. 2017; 4(4): 206-210

Factors affecting same-day discharge following laparoscopic cholecystectomy in children

Zafer Dökümcü, Emre Divarcı, Sibel Tiryaki, Ahmet Çelik, Geylani Özok, Orkan Ergün
Ege University Faculty Of Medicine Department Of Pediatric Surgery, İzmir,turkey

INTRODUCTION: Laparoscopic cholecystectomy (LC) as day surgery is widely performed in adults; however experience in pediatric LC on out-patient setting is limited. We aimed to review our experience and investigate related factors.
METHODS: Medical records of patients who underwent elective LC from July 2005 to July 2016 were reviewed. Patients were grouped according to the duration of hospital stay, and patient characteristics and outcome were compared. T-test and chi-square were used for statistical analysis.
RESULTS: A hundred and sixty-seven patients with a mean age of 10.4 years were enrolled. There was no conversion with only one postoperative complication in a patient with consumption coagulopathy. Same day discharge (SDD), Overnight stay (ONS) and Prolonged stay (PS) groups were constituted of 50, 92, 25 patients, respectively. All groups had similar preoperative characteristics and median postoperative pain scores. The previous history of cholecystitis and underlying hematological diseases were more common in PS group (p<0.05). Duration of anesthesia was shortest in SDD, longest in PS groups (p<0.006). Perioperative minor complications were more common in PS group than SDD group (p=0.03). Mean time for oral feeding was 3.2, 5.4 and 14.8 hours for SDD, ONS and PS groups, respectively (p<0.009). There was no readmission.
DISCUSSION AND CONCLUSION: LC may safely be performed as day surgery in children without co-morbidities. Shorter duration of anesthesia and early oral feeding seem to play a key role in same-day discharge in these cases.

Keywords: Laparoscopic cholecystectomy, day surgery, child


Çocuklarda laparoskopik kolesistektominin günübirlik uygulanmasını etkileyen faktörler

Zafer Dökümcü, Emre Divarcı, Sibel Tiryaki, Ahmet Çelik, Geylani Özok, Orkan Ergün
Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi, Çocuk Cerrahisi Anabilim Dalı, İzmir, Türkiye

GİRİŞ ve AMAÇ: Erişkinlerde günübirlik laparoskopik kolesistektomi (GLK) yaygın olarak kullanılmaktadır. Çocuklarda ise bu konuyla ilgili deneyim sınırlıdır. Bu çalışmada çocuklarda GLK uygulamasını etkileyen faktörlerin ortaya konması amaçlanmıştır.
YÖNTEM ve GEREÇLER: Haziran 2005-Temmuz 2016 tarihleri arasında kliniğimizde semptomatik veya asemptomatik kolelitiazis nedeniyle elektif laparoskopik kolesistektomi uygulanmış hastaların kayıtları geriye dönük olarak incelendi. Hastalar yatış sürelerine göre gruplandırıldı. Gruplar; demografik veriler, eşlik eden hastalık, öykü, anestezi ve ameliyat özellikleri, postoperatif tedavi ve beslenme durumlarına göre karşılaştırıldı. Analiz için T-test ve ki-kare kullanıldı.
BULGULAR: Ortalama yaşı 10,4 olan 167 olgu çalışmaya dahil edildi. Hiçbir olguda açığa dönüş gerekmezken tüketim koagülopatisi gelişen bir olgu dışında komplikasyon gelişmedi. Günübirlik (GB), tek gecelik yatış (TGY) ve uzamış yatış (UY) gruplarını sırasıyla 50, 92 ve 25 olgu oluşturdu. Gruplar preoperatif özellik ve postoperatif ağrı düzeyi açılarından benzerdi. Geçirilmiş kolesistit öyküsü UY grubunda daha sıktı (p<0,05). Anestezi süresi GB grubunda en az, UY grubunda en fazlaydı (p<0,006). UY grubunda perioperatif minör komplikasyonlar GB grubuna göre daha sıktı (p=0,03). Oral beslenmeye geçiş süreleri GB, TGY ve UY gruplarında sırasıyla 3,2, 5,4 ve 14,8 saatti (p<0,009). Hiçbir olguda yeniden yatış gerekmedi.
TARTIŞMA ve SONUÇ: Günübirlik laparoskopik kolesistektomi eşlik eden hastalığı olmayan çocuklarda güvenle uygulanabilir. Anestezi süresi ve oral beslenmenin geciktirilmeden başlanması en önemli faktörlerdir.

Anahtar Kelimeler: Laparoskopik kolesistektomi, günübirlik, çocuk


Zafer Dökümcü, Emre Divarcı, Sibel Tiryaki, Ahmet Çelik, Geylani Özok, Orkan Ergün. Factors affecting same-day discharge following laparoscopic cholecystectomy in children. . 2017; 4(4): 206-210

Corresponding Author: Zafer Dökümcü, Türkiye


TOOLS
Print
Download citation
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
Share with email
Share
Send email to author

Similar articles
Google Scholar