. 2017; 4(3): 109-116

Oral and Dental Health Problems of Children with Attention Deficit/Hyperactivity Disorders and Solution Proposals

Ceylan Çağıl Yetiş, Zuhal Kırzıoğlu
Department of Pediatric Dentistry, Suleyman Demirel University, Isparta, Turkey

Attention deficit and hyperactivity disorder (ADHD), is the most common childhood onset behavioural disorder characterized by a developmentally inappropriate attention deficit, hyperactivity-impulsivity or their combination. Genetic and environmental factors play a role in the etiology. Because of the behavioural problems sourced from the disease itself and side effects of the drugs used in therapy, children with ADHD take part in the risk group in terms of oral and dental health problems and they are included in the group of patients who need special attention in pediatric dentistry. Drugs used in the treatment are expressed to cause dry mouth. Children with ADHD have been reported to have low oral hygiene habits and a high prevalence of dental caries. Also parafunctional habits such as bruxism and dental trauma is observed more frequently in these children. In this review, oral health and behavior management problems in children with ADHD are mentioned and solutions are offered.

Keywords: Attention deficit, Hyperactivity, Dental health.


Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu Olan Çocuklarda Ağız Diş Sağlığı Problemleri ve Çözüm Önerileri

Ceylan Çağıl Yetiş, Zuhal Kırzıoğlu
Süleyman Demirel Üniversitesi, Diş Hekimliği Fakültesi, Pedodonti Anabilim Dalı,Isparta

Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu (DEHB), yaşa uygun olmayan seviyede dikkatsizlik, hiperaktivite-dürtüsellik veya bunların kombinasyonu şeklinde kendini gösteren en yaygın görülen çocukluk çağı-başlangıçlı davranış bozukluğudur. DEHB etiyolojisinde genetik ve çevresel faktörlerin rolü bulunmaktadır. Hastalığın kendisinden kaynaklı davranışsal problemler ve ilaç yan etkileri nedeniyle eklenen sorunlar, DEHB'li çocukların ağız ve diş sağlığı açısından risk grubunda yer almasına ve çocuk diş hekimliğinde özel ilgi gereksinimi olan hasta grubuna dahil olmalarına neden olmaktadır. Tedavisinde kullanılan ilaçların ağız kuruluğuna neden olabildiği belirtilmiştir. DEHB olan çocukların düşük oral hijyen alışkanlıkları ve yüksek diş çürüğü prevalansına sahip oldukları bildirilmiştir. Ayrıca bruksizm gibi parafonksiyonel alışkanlıklar ve dental travmalar da bu çocuklarda daha sık gözlenmektedir. Bu derlemede DEHB görülen çocuklarda ağız diş sağlığı ve davranış yönlendirme sorunlarından bahsedilmekte ve çözüm önerilerinde bulunulmaktadır.

Anahtar Kelimeler: Dikkat eksikliği, Hiperaktivite, Diş sağlığı.


Ceylan Çağıl Yetiş, Zuhal Kırzıoğlu. Oral and Dental Health Problems of Children with Attention Deficit/Hyperactivity Disorders and Solution Proposals. . 2017; 4(3): 109-116

Corresponding Author: Ceylan Çağıl Yetiş, Türkiye


TOOLS
Print
Download citation
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
Share with email
Share
Send email to author

Similar articles
Google Scholar