. 2017; 4(4): 211-215

Efficacy and Maternal Comfort of Sequential versus Simultaneous Breast Expression by Mothers of Critically Ill Newborns

Özge Altun Köroğlu, Nazmiye Can, Başak Yıldız Atıkan, Sema Tanrıverdi, Mehmet Yalaz, Mete Akısü, Nilgün Kültürsay
Ege University Faculty Of Medicine, Department Of Pediatrics, Division Of Neonatology, Izmir/turkey

INTRODUCTION: Expressed breast milk is beneficial for infants in Neonatal Intensive Care Unit (NICU) when direct breastfeeding is not possible. Breast expression with manual or electric breast pumps is promoted for initiation and maintenance of lactation in this critical period. In this study we aimed to compare the efficacy and maternal comfort of sequential versus simultaneous breast expression in newly delivered mothers whose infants were admitted to NICU.
METHODS: Thirty five mothers were followed prospectively for milk expression either sequentially (n=21) or simultaneously (n=14) with breast pumps for 10 days. Total amount of milk expressed per day and per each period was recorded together with the duration of breast expression. Mothers’ impressions about the easiness and comfort of the procedure, and their satisfaction about the amount of milk were evaluated with a questionnaire at the end of the study.
RESULTS: The amounts of expressed milk per day and per each expression period were similar in both groups. However time spent for each expression period was significantly lower for simultaneous breast expression. Mothers in the simultaneous expression group gave higher scores with regard to ease of use when compared to mothers in the sequential expression group (4.36±0.50 vs. 4.00±0.44, p=0.046). Mothers graded both methods with similar scores in all other parameters.
DISCUSSION AND CONCLUSION: Simultaneous breast expression is time saving, while both simultaneous and sequential breast expression are similarly efficient for milk production and both methods are helpful and well tolerable for promoting breastfeeding in NICU mothers.

Keywords: breastfeeding, breast pump, sequential, simultaneous, neonatal intensive care unit


Kritik hasta yenidoğanların annelerinde ardışık ve eş zamanlı süt sağmanın etkinlik ve konforu

Özge Altun Köroğlu, Nazmiye Can, Başak Yıldız Atıkan, Sema Tanrıverdi, Mehmet Yalaz, Mete Akısü, Nilgün Kültürsay
Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı Ve Hastalıkları Anabilim Dalı Neonatoloji Bilim Dalı, Bornova, Izmir

GİRİŞ ve AMAÇ: Yenidoğan Yoğun Bakım Ünitesi’nde (YYBÜ) yatan bebeklerde direkt emzirme mümkün olmasa da sağılmış anne sütü çok faydalıdır. Bu kritik dönemde laktasyonun başlatılması ve sürdürülmesi için elle ya da elektikli süt pompaları kullanılarak süt sağılması önerilir. Bu çalışmada bebekleri YYBÜ’ne yatırılan yeni doğum yapmış annelerde ardışık ve eş zamanlı süt sağmanın etkinlik ve konforunu karşılaştırmayı amaçladık.
YÖNTEM ve GEREÇLER: Çalışmaya alınan 35 anne, elektrikli pompa kullanarak her iki memeden ardışık (n=21) ya da eş zamanlı (n=14) süt sağdıkları 10 gün içerisinde prospektif olarak izlendi. Süt sağma süresine ek olarak sağılan süt miktarı günlük ve her sağma için ayrı ayrı kayıt edildi. Bu uygulamaların kolaylığı ve konforu konusunda annelerin görüşleri ve tatminkarlıkları çalışmanın sonunda bir anket ile değerlendirildi.
BULGULAR: Günlük ve her sağma girişiminde elde edilen süt müktarları gruplar arasında benzer bulundu. Her iki memeden eş zamanlı süt sağan annelerin süt sağma süreleri anlamlı olarak daha kısa bulundu. Eş zamanlı olarak her iki memeden süt sağan anneler diğerleri ile karşılaştırıldıklarında; kullanım kolaylığı yönünden daha yüksek skorlar verdiler (4.36±0.50 vs. 4.00±0.44, p=0.046). Anketin diğer alanlarında her iki süt sağma tekniği de benzer bulundu.
TARTIŞMA ve SONUÇ: Süt sağmak için her iki memenin eş zamanlı sağılması zaman kazandırıcı bir yöntemdir. Bununla beraber hem eşzamanlı hem de ardışık süt sağma yöntemleri; bebekleri YYBÜ’de yatan annelerde laktasyonun sağlanmasında etkin ve iyi tolere edilen yöntemlerdir.

Anahtar Kelimeler: süt sağma, süt pompaso, ardışık, eş zamanlı, yenidoğan yoğun bakım ünitesi


Özge Altun Köroğlu, Nazmiye Can, Başak Yıldız Atıkan, Sema Tanrıverdi, Mehmet Yalaz, Mete Akısü, Nilgün Kültürsay. Efficacy and Maternal Comfort of Sequential versus Simultaneous Breast Expression by Mothers of Critically Ill Newborns. . 2017; 4(4): 211-215

Corresponding Author: Özge Altun Köroğlu, Türkiye


TOOLS
Print
Download citation
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
Share with email
Share
Send email to author

Similar articles
Google Scholar