. 2017; 4(4): 232-238

Turkish validity reliability and newborns adaptation of pediatric peripheral intravenous infiltration scale

Ebru Temizsoy1, Özlem Eriş1, Ayşe Karakoç2, Şengül Cangür3, Güner Karatekin1, Fahri Ovalı4
1University of Health Sciences, Zeynep Kamil Maternity and Children’s Training and Research Hospital, Department of Pediatrics
2Marmara University School of Health Sciences Midwifery High School
3Düzce University Faculty of Medicine Biostatistics and Medical Informatics A.D.
4Medeniyet University Göztepe Training and Research Hospital

INTRODUCTION: The aim of the study is to determine the Turkish validity relıability and newborns adaptation of pediatric peripheral intravenous infiltration scale.
METHODS: This study is methodological and with simultaneous evaluation of the two observers at the 54 newborns were conducted. Each infant was monitored 8 times with hourly observations from when the vein path was changed and a total of 864 observational outcomes were assessed with Scale. SPSS program was used for statistical evaluations.
RESULTS: A total of 54 newborns were taken to study and the proportions of cases at each care level in Neonatal Intensive Care Unit (NICU) were similar (Level I: 16 patients, Level II: 23 patients, Level III: 15 patients, (p = 0.348). The most commonly used fluid was found to be dextrose10% in 63% and total parenteral nutritional fluid(TPN) in 26%. Newborns postnatal age was median 3 days (min = 1, max = 27). A total of 864 observations were made for 8 hours and in the 35%(n=19) of 54 babies, the vein pathway was changed after the first observation. 69% of the infants whose vascular acces were changed were identified in the first stage (1 point), 25% in the second stage (2 points) andvascular acces were renewed. The Krippendorff 'alpha reliability coefficient' showing the integration between the two evaluators was 1.00 (p <0.001). This result shows "full compliance" between the two evaluators. Intra-class correlation coefficient showing reliability between measurements was r = 0.99 (p <0.001). This coefficient also indicates that the measurements are highly reliable.
DISCUSSION AND CONCLUSION: Intravenous infiltration and extravasations are preventable complications in neonates and should be assessed with the aid of a scale at regular intervals. Pediatric Peripheral Intravenous Infiltration Scale can be used in Newborns and in Turkish.

Keywords: Infiltration, Newborn, Scale


Pediatrik periferal intravenöz infiltrasyon ölçeğinin Türkçe geçerlilik güvenirliği ve yenidoğana uyarlanması

Ebru Temizsoy1, Özlem Eriş1, Ayşe Karakoç2, Şengül Cangür3, Güner Karatekin1, Fahri Ovalı4
1Sağlık Bilimleri Üniversitesi Zeynep Kamil Kadın ve Çocuk Hastalıkları Sağlık Araştırma ve Uygulama Merkezi
2Marmara Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Ebelik Yüksek Okulu
3Düzce Üniversitesi Tıp Fakültesi Biyoistatistik ve Tıbbi Bilişim A.D.
4Medeniyet Üniversitesi Göztepe Eğitim ve Araştırma Hastanesi

GİRİŞ ve AMAÇ: Pediatrik Periferal İntravenöz İnfiltrasyon Ölçeği’nin Türkçe geçerlik güvenirliğinin incelenmesi ve yenidoğanlarda kullanımının uyarlanması amacıyla planlanmıştır.
YÖNTEM ve GEREÇLER: Metodolojik tipte olan bu çalışma prospektif ve gözlemsel özelliktedir. 54 yenidoğanda, 2 gözlemcinin eş zamanlı değerlendirme sonuçları ile yürütülmüştür. Her bebek damar yolu değiştirildiği andan itibaren, saatlik gözlemler ile 8 kez izlenmiş ve toplam 864 gözlem sonucu ölçek ile değerlendirilmiştir. İstatistiksel değerlendirmeler için SPSS programı kullanılmıştır.
BULGULAR: Çalışmaya toplam 54 hasta ve 864 gözlem sonucu alınmış olup Yenidoğan Yoğun Bakım Ünitesinde her bir bakım düzeyindeki olguların oranları benzerdir (1. Düzey: 16 hasta; 2.düzey: 23 hasta; 3. Düzey 15 hasta, (p=0.348) En fazla kullanılan sıvı cinsi %63’lük oranla %10 dekstroz ve %26’lık oranla total parenteral nutrisyon sıvısı olarak bulunmuştur. Postnatal ortanca 3. günden (min=1, max=27) itibaren takip yapılmıştır. Toplam 864 gözlem yapılan 54 bebeğin (n=19) %35’inde birinci gözlem sonrasında damar yolu değiştirilmiştir. Damar yolu değiştirilen bebeklerin ölçeğe göre n=11’i (%69) birinci evrede (1 puan), n=5’i (%25) ikinci evrede (2 puan) tespit edilmiş ve damar yolları yenilenmiştir. İki değerlendirici arasındaki uyumu gösteren Krippendorff’ alfa güvenirlik katsayısı” 1.00 olarak hesaplanmıştır (p<0.001). Bu sonuç iki değerlendirici arasında “tam uyumu” göstermektedir. Ölçümler arasındaki güvenirliği gösteren Intra-class korelasyon katsayısı ise r=0.99 (p<0.001) bulunmuştur. Bu katsayısı da ölçümlerin yüksek düzeyde güvenilir olduğunu ifade etmektedir.
TARTIŞMA ve SONUÇ: İntravenöz infiltrasyon ve ekstravazasyonlar yenidoğanlarda önlenebilir komplikasyonlardır ve düzenli aralıklarla bir ölçek yardımı ile değerlendirilmelidir. Pediatrik Periferal İntravenöz İnfiltrasyon Ölçeği Türkçe olarak geçerli güvenilir bir ölçek olup yenidoğanlarda kullanımı uygundur.

Anahtar Kelimeler: İnfiltrasyon, Yenidoğan, Ölçek


Ebru Temizsoy, Özlem Eriş, Ayşe Karakoç, Şengül Cangür, Güner Karatekin, Fahri Ovalı. Turkish validity reliability and newborns adaptation of pediatric peripheral intravenous infiltration scale. . 2017; 4(4): 232-238

Corresponding Author: Ebru Temizsoy, Türkiye


TOOLS
Print
Download citation
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
Share with email
Share
Send email to author

Similar articles
Google Scholar