. 2014; 12(1): 0-0

İlköğretim ve lise öğrencilerinin AIDS’e ilişkin bilgilerinin değerlendirilmesi

Aysun Çaltık Yılmaz1, Sevgi Başkan2
1Keçiören Eğitim Ve Araştırma Hastanesi, Çocuk Nefroloji Bölümü,
2Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi, Sosyal Pediatri Bilim Dalı

AMAÇ: İlköğretim ve lise öğrencilerinin AIDS hakkındaki bilgi düzeylerinin yaş, sosyal ve ekonomik özellikler ile bu konuda yapılan eğitimden gördükleri yarar açısından karşılaştırmaktır.
YÖNTEMLER: Çalışma Ankara iline bağlı Abidinpaşa ve Çankaya ilçelerinden seçilen okullarda yürütüldü. Öğrencilerin sahip olduğu ekonomik imkanlar ile ebeveyn eğitim durumları bir anketle sorgulandı. AIDS bulaşma yolları ve korunma hakkında bilgilerini değerlendirmek amacıyla bu konuda yapılan eğitimden önce ve sonra anket uygulandı. Sonuçlar iki grup arasında ‘Statistical Package for he Social Sciences (SPSS), Windows 11.5’ programı ile değerlendirildi.

BULGULAR: İlköğretimden 180 öğrenci, liseden 202 öğrenci ile toplam çalışmaya katılan öğrenci sayısı 382 olarak belirlendi. İki ilçe arasında baba eğitimi ve gelir düzeyi ile ilgili farklılık saptandı. Öğrencilerin çoğunluğunun AIDS hastalığının bulaşıcı olduğunu ve bağışıklık sistemini etkilediğini bildiği görüldü. Ancak bulaşma yollarıyla ilgili yanlış bilgi ve tutum içinde oldukları saptandı. Öğrencilerin AIDS hakkında bilgi aldıkları kaynakları giderek azalan sıklıkta sırasıyla; gazete, anne-baba, öğretmen, kitaplar, sağlık çalışanları, internet ve en son olarak arkadaşlar olarak sıraladıkları görüldü. Öğrencilerin büyük ilgi duyduğu internetin AIDS gibi hastalıkları araştırmak için tercih edilmediği dikkati çekti. En önemli bilgi kaynağı olarak televizyon çoğunluk tarafından işaret edildi.

SONUÇ: Öğrencilerin öncelikle gerçek anlamda bir cinsel eğitime, beraberinde AIDS ve diğer cinsel yolla bulaşan hastalıklar ile ilgili sağlıklı bilgilendirme çalışmalarına ihtiyaçları olduğu düşüncesine ulaşılmıştır.

Anahtar Kelimeler: AIDS, anket, öğrenci


Evaluation of primary and high school students' knowledge about AIDS

Aysun Çaltık Yılmaz1, Sevgi Başkan2
1Keçiören Education And Research Hospital, Pediatric Nephrology Department
2Ankara University Faculty Of Medicine. Social Pediatri Department

OBJECTIVE: The aim of this study is to compare primary and high school students’ knowledge about AIDS due to the parameters of age, parents’ education, family’s income and benefit from education about AIDS disease.
METHODS: Samples of the study was chosen from primary and high schools of two towns of Ankara: Abidinpaşa and Çankaya. The data was collected using the questionnaire about students’ socioeconomic level and knowledge about AIDS. The data was collected before and after the training regarding the way of transmission of AIDS. Results were evaluated by ‘Statistical Package for the Social Sciences (SPSS), Windows 11.5.
RESULTS: Total number of participants was 382, 180 of which were primary school students and 202 of which were high school students. Statistical difference was observed between the two towns concerning the education level of parents and family income. Most of the students had enough knowledge about the transmission capability of the disease. However, we determined that behavior and attitude about the way of transmission of AIDS were not appropriate. Students’ source of information about AIDS ranged (in descending frequency) as follows: newspaper, parents, teachers, books, medical experts, internet and friends. It is remarkable that the highly attractive internet is not a means of research for students. Television was preferred as the most important source of information.
CONCLUSION: We concluded that students need education about the sexually transmissible diseases, primarily AIDS, for the preservation of general public health.

Keywords: AIDS, questionnaire, students


Aysun Çaltık Yılmaz, Sevgi Başkan. Evaluation of primary and high school students' knowledge about AIDS. . 2014; 12(1): 0-0

Sorumlu Yazar: Aysun Çaltık Yılmaz, Türkiye


ARAÇLAR
Yazdır
Alıntıyı İndir
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
E-Postala
Paylaş
Yazara e-posta gönder

Benzer makaleler
Google Scholar