. 2023; 21(2): 0-0

Bebek dostu bir üniversite hastanesinde hastanede kalış süresi boyunca formül süt desteğinin belirleyicileri

Selma Aktas, Ebru Kazanci, Ayse Korkmaz
Acıbadem Mehmet Ali Aydınlar Üniversitesi Tıp Fakültesi, Pediatri Anabilim Dalı, Neonatoloji Bilim Dalı

GİRİŞ ve AMAÇ: Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Amerikan Pediatri Akademisi (AAP) ve Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) yaşamın ilk 6 ayında sadece anne sütü ile beslenmeyi tavsiye ederken; AAP, 1 yaş sonrasına WHO ise 2 yaş sonrasına kadar emzirmeye devam edilmesini önermektedir. DSÖ ve UNICEF, tüm dünyada emzirme oranlarını artırmak için Bebek Dostu Hastane Girişimi (BFHI) adlı küresel bir program geliştirdi, bu programın 6. adımı, yeni doğanlara tıbbi olarak gerekli olmadıkça anne sütü dışında yiyecek verilmemesini sağlamaktır. Bu çalışma ile, bebek dostu bir hastanede doğum sonrası hastane izlemi sırasında ve taburculuk sonrasında formül süt destek oranını, nedenlerini ve katkıda bulunan risk faktörlerini belirlemeyi amaçladık.
YÖNTEM ve GEREÇLER: Çalışma, Ocak 2020 ile Ocak 2021 tarihleri arasında bebek dostu sertifikalı özel bir üniversite hastanesinde dünyaya gelen ve anne yanında izlenen sağlıklı bebeklerin ve annelerin kayıtlı verileri toplanarak yapılmış retrospektif bir çalışmadır.
BULGULAR: Hastanede kalış süresi boyunca formül süt ile desteklenme oranı %13.78 (n: 128) idi. C/S yolu ile doğanlarda formül süt destek gereksinimi anlamlı daha yüksekti. Lojistik regresyon analizi sonucunda formül süt destek gereksinimi için en sık neden olarak anne sütü yetersizliği belirlenirken, yardımcı üreme tekniği ile gebelik, çoğul gebelik, 2500 gr'ın altında doğum ağırlığı, gebelik yaşı 37 haftadan küçük olmak, maternal obstetrik hastalık öyküsü, Gestasyonel Diabetes Mellitus ve annede sigara kullanımı diğer etkili faktörler olarak belirlendi.
TARTIŞMA ve SONUÇ: Doğumdan sonra sağlık profesyonelleri tarafından anneye yeterli destek verilirse, hastanenin yazılı emzirme politikasına uyulursa, tıbbi endikasyonlar dışında formül süt desteği verilmezse ve taburcu olduktan sonra da emzirme danışmanlığına devam edilirse olası risk faktörlerinin olumsuz etkileri önemli ölçüde azaltılabilir.

Anahtar Kelimeler: anne sütü, yenidoğan, formül süt takviyesi, sadece anne sütü ile besleme


Determinants of formula milk supplementation at a baby friendly university hospital during hospital stay

Selma Aktas, Ebru Kazanci, Ayse Korkmaz
Acıbadem Mehmet Ali Aydınlar University, Faculty Of Medicine, Department Of Pediatrics, Division Of Neonatology

INTRODUCTION: While the World Health Organization (WHO), the American Academy of Pediatrics (AAP) and the United Nations Children's Fund (UNICEF) recommend exclusive breastfeeding in the first 6 months of life, the AAP recommends continuity of breastfeeding beyond the age of 1 and WHO beyond the age of 2 years. We aimed to determine the rate, causes and contributing risk factors of early formula milk supplementation (FMS) both in hospital setting during early postpartum
METHODS: The study was done retrospectively by collecting the recorded data of mothers and their healthy infants that were born in a private baby-friendly hospital from January 2020 to January 2021.
RESULTS: Formula milk supplementation rate during hospital stay was 13.78 % (n: 128). C/S delivery is significantly higher in formula milk supplemented group. While breast milk insufficiency was determined as the most common cause for FMS, as a result of logistic regression analysis, pregnancy with assisted reproductive technique, multiple pregnancy, birth weight less than 2500 g, gestational age less than 37 weeks, maternal/obstetrical diseases, Gestational Diabetes Mellitus and smoking in the mother were determined as potent factors on FMS.
DISCUSSION AND CONCLUSION: The negative effects of possible risk factors can be significantly reduced if adequate support is given to the mother by health professionals after birth, the hospital's written breastfeeding policy is followed, FMS is not given other than medical indications and breastfeeding counseling continues after discharge.

Keywords: human milk, neonate, formula milk supplementation, exclusive breastfeeding


Selma Aktas, Ebru Kazanci, Ayse Korkmaz. Determinants of formula milk supplementation at a baby friendly university hospital during hospital stay. . 2023; 21(2): 0-0

Sorumlu Yazar: Selma Aktas, Türkiye


ARAÇLAR
Yazdır
Alıntıyı İndir
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
E-Postala
Paylaş
Yazara e-posta gönder

Benzer makaleler
Google Scholar