
Paylaş
Yazara e-posta gönder

Benzer makaleler
Google Scholar