. 2017; 4(4): 220-226

Seizure Self-Efficacy Scale for Children: Confirmatory and Exploratory Factor Analysis

Şerife Tutar Güven1, Mehmet Ziya Fırat2, Ayşegül Işler Dalgıç1
1Department of Pediatric Nursing, Akdeniz University, Antalya, Turkey
2Department of Animal Science, Akdeniz University, Antalya, Turkey

INTRODUCTION: In the past few years, the concept of self-efficacy in individuals with epilepsy has become increasingly important. The aim of this study was to analyze the psychometric aspects of the Turkish version of the Seizure Self-Efficacy Scale for Children.
METHODS: This is a cross-sectional survey. The study data were collected using the Seizure Self-Efficacy Scale for Children and Child Introduction Form. The study sample included 166 children who were between 9 and 17 years of age. The authors assessed the reliability and construct validity of the study data using exploratory and confirmatory factor analyses.
RESULTS: Confirmatory factor analysis did not confirm the original model, which was reported in the original sample. The analysis tool included 15 items in two factors. Reliability of the two factors was acceptable and validity was supported. The tool was valid and reliable for measuring self-efficacy of children with epilepsy. The factor structure was derived from and confirmed by the original tool. It was found that the Turkish version of the modified Seizure Self-Efficacy Scale for Children had satisfactory psychometric aspects for a Turkish population.
DISCUSSION AND CONCLUSION: By assessing and determining children’s seizure self-efficacy levels, health professionals can provide more effective treatment and nursing care and make a positive contribution to the process of managing and coping with the disease.

Keywords: Epilepsy, self-efficacy, confirmatory factor analysis, exploratory factor analysis


Çocuklarda Nöbet Öz-Yeterlik Ölçeği: Doğrulayıcı ve Açıklayıcı Faktör Analizi

Şerife Tutar Güven1, Mehmet Ziya Fırat2, Ayşegül Işler Dalgıç1
1Akdeniz Üniversitesi, Hemşirelik Fakültesi, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı, Antalya
2Akdeniz Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Zootekni Ana Bilim Dalı, Antalya

GİRİŞ ve AMAÇ: Son yıllarda epilepsi hastalığı olan bireylerde öz yeterlik kavramı gittikçe önem kazanmaktadır. Bu çalışmanın amacı, epilepsi hastalığı olan çocuklarda Nöbet Öz-Yeterlik Ölçeği’nin Türkçe versiyonunun psikometrik yönlerini analiz etmektir.
YÖNTEM ve GEREÇLER: Bu çalışma kesitsel desendedir. Araştırmanın verileri Çocuklarda Nöbet Öz Yeterlik Ölçeği ve Çocuk Tanıtım Formu kullanılarak toplanmıştır. Araştırmanın örneklemini 9-17 yaş arası 166 çocuk oluşturmuştur. Verilerin geçerliği ve güvenirliğinin incelenmesinde açıklayıcı ve doğrulayıcı faktör analizleri kullanılmıştır.
BULGULAR: Doğrulayıcı faktör analizi sonucunda ölçeğin geliştirildiği örneklem grubundaki faktör yapısının doğrulanmadığı belirlendi. Analiz edilen 15 maddelik ölçekte, iki faktörlü yapı belirlendi. Bu iki faktörlü yapının geçerliği ve güvenirliği yapılan analizlerle doğrulandı. Ölçeğin yeni faktör yapısı ise ölçeğin orijinalinden elde edilerek doğrulandı. Bununla birlikte Nöbet Öz Yeterlik Ölçeği’nin iki faktörlü yapısının psikometrik analizlerinin Türk çocuklarında kabul edilebilir düzeyde olduğu ve epilepsi hastalığı olan çocuklarda öz-yeterliği ölçmede geçerli güvenilir bir araç olduğu belirlendi.
TARTIŞMA ve SONUÇ: Sağlık profesyonelleri, epilepsi hastalığı olan çocuklarda nöbet öz yeterlik düzeyini belirleyerek ve değerlendirerek daha etkili bir tedavi süreci ve hemşirelik bakımı sunabilirler, bunun sonucunda çocuğun hastalıkla baş etmesine ve hastalığın yönetim sürecine olumlu katkı sağlayabilirler.

Anahtar Kelimeler: Epilepsi, öz-yeterlik, doğrulayıcı faktör analizi, açıklayıcı faktör analizi


Şerife Tutar Güven, Mehmet Ziya Fırat, Ayşegül Işler Dalgıç. Seizure Self-Efficacy Scale for Children: Confirmatory and Exploratory Factor Analysis. . 2017; 4(4): 220-226

Corresponding Author: Şerife Tutar Güven, Türkiye


TOOLS
Print
Download citation
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
Share with email
Share
Send email to author

Similar articles
Google Scholar