. 2014; 1(2): 54-61 | DOI: 10.4274/jpr.03522  

Nurse’s Role in Preventing Ventilator-Associated Pneumonia in Pediatric Intensive Care Unit

Duygu Sönmez Düzkaya
Istanbul University, Istanbul Faculty Of Medicine, Directorate Of Nursing Services, İstanbul, Turkey

Intensive care units, one or more organ dysfunction due to serious organ system aimed to improve the patients in need of intensive care, with the format and layout of privilege in terms of patient care, equipped with high-tech devices, monitoring vital signs and the patient made a 24-hour treatment. The most commonly device used in these units are mechanical ventilatory.
Mechanical ventilation is designed life support system to support the functions of normal lung or to fulfill. Although mechanical ventilation in pediatric intensive care units, implemented in recent years in an attempt saving life, brings with it many complications. At the beginning of complications are barotrauma, oksitrauma, volütrauma, tracheal stenosis and infections.
The major complications of mechanical ventilation are ventilator-associated pneumonia, that defined as children with lower respiratory tract infection occurred and is known to play a role in the development of many risk factors. Many of these risk factors obtained from adult studies can be obtained and the appropriate use of some of the children listed.

The nurses who most care and attempt with patients in pediatric intensive care unit are one of the important roles of nursing is know very well the risk factors ventilator-associated pneumonia and to take measures for prevention.

Keywords: Ventilatory associated pneumonia, pediatric intensive care, the role of the nurse


Pediatrik Yoğun Bakım Ventilatör İlişkili Pnömoninin Önlenmesinde Hemşirenin Rolü

Duygu Sönmez Düzkaya
İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi, Hemşirelik Hizmetleri Müdürlüğü, İstanbul, Türkiye

Yoğun bakım üniteleri bir veya daha fazla organ ve organ sistemlerinde ciddi işlev bozukluğu nedeniyle yoğun bakım gereksinimi olan hastaların iyileştirilmesini amaçlayan, yer-leşim biçimi ve hasta bakımı açısından ayrıcalık taşıyan, ileri teknolojiye sahip cihazlarla dona-tılmış, 24 saat yaşamsal göstergelerin gözlemi ve hasta tedavisinin yapıldığı kliniklerdir. Bu ünitelerde en çok kullanılan cihaz mekanik ventilatörlerdir.
Mekanik ventilasyon normal akciğer fonksiyonlarını desteklemek veya yerine getirmek üzere geliştirilmiş yaşam destek sistemidir. Mekanik ventilatör, pediatrik yoğun bakım ünitelerinde son yıllarda uygulanan yaşam kurtacı bir girişim olmasına rağmen beraberinde birçok komplikasyonu getirmektedir. Bunların başında akciğerlerde barotravma, volütravma ve oksitravma, trakeal stenoz ve infeksiyonlar gelmektedir.
Mekanik ventilasyonun önemli komplikasyonları arasında olan ventilatör ilişkili pnömoni, çocukların alt solunum yolunda meydana gelen infeksiyon olarak tanımlanmakta ve gelişiminde birçok risk faktörünün rol aldığı bilinmektedir. Bu risk faktörlerinden birçoğu erişkin araştırmaları sonucunda elde edinilmiş ve bazılarının çocuklarda kullanımının uygun olabileceği belirtilmiştir.
Pediatri yoğun bakım ünitesinde hastalar ile en fazla birlikte olan ve girişimde bulunan hemşirelerin ventilatör ilişkili pnömoninin risk faktörlerini çok iyi bilmeleri ve korunma önlemlerini almaları önemli hemşirelik rolleri arasında yer almaktadır.

Anahtar Kelimeler: Ventilatör ilişkili pnömoni, pediatri yoğun bakım, hemşirenin rolü


Duygu Sönmez Düzkaya. Nurse’s Role in Preventing Ventilator-Associated Pneumonia in Pediatric Intensive Care Unit. . 2014; 1(2): 54-61

Corresponding Author: Duygu Sönmez Düzkaya, Türkiye


TOOLS
Full Text PDF
Print
Download citation
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
Share with email
Share
Send email to author

Similar articles
Google Scholar