. 2023; 13(2): 179-184 | DOI: 10.5505/kjms.2023.34538  

Bipolar Bozukluk Tanılı Hastalarda Biyokimyasal Parametreler ile EKG’de Ventriküler Repolarizasyon Markırları ve Fragmente QRS

ibrahim Yağcı1, Ali Inaltekin2, Muammer Karakayalı3
1Kars Harakani Devlet Hastanesi, Psikiyatri Kliniği, Kars
2Kastamonu Üniversitesi Tıp Fakültesi, Psikiyatri Anabilimdalı, Kastamonu
3Kafkas Üniversitesi Tıp Fakültesi,Kardiyoloji Kliniği, Kars

Amaç: Bipolar bozukluk (BB) kronik psikiyatrik hastalıklardandır. Bipolar bozukluk tanılı hastalarda kardiyovasküler hastalıkların iki kat daha fazla görüldüğü bildirilmiştir. Fragmente QRS (fQRS) miyokardiyal skar ile ilişkili bulunmuş ayrıca aritmi ve mortalite belirteci olarak kullanılmaktadır. Ventriküler repolarizasyon (VR) sıklıkla QT aralığı ve T dalga ölçüm verileri kullanılarak değerlendirilir. Bipolar bozukluk tanısı olan olguların kan biyokimya parametre sonuçları ile birlikte fQRS, QTc aralığını, QT dispersiyonu (QTd), Tp-e aralığını, Tp-e/QT oranı sonuçları ile VR’u değerlendirmek çalışmamızda amaçlanmıştır.
Materyal ve Metot: Araştırmamız Bipolar bozukluk tanısı olan 51 kişi ve kontrol grubu olarak sağlıklı 52 kişi ile yapılmıştır. fQRS, QTc aralığı, QT dispersiyonu (QTd), Tp-e aralığı, Tp-e/QT oranı 12 derivasyonlu elektrokardiyografisi (EKG) kullanılarak ölçüldü. EKG’den elde edilen verilerin sonuçları ile kan biyokimya parametre düzeyleri sağlıklı ve hasta grubundaki olguları karşılaştırmak için kullanılmıştır.
Bulgular: Bipolar bozukluk tanısı olan olgularda Tp-e aralığı (p=0,018) ile Tpe/QT oranı (p=0,036) kontrol grubuna göre istatistiksel olarak anlamlı olarak daha yüksek, total kolesterol düzeyi (p=0,006) ise daha düşük bulunmuştur.
Sonuç: Artmış Tpe/QT oranı, uzamış Tp-e aralığı ile birlikte fQRS BB tanısı olan bireylerde ventriküler aritmi riskinin faydalı bir belirteci olabilir.

Anahtar Kelimeler: bipolar bozukluk, ventriküler repolarizasyon, elektrokardiyografi, fragmente QRS


Evaluation of Ventricular Repolarization Markers and Fragmented QRS in Patients with Bipolar Disorder

ibrahim Yağcı1, Ali Inaltekin2, Muammer Karakayalı3
1Department of Psychiatry, Kars Harakani State Hospital, Kars, Türkiye
2Department of Psychiatry, Kastamonu University School of Medicine, Kastamonu, Türkiye
3Department of Cardiology, Kafkas University School of Medicine, Kars, Türkiye

Aim: Bipolar disorder (BD) is one of the chronic psychiatric diseases. It has been reported that cardiovascular diseases are seen twice as often in patients with BD. Fragmented QRS (fQRS) has been found to be associated with myocardial scarring and is used as a marker of arrhythmia and mortality. Ventricular repolarization (VR) is often evaluated using QT interval and T wave measurement data. In our study, we aimed to evaluate fQRS, QTc interval, QT dispersion (QTd), Tp-e interval, Tp-e/QT ratio results and VR, together with blood biochemistry parameter results of cases with BD.
Material and Method: Our research was conducted with 51 people diagnosed with bipolar disorder and 52 healthy people as the control group. fQRS, QTc interval, QT dispersion (QTd), Tp-e interval, Tp-e/QT ratio were measured using 12-lead electrocardiography (ECG). The results of the data obtained from ECG and blood biochemistry parameter levels were used to compare the healthy and patient groups.
Results: Tp-e interval (p=0.018) and Tpe/QT ratio (p=0.036) were found to be statistically significantly higher and total cholesterol level (p=0.006) lower in patients with bipolar disorder compared to the control group.
Conclusion: An increased Tpe/QT ratio, along with a prolonged Tp-e interval, may be a useful marker of ventricular arrhythmia risk in individuals with fQRS BD.

Keywords: bipolar disorder, ventricular repolarization, electrocardiography, fragmented QRS


ibrahim Yağcı, Ali Inaltekin, Muammer Karakayalı. Evaluation of Ventricular Repolarization Markers and Fragmented QRS in Patients with Bipolar Disorder. . 2023; 13(2): 179-184

Sorumlu Yazar: ibrahim Yağcı, Türkiye


ARAÇLAR
Tam Metin PDF
Yazdır
Alıntıyı İndir
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
E-Postala
Paylaş
Yazara e-posta gönder

Benzer makaleler
Google Scholar