. 2017; 4(2): 53-58

Information is power: An interventional study on parents of children with febrile seizures

Deniz Özalp Kızılay1, Asusinem Akyalçın Kırdök2, Pelin Ertan3, Senem Ayça4, Mehmet Murat Demet5, Muzaffer Polat4
1Division of Pediatry, Celal Bayar University, School of Medicine, Manisa, TURKEY
2Division of Psychiatry, Atatürk Training and Research Hospital, İzmir, TURKEY
3Division of Pediatric Nephrology, Celal Bayar University, School of Medicine, Manisa, TURKEY
4Division of Pediatric Neurology, Celal Bayar University, School of Medicine, Manisa, TURKEY
5Division of Psychiatry, Celal Bayar University, School of Medicine, Manisa, TURKEY

INTRODUCTION: Febrile seizures (FS) cause great fear and panic in the families. The majority of parents think that they may lose their child during a seizure and feel anxious about the possibility of recurrence of seizures in the future. We believe that education of the families with high levels of anxiety due to FS may be helpful to reduce the level of anxiety. In this study, we aimed to determine the needs of parents about FS, and the effect of education about FS on approach and anxiety of the parents.
METHODS: In our study, we interviewed with the parents of 113 children who suffered from FS. We conducted a survey aiming at detailed detection of knowledge, attitudes, thoughts and concerns of the families about FS and their approaches to fever and FS. We also performed Hospital Anxiety and Depression Scale (HADS) and State-Trait Anxiety Inventory (STAI) to determine the levels of anxiety and depression of the parents.
RESULTS: In this study, we found that parents have misinformation and misbeliefs suggesting that FS damages the brain and causes epilepsy, FS is a life–threatening disease, and electroencephalography (EEG), magnetic resonance imaging (MRI) and computed tomography (CT) scans of the brain are required. We also determined a significant lack of information about interventions during a seizure and thus, a high level of anxiety.
DISCUSSION AND CONCLUSION: We concluded that parents who are provided with sufficient information and given psychosocial support have their anxiety levels significant reduced. Thus, they will be better in first aid practices and their requests for unnecessary preventive interventions will reduce.

Keywords: Febrile seizure, parental anxiety, education program


Bilgi güçtür: Febril konvülsiyon geçiren çocukların aileleri üzerine müdahaleli bir çalışma

Deniz Özalp Kızılay1, Asusinem Akyalçın Kırdök2, Pelin Ertan3, Senem Ayça4, Mehmet Murat Demet5, Muzaffer Polat4
1Celal Bayar Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı, Manisa
2Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Psikiyatri Bölümü, İzmir
3Celal Bayar Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Nefroloji Ana Bilim Dalı, Manisa
4Celal Bayar Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Nöroloji Ana Bilim Dalı, Manisa
5Celal Bayar Üniversitesi Tıp Fakültesi Psikiyatri Ana Bilim Dalı, Manisa

GİRİŞ ve AMAÇ: Febril konvülsiyonlar(FK) ailelerde büyük korku ve paniğe yol açar. Çoğu aile nöbet anında çocuğunu kaybedeceğini düşünür ve gelecekte nöbetlerin tekrarlaması endişesini yaşarlar. Ailelerin eğitimi ile FK'nın yarattığı endişe düzeyini azaltabileceğimize inanmaktayız. Bu çalışmada ailelerin febril konvülsiyonla ilişkili ihtiyaçlarını tespit edip, FK hakkındaki eğitimin FK’a yaklaşım ve ailelerin anksiyetesi üzerine etkisini belirlemeyi amaçladık.
YÖNTEM ve GEREÇLER: Çalışmamızda çocuğu FK geçiren 113 aile ile görüşüldü. Anket uygulaması ile ailelerin FK hakkındaki bilgi, düşünce, tutum ve endişelerini detaylı olarak saptamaya çalıştık. Ayrıca ailelerin depresyon ve anksiyetesini belirlemek için Hastane Anksiyete ve Depresyon Skalası(HADS) ile Anksiyete Kişisel Bildiri Envanterini(AKBE) uyguladık.
BULGULAR: Bu çalışmada ailelerin FK’un beyine hasar verip epilepsiye yol açtığı, yaşamı tehdit eden bir hastalık olduğu, elektroensefalografi (EEG), manyetik rezonans görüntüleme(MRG) ve bilgisayarlı tomografi (BT) ile değerlendirme gerektiğine dair yanlış bilgi ve inanışa sahip olduklarını gördük. Bunun yanında nöbet anında nasıl müdahale edeceklerini bilmediklerini ve bunun da yüksek anksiyeteye yol açtığını gördük.
TARTIŞMA ve SONUÇ: Yeterli bilgi ve psikososyal destek verilen ailelerin anksiyete seviyelerinde belirgin azalma olduğunu tespit ettik. Böylece ilk yardım pratiğinde düzelme ve gereksiz önleyici müdahalede azalma beklemekteyiz.

Anahtar Kelimeler: Febril konvülsiyon, aile anksiyetesi, eğitim programı


Deniz Özalp Kızılay, Asusinem Akyalçın Kırdök, Pelin Ertan, Senem Ayça, Mehmet Murat Demet, Muzaffer Polat. Information is power: An interventional study on parents of children with febrile seizures. . 2017; 4(2): 53-58

Corresponding Author: Senem Ayça, Türkiye


TOOLS
Print
Download citation
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
Share with email
Share
Send email to author

Similar articles
Google Scholar