. 2018; 5(2): 109-111

Acute ophthalmoplegia; same disease, different variants: Anti GQ1b antibody syndrome

Senem Ayça1, Anna Carina Ergani2, Muzaffer Polat1
1Department Of Pediatric Neurology, Celal Bayar University, Manisa, Turkey
2Department Of Pediatrics, Celal Bayar University, Manisa, Turkey

Background: Patients with Miller Fisher syndrome (MFS) is characterized by ophthalmoplegia, ataxia and areflexia. MFS is an immune mediated process, triggered by an infection and includes incomplete forms, such as acute ophthalmoparesis without ataxia (AO) and central nervous system subtype Bickerstaff brainstem encephalitis (BBE).
Patients: We present two cases admitted our hospital at the same day. First case was presented as acute bilateral ophthalmoplegia without ataxia, with elevated levels of anti GQ1b. Second case was presented as bilateral ophthalmoplegia, hypersomnolance, ataxia, oropharyngeal palsy, and sensory motor polyneuropathy with borderline level of anti GQ1b, diagnosed Bickerstaff brainstem encephalitis.
Conclusion: Atypical forms of MFS with different clinical symptoms and elevated levels of antibodies called ‘anti GQ1b antibody syndrome’. Atypical forms of MFS can present with ophthalmoplegia. The cases of the two patients with ophthalmoplegia diagnosed anti GQ1b antibody syndrome; MFS variants ’AO and BBE’.

Keywords: Bickerstaff brainstem encephalitis, Miller Fisher syndrome, acute ophthalmoplegia, anti-GQ1b antibody syndrome


Akut oftalmopleji; aynı hastalık, farklı varyantlar: Anti Gq1b antikor sendromu

Senem Ayça1, Anna Carina Ergani2, Muzaffer Polat1
1Celal Bayar Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Nöroloji Ana Bilim Dalı, Manisa
2Celal Bayar Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı Ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı, Manisa

Giriş: Miller Fisher Sendromu(MFS); oftalmopleji, ataksi ve arefleksi ile karakterize; enfeksiyonların tetiklediği immun aracılığı ile gelişen bir hastalık olup çeşitli tamamlanmamış formları tariflenmektedir. Ataksinin eşlik etmediği akut oftalmopleji (AO) ve santral sinir sistemi tutulumu ile giden Bickerstaff Beyinsapı Ensefaliti (BBE) gibi çeşitli alt tipleri mevcuttur.
Olgu Sunumu: Hastanemize aynı gün başvuran iki hasta sunulacaktır. Olgulardan ilkinde ataksinin eşlik etmediği akut bilateral oftalmopleji tanısı konulmuş ve yüksek anti GQ1b antikor seviyeleri saptanmıştır. İkinci olguda ise bilateral oftalmopleji, somnolans, ataksi, orofarengeal felç ve sensoriomotor polinöropati bulguları mevcuttu. Hastada sınır seviyede anti GQ1b antikorları saptandı ve Bickerstaff beyinsapı ensefaliti tanısı konuldu.
Sonuç: Farklı klinik semptomlar ve artmış anti GQ1b seviyeleri ile bulgu veren MFS’nin atipik formları anti GQ1b antikor sendromu olarak adlandırılır. Atipik formlar oftalmopleji ile başvurabilirler. Oftalmopleji ile başvuran iki hasta anti GQ1b antikor sendromu tanısı alıp MFS’nin AO ve BBE varyantları olarak değerlendirilmiştir.

Anahtar Kelimeler: Bickerstaff beyinsapı ensefaliti, Miller Fisher sendromu, akut oftalmopleji, anti-GQ1b antikor sendromu


Senem Ayça, Anna Carina Ergani, Muzaffer Polat. Acute ophthalmoplegia; same disease, different variants: Anti GQ1b antibody syndrome. . 2018; 5(2): 109-111

Corresponding Author: Senem Ayça, Türkiye


TOOLS
Print
Download citation
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
Share with email
Share
Send email to author

Similar articles
Google Scholar