. Baskıdaki Makaleler: KJMS-09076 | DOI: 10.5505/kjms.2024.09076  

Spinal füzyon cerrahisinde Hounsfield Unit ile Osteopenik ve Osteoporotik Omurganın Belirlenmesi

Güray Bulut1, Mevlüt Ozgur Taskapilioglu2
1Medipol Üniversitesi Tıp Fakültesi Beyin Ve Sinir Cerrahisi Anabilim Dalı, İstanbul, Türkiye
2Bursa Uludağ Üniversitesi Beyin Ve Sinir Cerrahisi Anabilim Dalı, Bursa, Türkiye

Amaç Kemik mineral yoğunluğu (KMY), spinal füzyon cerrahisinde önemli bir faktördür. BMD'yi değerlendirmek için Dual X-ray absorpsiyometri (DEXA) altın standarttır. Bu çalışmada, enstrümantasyon ile spinal cerrahi uygulanan Hounsfield üniteleri (HU) kullanan hastaların kemik yoğunluğunu araştırmayı amaçladık.
Materyal ve metot 2014-2017 yılları arasında posterior transpediküler vida-rod sistemleri ile posterolateral füzyon operasyonu geçiren 40 yaş ve üzeri 99 olgunun BDT ve DEXA sonuçları retrospektif olarak değerlendirildi. Cerrahi planlamada rutin olarak kullanılan lomber BT'den elde edilen vertebra gövdesinin HU değerleri PACS sistemi ile ölçüldü. Her bir omurdan 3 ölçüm alındı. HU değerleri yaş gruplarına göre belirlendi. Bu sonuçlar operasyon öncesi ve/veya 6 ay içinde alınan L1-4 DEXA sonuçları ile karşılaştırıldı.
Bulgular Bilgisayarlı tomografiden elde edilen hastaların HU değerleri dört yaş grubu arasında sınıflandırıldı. Her bir vertebral seviye için HU değerleri, DEXA ile elde edilen T skoru ile karşılaştırıldı. HU değeri ile T skoru arasındaki korelasyonlar anlamlıydı (p <0,001). Ortalama HU değerleri, dekatlar boyunca karşılaştırılan vertebra seviyelerinde tutarlı bir şekilde azaldı. Farklar istatistiksel olarak anlamlıydı. Yaş gruplarında HU değerleri arasında anlamlı bir fark yoktu.
Sonuç Bilgisayarlı tomografiden HU değerlerini ölçerek osteopenik/ osteoporotik omurgayı tahmin etmek, enstrümantasyonda cerrahi planlamaya yardımcı olan basit, uygun maliyetli bir yöntemdir.

Anahtar Kelimeler: Hounsfield birimi, lomber vertebra, enstrümantasyon, posterolateral füzyon, osteoporoz, omurga


Determination of Osteopenic and Osteoporotic Spine with Hounsfield Unit in spinal fusion surgery

Güray Bulut1, Mevlüt Ozgur Taskapilioglu2
1Medipol University School Of Medicine, Department Of Neurosurgery, Istanbul, Turkey
2Bursa Uludag University School Of Medicine Department Of Neurosurgery, Bursa, Turkey

Objective Bone mineral density (BMD) is an important factor in spinal fusion surgery. Dual X-ray absorptiometry (DEXA) is the gold standard for evaluation of BMD. In this study, we aim to evaluate the bone density of the patients using Hounsfield units (HU), who underwent spinal surgery with instrumentation.
Methods Computed tomography and DEXA results of 99 cases who were 40 years of age or older and had posterolateral fusion operation with between 2014-2017, were evaluated retrospectively. The HU values of the vertebral body obtained from the lumbar CT, which is routinely used in surgical planning, were measured with the PACS system. 3 measurements were taken from each vertebra. HU values were determined according to age groups. These results were compared with the L1-4 DEXA results acquired before the operation and/ or within 6 months.
Results HU values of patients obtained from CT were classified between four age groups. HU values of each vertebral level were compared with the T score obtained with DEXA. The correlations of the HU value with the T score were significant (p <0.001). The compared levels’ mean HU values decreased consistently over the ten-year period. The differences were statistically significant. There was no significant difference between HU values in age groups.
Conclusion Estimating the osteopenic/ osteoporotic spine by measuring the HU values from CT is a simple, cost-effective method that helps surgical planning at instrumentation.

Keywords: Hounsfield unit, Lumbar vertebrae, instrumentation, posterolateral fusion, osteoporosis, spine




Sorumlu Yazar: Mevlüt Ozgur Taskapilioglu, Türkiye


ARAÇLAR
Yazdır
Alıntıyı İndir
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
E-Postala
Paylaş
Yazara e-posta gönder

Benzer makaleler
Google Scholar