. 2023; 21(2): 0-0

Adolesanların internet bağımlılığı riskleri ile prososyal davranışlar arasındaki ilişkinin değerlendirilmesi

Tolga Kasap1, NAZAN KAYMAZ2, Hakan Aylanç1, Fatih Battal1
1Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Tıp Fakültesi, Çocuk Sağlığı Ve Hastalıkları Anabilim Dalı, Türkiye
2Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Tıp Fakültesi, Çocuk Sağlığı Ve Hastalıkları Anabilim Dalı, Adolesan Sağlığı Bilim Dalı, Türkiye

GİRİŞ ve AMAÇ: Prososyal davranış, başka bir kişi veya gruba fayda sağlamayı amaçlayan gönüllü olarak yapılan davranış olarak tanımlanır. Prososyal davranış okul öncesi dönemde, iki yaş civarında ortaya çıkar ve yaşam boyunca sıklığı ve çeşitliliği artar. İnternet, birçok olumlu katkı sağlasa da, kişinin internette maruz kaldığı olumsuz davranışlar zamanla bireylerin bunu normalleştirmesine ve sonucunda insanın bazı duyularını kaybetmesine neden olabilmektedir. Hızla gelişen bir bağımlılık davranışı olan internet bağımlılığı, zayıf sosyal iletişim, yalnızlık, depresyon vb. durumlara yol açabilmektedir. Bununla birlikte birçok olumlu davranışın internet aracılığıyla öğrenilebileceği de unutulmamalıdır. Bu çalışma, adolesanlarda internet bağımlılığı ile prososyal davranış arasındaki ilişkiyi değerlendirmeyi amaçladı.
YÖNTEM ve GEREÇLER: 10-18 yaşları arasındaki sağlıklı adolesanlarda kesitsel bir çalışma yapılmıştır. Katılımcılardan sosyo-demografik özelliklerini içeren bir anketi ve iki ölçeği yanıtlamaları istenmiştir; i) Young İnternet Bağımlılığı Ölçeği-Kısa Formu (YİBÖ-KF); internet bağımlılığını değerlendirmek için, ii) Çocuk Prososyallik Ölçeği (ÇPÖ); prososyal davranışlarda bulunma eğilimini değerlendirmek için. Ölçek puanları, katılımcıların sosyo-demografik özelliklerine göre birbirleriyle karşılaştırıldı.
BULGULAR: Araştırmanın örneklemini yaş ortalaması 13,75 olan 488 adolesan (292 kız, 196 erkek) oluşturmuştur. YİBÖ-KF puanını en çok etkileyen parametrenin adolesanın günlük internet kullanım süresi olduğu (p<0,01 ve β=0,396) ve ÇPÖ puanını en çok etkileyen parametrenin okul başarısı olduğu belirlenmiştir (β=-0,166, p<0,001). ÇPÖ ile YİBÖ-KF arasında negatif korelasyon bulundu (p=0,001, r=-0,269). Ayrıca adolesanın ÇPÖ puanı, adolesan ve babaya göre özellikle annenin günlük internet kullanım süresi ile negatif korelasyon göstermiştir (p=0,344 ve r=-0,043).
TARTIŞMA ve SONUÇ: İnternet bağımlılığı riski ile prososyal davranışlar arasında ters bir ilişki olduğu için, internet bağımlılığı riski yüksek olan adolesanlarda prososyal davranışlar motive edilmelidir. Adolesanlarda prososyal davranışları artırmak için annelere kendi günlük internet sürelerinin adolesanın prososyal davranışları üzerindeki etkisinin adolesanın kendi günlük internet kullanım süresinden daha anlamlı bir etkisinin olduğu anlatılmalıdır.

Anahtar Kelimeler: adolesan, internet bağımlılığı, prososyal davranış


Evaluation of the relationship between adolescents' internet addiction risks and prosocial behaviors

Tolga Kasap1, NAZAN KAYMAZ2, Hakan Aylanç1, Fatih Battal1
1Çanakkale Onsekiz Mart University, School Of Medicine, Department Of Pediatrics, Turkey.
2Çanakkale Onsekiz Mart University, School Of Medicine, Department Of Pediatrics, Division Of Adolescent Medicine, Turkey.

INTRODUCTION: Prosocial behavior is defined as behavior that is done voluntarily, aiming to benefit another person or group. Prosocial behavior appears in preschool, around age two, and increases in frequency and variety throughout life. While the internet can provide many positive prospects, exposure to negative behaviors on the internet may cause an individual to normalize them over time, which eventually could cause humans to lose certain senses. As a fast-growing addictive behavior, IA can lead to poor social communication, loneliness, depression, etc.. However, it should be remembered that many positive behaviors may be learned through the internet. The present study aimed to evaluate the relationship between IA and prosocial behavior in adolescents.
METHODS: A cross-sectional study was conducted with healthy adolescents aged 10 to 18. The participants were asked to answer a questionnaire including socio-demographic information and two scales; i) Young's Internet Addiction Scale-Short Form (YIAS-SF); for evaluating internet addiction (IA), ii) Child Prosociality Scale (CPS); for evaluating the tendency to engage in prosocial behaviors. The scale scores were compared with each other through the socio-demographic features of the participants.
RESULTS: The study sample consisted of 488 adolescents (292 females, 196 males) with a mean age of 13.75. The parameter that affected the YIAS-SF score most was found to be the adolescent's duration of daily internet use (p<0.01 and β=0.396), and it was determined that the parameter that affected the CPS score the most was school success (β=-0,166, p<0.001). A negative correlation was found between CPS and YIAS-SF (p=0,001, r=-0,269). Furthermore, there was a negative correlation between the adolescent's CPS score and the mother's daily internet use duration in comparison to the adolescent's and the father's (p=0.344 and r=-0.043).
DISCUSSION AND CONCLUSION: Since there is an inverse relationship between the risk of IA and prosocial behaviors, prosocial behaviors should be motivated in adolescents at high risk of IA. To promote prosocial behaviors in adolescents, mothers should be informed that the duration of their own daily internet time has a more significant effect on the adolescent's prosocial behavior than the adolescent's daily internet use time.

Keywords: adolescent, internet addiction, prosocial behavior


Tolga Kasap, NAZAN KAYMAZ, Hakan Aylanç, Fatih Battal. Evaluation of the relationship between adolescents' internet addiction risks and prosocial behaviors. . 2023; 21(2): 0-0

Sorumlu Yazar: Tolga Kasap, Türkiye


ARAÇLAR
Yazdır
Alıntıyı İndir
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
E-Postala
Paylaş
Yazara e-posta gönder

Benzer makaleler
Google Scholar